Na skalickej základnej škole budú deti športovať s olympijským víťazom. Od nového školského roka sa môžu žiaci tešiť na Športovú akadémiu Mateja Tótha, ktorý povedie krúžok približne dvadsiatich žiakov.

 

 

Cieľom akadémie je naviesť deti na pravidelný pohyb a tiež zistiť, na aký šport majú nadanie.

 

 

Do súťaže O2 Športová akadémia Mateja Tótha sa zapojili stovky škôl z celého Slovenska. V silnej konkurencii sa pri žrebovaní šťastie usmialo na Základnú školu Strážnická v Skalici, ktorá sa tak v novom školskom roku môže tešiť na spoluprácu s Matejom Tóthom, najlepším atlétom na Slovensku.
 

Našou hlavnou ideou pri zakladaní športovej akadémie bolo motivovať deti k športu, vytvoriť u nich pozitívny vzťah k športu a pritom im umožniť športovať kvalitne. Po roku fungovania, keď sa do nášho projektu zapojilo vyše 1200 detí na 70 základných školách po Slovensku, môžem povedať, že sa nám to podarilo. Teším sa, že aj deti v Skalici budú športovať podľa našej jedinečnej metodiky, ktorú sme spolu s mojim tímom vypracovali na základe našich skúseností. Základ metodiky je v tom, aby sa rešpektovali senzitívne obdobia vývoja dieťaťa a rozvíjali u neho rýchlosť, koordináciu, silu, vytrvalosť, keď je to pre neho najvhodnejšie. Začlenili sme do nej aj cvičenia vývojovej kineziológie, ktoré cvičím aj ja s mojím fyzioterapeutom a naša detská psychologička pridala cvičenia na koncentráciu, relaxáciu a vizualizáciu. Zjednodušene povedané – deti budú športovať zábavnou a hravou formou a ani si nebudú uvedomovať, ako kvalitne a rozumne sa pripravujú na prípadnú športovú kariéru. Cvičenia, hry, súťaže v našej akadémii sú vhodné ako základ pre atlétov, futbalistov, hokejistov, tenistov, kolektívne športy,“ hovorí Matej Tóth, zlatý olympijský medailista.
 

Športovať so zlatým olympionikom a majstrom sveta, to je príležitosť, ktorá sa nezvykne opakovať často. Šancu zapojiť sa do športových tréningov bude mať približne 20 detí z prvého stupňa. Pod odborným vedením trénera tak nadobudnú nielen správnu techniku, ale získajú aj mnoho cenných rád. Okrem toho si tréneri budú všímať aj to, na aký šport majú deti najlepšie predpoklady a dajú odporúčania aj ich rodičom.
 

 „Je veľmi ťažké vzbudiť a hlavne udržať u detí záujem o šport, preto sme veľmi radi, že žiaci našej školy môžu po celý školský rok športovať s Matejom Tóthom. Verím, že si v ňom nájdu nielen svoj vzor, ale aj motiváciu a pozitívny vzťah k pohybu, pri ktorom zotrvajú,“ hovorí Milan Roman, viceprimátor Skalice. „Som presvedčený, že i Matej bude spokojný a objaví na našej škole niekoľko skrytých talentov,“ dodáva Roman.


.

BM: Ustekana sobota