Výškar z Juniora Holíč Matúš Bubeník má za sebou úspešné účinkovanie na európskom atletickom šampionáte pretekárov do 23 rokov v Ostrave. V nedeľňajšom finále (17. júla) skákal o čo najlepšie umiestnenie v konkurencii ďalších jedenástich výškarov starého kontinentu a obsadil celkové ôsme miesto.

Matúš Bubeník začal svoje úspešné ťaženie na majstrovstvách Európy štvrtkovou kvalifikáciou. Výkonom 211 cm postúpil do finálových skokov, ktoré boli na programe v záverečný deň šampionátu. Vo finále sa skákalo úplne inak ako v kvalifikácii. A bolo sa na čo dívať!

V teple sa skáče lepšie
Záhorák už v tréningu vyzeral riadne namotivovaný. Výškarskú súťaž poznačili extrémy počasia – v piatkovej kvalifikácii vládla v Ostrave zima a pršalo, ale v nedeľu sa teploty pohybovali okolo tridsať stupňov. To, že Bubeník obľubuje radšej teplo, bolo cítiť v každom momente. Základnú výšku dva metre, ktorú organizátori nastavili na stojany, väčšina skokanov z finálovej dvanástky ignorovala a pripravovala sa na vyššie méty. Náš pretekár nenechal nič na náhodu a skákal od začiatku. So základom si poradil bez problémov. Spoločne s ním ho skočil i prekvapujúci finalista, Bielorus Arťosiom Naumovič, ktorý sa v kvalifikácii trápil a napokon postúpil „s odretými ušami“.

Hladká jazda
Bubeník potom postupoval vo veľkej pohode nielen na ostatných postupných výškach (205, 210 a 214 cm), ale putoval i priebežným poradím. Súperi Matúša Bubeníka, ktorí mali skočený približne rovnaký osobný rekord, sa začali na vyšších priečkach trápiť. Neúspešný pokus zaznamenal napríklad Turek Serhat Birinci na 205 cm (osobný rekord 219 cm), Poliaci Rutkowski (223 cm) alebo Kiecana (220 cm) a Chorvát Alen Melon (217 cm) opravovali na výške 214 cm. A hoci v opravných pokusoch latku prekonali, neúspešný zápis z prvých pokusov im mohol výrazne uškodiť v celkovom poradí. Aj preto boli skoky, ktoré zvládol Bubeník úspešne na prvý pokus, veľmi dôležité. Prvá „čistka“ prišla na výške 218 cm. Tu mal od začiatku problémy i Bubeník, ktorý predsa len nepatril do okruhu favoritov na medailu a skákal už na podobnej výške, aká svieti i v jeho kolónke osobného maxima (220 cm). Prvý a druhý pokus Matúš latku zhodil a záhorácki priaznivci na vítkovickej tribúne sa začali obávať, že Bubeník odíde zo sektoru len s dosiahnutým výkonom 214 cm. V poslednom pokuse však Matúš predviedol bojovnosť a suverénny skok, a keď latka zostala na stojanoch, bolo jasné, že z Ostravy s hanbou neodíde.

Škoda prvého pokusu
Na 218 cm už odpadli niektorí súperi. Tri razy zhodil Turek Birinci a Francúz Salomon, dva neúspešné pokusy predviedol Bielorus Naumovič, ktorý si posledný pokus nechal neskôr až výšku 221 cm, ale úspešný nebol. Traja z kola von, navyše bezproblémový nebol ani postup Chorváta Melona, ktorý rovnako ako Bubeník zhodil na 218 cm latku dvakrát, ale mal už predtým neúspešný pokus na výške 214 cm. Bolo evidentné, že kto prekoná latku na výške 221 cm, môže pomýšľať už na zisk cenného kovu. Bubeník predviedol v prvom pokuse veľmi nádejný skok, ktorým len jemne „pohladil“ latku, no tá sa neudržala na stojanoch. Adrenalín stúpal. Druhý ani tretí pokus Bubeníkovi úplne nevyšli a súťaž preňho skončila. Zožal zaslúžený potlesk zaplnenej tribúny za skokanským sektorom, na ktorej sa miesilo viacero európskych národov. Matúš v konečnom hodnotení predstihol ešte Chorváta Melona, ktorý taktiež nebol úspešný na 221 cm a obsadil celkovú ôsmu priečku.

Na bronz stačilo 221 cm
Prognózy sa potvrdili – bronz získal Španiel Sancho, ktorý úspešne zdolal 221 cm a mal lepšiu bilanciu predchádzajúcich pokusov, ako jeho najbližší súperi Poliaci Kiecna a Rutkowski a Talian Marko Fassinotti. O zlato zvádzali atraktívnu bitku tí, ktorí boli favoritmi od začiatku – Rus Sergej Mudrov a Ukrajinec Bohdan Bondarenko. Obaja sa preniesli ponad latku na výške 230 cm, obaja si pripísali osobné rekordy, ale majstrom Európy sa stal Bondarenko, s lepšou bilanciu predchádzajúcich pokusov. Polemizovať nad tým „čo keby“ je slepé, ale predsa – bolo by to isto zaujímavé, keby sa Matúšovi podarilo svoj prvý pokus na 221 cm dotiahnuť do úspešného konca.

Pocity Matúša Bubeníka po skončení finále:
V kvalifikácii som sa necítil najlepšie – pršalo a bola zima. Hoci som už vedel, že výkonom 211 cm postupujem do finále, súťaž som musel dokončiť a tak som pokúšal i výšku 214 cm. V prvej sérii som sa pošmykol a v ďalších dvoch pokusoch už to nešlo. Teraz sme však počas finále mali ideálne podmienky, teplé počasie je pre mňa ideálne na skákanie. O to viac ma mrzí, že som neskočil 221 cm, ktoré boli v mojich silách. Po zdolaní výšky na 218 cm som pevne veril, že aj tých 221 cm môže uletieť. Stále sú v mojom skákaní rezervy, ktoré ak odstránim, môžem sa vylepšovať. To je hlavná motivácia, ktorá ma ženie do ďalších tréningov a súťaží.

–TK AC–


.
Toto je čítané

Futbal 4. liga: Gbely doma porazili Jaslovské Bohunice

Domáci sa od začiatku pustili s chuťou do súpera a najmä v úvodnej polhodinke si…

BM: Ustekana sobota