Predposledný júnový deň sa rozdávali vysvedčenia a my sme boli opäť pri tom. Tento rok sme navštívili  Základnú školu na Záhoráckej ulici, kde sme posledné školské chvíle strávili so žiakmi 3. C.

 

 

Spolu s nimi sme zistili, ako sa im počas roka darilo a čo budú robiť cez prázdniny. Zároveň sme sa dozvedeli, aké plány má na leto škola.  

 

Vysmiate deti s farebnými kyticami a dobrou náladou si pred začiatkom prázdnin naposledy zasadli do lavíc a so zvedavosťou čakali na vysvedčenia, ktoré definitívne ukončili školský rok. Triedna učiteľka 3. C Ivana Pikálková žiakov privítala a prostredníctvom rozhlasu si spoločne vypočuli príhovor riaditeľky školy: „Konečne pre vás nastala vytúžená chvíľa, keď si z rúk vašich triednych učiteľov preberiete vysvedčenie a pre mnohých z vás nastanú dva mesiace oddychu, prázdnin, slnka a sladkého ničnerobenia,“ povedala riaditeľka Alena Číčelová. Nezabudla ani na 67 deviatakov, ktorí tento rok opustili školu a popriala im veľa šťastia a správnych krokov v ďalšom živote. Na záver príhovoru dodala: „Milí pedagógovia a ostatní zamestnanci, želám vám všetkým veľa oddychu počas dovoleniek a zároveň vám v mene vedenia školy a v mene detí ďakujem za všetko, čo ste pre našich žiakov urobili.“

 

HURÁ prázdniny

Triedna učiteľka mala pre každého žiaka nielen hodnotenie celoročnej práce, ale aj pochvalné a povzbudivé slová. Keď už mali všetky deti v rukách vysvedčenie, dostali ešte  sladkú odmenu a svietiace náramky ako darček k ukončeniu tretieho ročníka. Ostávalo už len  zaželať pekné prázdniny. „Želám vám zaslúžený oddych s rodinou a kamarátmi a dávajte na seba pozor, aby sme sa tu všetci stretli v septembri. Budem sa tešiť na zážitky,“ rozlúčila sa triedna učiteľka a vyzvala deti, aby prázdniny spoločne privítali, na čo sa triedou ozvalo trikrát hlasné HURÁ.

 

Ocenenia i pochvaly

Trieda 3. C mala 24 žiakov, pričom s vyznamenaním ukončilo ročník 15 detí. Samých jednotkárov bolo sedem. Okrem toho viacero z nich bolo ocenených za úspešnú reprezentáciu školy v matematickej pytagoriáde, v športových i recitačných súťažiach a za výrazné zlepšenie prospechu. Pochvalu od riaditeľky školy dostalo 7 dievčat, ktoré ukončili ročník so samými jednotkami. „Som veľmi rada, že mám také šikovné deti,“ povedala pani učiteľka na adresu svojich tretiakov. Deti sa už veľmi tešia na dovolenky, ktoré majú s rodičmi naplánované, na kúpanie, more i hory, na ranné nevstávanie a najmä na oddych od školy a úloh. „Teším sa do Slovenského raja s rodičmi,“ prezradila Simonka. Adam sa teší do Chorvátska a Grécka a Mirka rovnako k moru a na darček za vysvedčenie.

 

Skvelé školské výsledky

Skvelé výsledky dosiahli i ostatné triedy. ZŠ Záhorácka sa môže pochváliť úspechmi na súťažiach Hviezdoslavov Kubín, Jazykový kvet, Slávik Slovenska a mnohými športovými víťazstvami v cezpoľnom behu, stolnom tenise, miniľadovom hokeji, volejbale či atletike. Okrem toho sa ZŠ Záhorácka stala tento rok Najaktívnejšou školou zapojenou do celomestských akcií.

 

Leto v znamení rekonštrukcie

Keďže majú žiaci prázdniny a priestory sú plne k dispozícii, leto je ideálnym časom na malé i veľké opravy a vylepšenia. Plány na leto sú teda jasné. „Čo sa týka rekonštrukcií, toto leto sa pokračuje v zatepľovaní budovy,“ povedala riaditeľka školy. Žiaci tak v septembri nastúpia do školy, ktorá bude zase o čosi vynovenejšia a krajšia. Na ZŠ Záhorácka sa len nedávno ukončila prvá etapa zateplenia budovy a vybudoval sa nový chodník pred školou. Vo všetkých triedach a v jedálni sa položila plávajúca podlaha v hodnote 60 000 €. Na leto je plánovaná už spomenutá druhá etapa zateplenia za 120 000 € a regulácia vykurovania (30 000 €), súčasťou ktorej sú nové termostatické hlavice.

 

Stretnutie s primátorom

O problémoch ZŠ Záhorácka a ich riešeniach sa na nedávnom stretnutí rozprávali zástupkyne Združenia rodičov s primátorom mesta Jurajom Říhom. Najväčšou boľačkou sú nevyhovujúce sociálne zariadenia, staré chodby a vstupný vestibul. Škola však  bojuje aj s vysokými nákladmi na vykurovanie a problémom je aj starý nábytok v triedach a školských kluboch.

Primátor osobne prisľúbil, že v návrhu na budúcoročný rozpočet vyčlení 200 000 € na kompletnú rekonštrukciu sociálnych zariadení, chodieb a vstupného vestibulu.

Okrem toho sa stále pracuje na viacerých projektoch. V areáli školy by mala vyrásť zimná hala, učebne dostanú na modernizáciu 190 tisíc € z eurofondov (píšeme o tom v článku na tejto strane) a popred školu povedie nová cyklotrasa z Kostolišťa cez centrum mesta až na stanicu. Dochádzanie detí na vyučovanie tak bude jednoduchšie i bezpečnejšie.

 

Text a foto: N. Bednáriková  


.

BM: Ustekana sobota