6. 2. a 7. 2. 2012 prebehne v Kultúrním domečku (kino Záhoran) po prvýkrát filmový festival Jeden svet. Mestské centrum kultúry v Malackách sa rozhodlo ponúknuť nielen Malačanom možnosť pozrieť sa na svet iným pohľadom.

Ako vravia organizátori festivalu z občianskeho združenia Človek v ohrození: „12. ročník výnimočného festivalu vám ponúka filmy, v ktorých hlavnými hrdinami nie sú krásne nastylovaní ľudia, ale skutočné bytosti, ktorých zápas za lepší svet by mohol byť inšpiráciou pre nás všetkých. Naše dokumenty opäť otvárajú tabuizované a na Slovensku málo známe témy. A v centre pozornosti sú tak ako po minulé roky ľudské práva a sloboda.“

Festival Jeden svet prebehol v Bratislave 29.11.- 04.12. 2011, k nám do Malaciek prišli jeho dozvuky v podobe výberu niekoľkých zaujímavých filmov.

Témy, ktoré budete môcť vidieť – pondelok: slovenské voľby 2010 pohľadom filmárov, slovenské krčmy ako nezabudnuteľné prostredia z filmov, homosexualita ako tabu v Kamerune a stále aktuálne otroctvo v Etiópii. V utorok ponúkame témy, akými sú: dažďové pralesy a ich záchrana, afgánske násťročné manželky a splnený detský sen v podobe solárneho auta.
Prečo vlastne prinášame filmy o témach, ktoré sa nás zdanlivo netýkajú? Najvýstižnejšiu odpoveď majú ľudia, ktorí sa o šírenie informácii na Slovensku snažia už 12 rokov „Moderné komunikačné technológie všeobecne – internet, mobily, skype – nás k sebe približujú a to, že všetci zdieľame jeden svet je silnejšie ako kedykoľvek v doterajšej histórii ľudstva. Problémy všetkých sa týkajú aj nás – Slovákov. Detskí otroci, obchod s ľudskými orgánmi, korupcia, porušovanie práv žien, ochrana životného prostredia – to všetko sú témy, ktoré sa týkajú aj nás. A máme s nimi problémy aj na Slovensku. Každý z nás môže svojou troškou prispieť k tomu, aby sme žili v lepšom jednom svete. Najskôr ale musíme mať dostatok informácií. A tie sa zo slovenských médií väčšinou nedozvieme. Príďte si rozšíriť obzory. Zistite, čo môžete vy osobne spraviť. Nenechajte si ujsť túto jedinečnú príležitosť. Festival Jeden svet je tu len raz za rok.“
Mestské centrum kultúry v Malackách vás preto všetkých pozýva na Malacký Jeden svet.
Prvý film festivalu dokonca prídu odprezentovať jeho autori, téma je nanajvýš aktuálna – voľby.

pondelok 6.2.2012 od 19:00 na tieto filmy:
19:00 Teraz ťa máme radi, Slovensko, 2010 / 47 min., réžia: Zuzana Líšková, Peter Hodál
20:00 Slovenská krčma, Slovensko / 2011 / 53 min. , réžia: Peter Kerekes
21:00 Cameroun, sortir du nkuta , Francúzsko / 2009 / 52 min., české titl. režisér:Céline Metzger
22:00 Addis a Daniel: ukradnuté detstvo, Etiópia, Česko / 2010 / 28 min. / české titl. réžia: Yeneakale Tamrat

utorok 7.2.2012 od 19:00 na filmy:
19:00 Kúpil som dažďový prales, Švédsko / 2010 / 58 min. / české titl., réžia: Helena Nygren, Jacob Andrén
20:00 Manželka za päťdesiat oviec, Švédsko / 2010 / 52 min. / české titl., réžia: Nima Sarvestani
21:00 Solartaxi, Nemecko / 2010 / 68 min. / anglicky / české titl., réžia: Erik Schmitt

Vstupné je na celý blok v daný deň len 2,5€ a 1,5€ pre držiteľov preukazu ASFK.


.
Toto je čítané

Jáňan Ľuboš Pribila prešiel ako prvý Slovák cestu Via Alpina

V roku 2023 sa Jáňan Ľuboš Pribila zapísal do histórie ako prvý…

BM: Ustekana sobota