Záhorák Branislav Majzún z Plzenskej reštaurácie v Malackách zabodoval v silnej konkurencii a v medzinárodnej súťaži výčapníkov Pilsner Urquell Master Bartender sa umiestnil na krásnom treťom mieste.

 

O víťazoch rozhodovali naozaj detaily a súťažiaci si museli prejsť ťažkými disciplínami od slepej degustácie piva až po načapovanie dokonalej „hladinky“.

 

Kráľ môže byť len jeden a v prípade prestížnej súťaže Pilsner Urquell Master Bartender to platí dvojnásobne. O víťazovi 11. ročníka tohto česko-slovenského pivného šampionátu priamo v Plzni rozhodovali doslova detaily. Slepá degustácia rôznych pív, dokonalá znalosť histórie plzenského ležiaka či načapovanie „hladinky“ s penou krémovou ako smotana boli len zlomkom schopností, o ktorých museli finalisti presvedčiť odbornú porotu. Pozíciu kráľa majstrov výčapníkov si nakoniec spomedzi 8 slovenských súťažiacich vybojoval Štefan Pillár z bratislavskej Kolkovny v Eurovea. S cenným titulom však neodišiel len on. Tento rok sa pocty dostalo známej slovenskej herečke Magde Vášáryovej, ktorá z Plzne odniesla titul Čestného znalca piva.

 

 

 

Mesto zrodu ležiaka Pilsner Urquell, ktorý ovplyvnil 70 % svetovej produkcie piva, sa opäť stalo svedkom súboja veľkých talentov. Ukázali, že práca výčapníka pre nich nie je len zamestnanie, ale aj poslanie. Starou pivárskou pravdou totiž je, že sládok pivo varí, ale hostinský ho robí. Vďaka nim sa teda k zákazníkom dostáva pivo v takej kvalite, v akej opúšťa brány pivovaru. To najlepšie orosené podľa odbornej poroty načapoval na 11. ročníku prestížnej súťaže Štefan Pillár z bratislavskej Kolkovny. „Je to úžasné a neopísateľné, čo sa mi podarilo. Titul Master Bartender mi otvára nové možnosti. Pripravoval som sa niekoľko mesiacov a postupne zdokonaľoval. Najťažšie zo súťaže bolo čapovanie, mal som trocha stres. Vždy si totiž dávam záležať na kvalite piva, čistote pohárov a aj skladovaní piva. Čapovanie je pre mňa poslanie, robím to pre ľudí. Sládok nemôže byť v každej prevádzke, preto sme jeho zástupcovia,” prezradil víťaz súťaže.

 

 

 

Na ašpirantov titulu Master Bartender čakal celý rad úloh, pričom samotné umenie načapovať dokonalú “hladinku” s penou krémovou ako smotana na víťazstvo ani z ďaleka nestačilo. Súťažiaci museli dokázať množstvom ďalších schopností, že prestížny titul si naozaj zaslúžia. Okrem verejného čapovania piva pred očami stoviek ľudí ich čakala napríklad slepá degustácia rôznych pivných značiek a tiež vedomostný test z oblasti výroby a histórie piva a starostlivosti o tento zlatý mok. Aký by to však bol výčapník, keby do podniku nevedel svojou povahou prilákať zákazníkov? Aj preto si odborná porota dala záležať aj na tom, ako súťažiaci dokážu komunikovať s hosťami.

 

 

„Aj toto kolo potvrdilo, že úroveň účastníkov našej prestížnej súťaže Pilsner Urquell Master Bartender z roka na rok rastie. Spolu s nami zdieľajú nadšenie pre plzenské pivo a vysokú pivnú kultúru, ktorú udržiavame vo viac ako 50 krajinách sveta. Našim cieľom je milovníkom zlatého moku dopriať ten najsilnejší pivný zážitok, ktorý vďaka správne načapovanému ležiaku od našich majstrov výčapníkov bezpochyby prežijú,” uviedol obchodný sládok pivovaru Plzenský Prazdroj Václav Berka.

 

Druhé miesto si zo Slovákov vybojoval Štefan Drozd z košickej reštaurácie Camelot a pomyselný bronz získal Branislav Majzún z Plzenskej reštaurácie v Malackách.

 

Veľkému finále predchádzali dve slovenské regionálne kolá, z ktorých postúpilo celkovo 8 súťažiacich. Absolútny víťaz získal vzácnu trofej, no najmä výsadu sprevádzať staršieho obchodného sládka Václava Berku po európskych prevádzkach čapujúcich tankové pivo Pilsner Urquell. Svoje víťazstvo bez pochýb pocítia aj zákazníci bratislavskej Kolkovny, ktorí od nového kráľa výčapníkov dostanú zaručený originál v tej najvyššej kvalite.

 

Čestný titul si odniesla aj herečka Magda Vášáryová

 

Plzeňský Prazdroj už tradične súčasne s titulom Master Bartender udeľuje na galavečeri aj titul Čestného znalca piva Pilsner Urquell – Honorary Connoisseur. Tento rok sa ním môže pýšiť obľúbená slovenská herečka Magda Vášáryová. Do pamäte divákov sa zapísala najmä nezabudnuteľnou scénou z legendárneho filmu Postřižiny (1980), kde s chuťou ako manželka správcu pivovaru na ex vypila polliter piva. Viackrát prezradila, že chuť na pivo v tejto snímke hrať nemusela a pivovar v Plzni mala v obľube už dávno pred tým. „Keď som okolo roku 1968 točila film Hry lásky šálivé, bola som veľmi chudá a vyčerpaná, lebo som točila ešte ďalší film. Preto ma každý večer vozili zozadu tohto pivovaru a musela som piť teplé čierne pivo ako životobudič miesto toho, aby mi pichali vitamín B. Od tej doby mám na tento pivovar dobré spomienky,“ spomína s úsmevom herečka.

 

Titul Honorary Connoisseur udeľuje Plzeňský Prazdroj osobnostiam, ktoré doma i vo svete šíria hlas originálneho plzenského ležiaku Pilsner Urquell. Spomedzi slovenských osobnostní môžeme spomenúť operného speváka Petra Dvorského, ktorý si čestný titul odniesol 5. októbra 2012 pri príležitosti 170. výročia uvarenia prvej várky ležiaka Pilsner Urquell.

 


.
Toto je čítané

Trnavská župa stavia v Senici novú telocvičňu

Stavba novej športovej haly pri župnej Strednej odbornej škole podnikania v remeslách…

BM: Ustekana sobota