Kedy vlastne začala tradícia zdobenia vianočných stromčekov?

V kresťanskom ponímaní čečina a iné zelené vetvičky symbolizujú biblický strom poznania. Vetvičkami ľudia zdobili svoje príbytky aj hospodárske stavby počas vianočných sviatkov. Znamenali aj ochranu pred pôsobením zla.

So vznikom vianočného stromčeka sa spája viacero legiend. Podľa jednej z nich vznikol prvý stromček v 7. storočí vďaka mníchovi z Creditonu, ktorý odišiel do oblasti dnešného Nemecka učiť mladých ľudí, vykonal mnoho dobrých skutkov vo vianočnom období a prekvapil svojich študentov vianočným stromčekom, ktorého obrysy vytvárali symbolický náboženský trojuholník.

Podľa ďalšej z legiend, vznik vianočného stromčeka, ako ho vnímame my, sa spája so 16. storočím a Martinom Lutherom. Vraj ho uchvátil pohľad cez ihličie stromu na hviezdy na oblohe, že sa s tým dojmom chcel podeliť so svojou rodinou. Doniesol domov ihličnatý stromček, a aby dokonalejšie znázornil atmosféru hviezdnatej noci, zapálil na ňom sviečky.

Z Nemecka prenikli vianočné stromčeky na územie Čiech, a tak z roku 1843 pochádza novinová správa o predaji vianočných stromčekov v Prahe. A odkiaľ ich vozili? Do bohatých domácností šľachty a mešťanov po celej Európe sa vozili vysokánske strieborné jedličky a smreky priamo z hory.

Na územie Slovenska sa vianočný stromček dostal z oblastí Nemecka a Rakúska v polovici 19. storočia. Najprv sa objavil v šľachtickom prostredí a v parádnych mestských izbách a koncom 19. storočia zavítal na vidiek. Tu však nebola jeho prvotná úloha estetická, ale stromček, ktorý v niektorých obciach nazývali aj jezuleň, mal zabezpečiť prosperitu. Aj preto naň pôvodne vešali jabĺčka a slamené ozdoby. A ako získavali stromčeky vidiecki obyvatelia na území Slovenska? Tí, ktorí mali hory za chrbtom, sa vybrali po svoj vianočný stromček, ale dávali pozor, aby nenatrafili na horára. V mestách si kupovali stromčeky na trhu, zvyčajne sa predávali deň po Lucii.

Keď už bol stromček doma, dobre schovaný pred malými deťmi, začali sa potajomky chystať ozdoby. Zlátili sa orechy a imelo, z hodvábneho papiera sa strihali krídla pre anjelikov, lepili sa reťaze. Každá šikovná gazdinka totiž opatrovala zopár receptov na vynikajúce domáce salónky, medovníčky a drobné vianočné pečivo, do ktorého urobili dierky a prevliekli nitky na zavesenie. V obchodoch si domáce panie ešte povyberali rôzne jemné guľky z fúkaného skla, ktorých výrobu začal roku 1889 Francúz Pierre Dupont. Neskôr pribudli ďalšie fúkané sklené ozdoby – hviezdičky, zvončeky, hlavičky anjelov atď.

Z veľkých miest sa presuňme o niekoľko rokov dozadu na vidiek, do obdobia pred prvou svetovou vojnou. V roľníckych domácnostiach doniesol na Vianoce otec alebo najstarší syn pekne pod pazuchou do izby malý stromček, zvyčajne jedličku. V katolíckych rodinách pod stromčekom často bývali malé drevené betlehemy. Na stromčekoch boli zavesené jabĺčka, slamené ozdôbky, slamené reťaze, ozdoby vystrihnuté z papiera, reťaze z farebného papiera.

Na rozhraní 70. a 80. rokov 20. stor. sa objavili v obchodoch prvé umelé stromčeky. Chvíľu trvalo, kým si ľudia na ne zvykli. Tie prvé skôr pripomínali stojan s bledozelenými štetinami, ale časom sa začali podobať na pravidelne urastenú ihličnatú krásavicu. Stromček siahal až po plafón, ozdoby sa ligotali, ale čosi tomu predsa len chýbalo. Vôňa čerstvého ihličia a spomienky na vianočný stromček nášho detstva. Preto sa aspoň do vázičiek dávala živá čečina.

Aké trendy sú aktuálne v súčasnosti? Väčšinou mladé páry a mladí bezdetní manželia skôr podľahnú rôznym módnym trendom, ktoré určujú farebnosť ozdôb či dokonca farebnosť vianočných stromčekov. Módne trendy tiež určujú módni mágovia a hviezdne ateliéry, ako je Christian Lacroix, Gucci, Dior, Versace a pod. Ale ani ten najkrajší stromček nezachráni vianočnú atmosféru, ak sa pri ňom nestretne porozumenie členov rodiny, pohoda, láska a spokojné srdcia.


.
Toto je čítané

Vodič na Pezinskej Babe prekročil rýchlosť o 67 km/h

Vodič išiel na Pezinskej Babe rýchlosťou 137 kilometrov za hodinu. Za prekročenie…

BM: Ustekana sobota