V posledných dňoch nám skutočne prituhlo. Mnoho ľudí bez domova rieši v týchto mínusových teplotách dilemu – je lepšie byť opitý a na ulici, alebo triezvy a v útulku?

Foto: internet

Koľko ľudí žije bez strechy nad hlavou na Slovensku sa presne určiť nedá. Neoficiálne štatistiky hovoria až o desať tisícke bezdomovcov. V Senici žije bez strechy nad hlavou asi 20 ľudí. Nie všetkých ale terajšie mínusové teploty prinútili hľadať útočisko pred zimou. Takíto ľudia žijú často v extrémnych podmienkach a prinútiť ich ísť do tepla nevie ani mestská polícia. Tá presne vie, kde sa jednotliví bezdomovci nachádzajú. Každý večer spravia okružnú jazdu a ľuďom bez domova ponúkajú pobyt v nocľahárni, i keď väčšina odmieta.

„Počas noci sa ich snažíme kontrolovať, či nemajú nejaké zdravotné problémy. V prípade, že by mali, tak by sme sa im snažili v rámci možností poskytnúť prvú pomoc.“ Vysvetlil zástupca náčelníka senickej mestskej polície Ľubomír Šmida.

Dôvodov, prečo bezdomovci zostávajú napriek treskúcej zime na ulici môže byť hneď niekoľko. Najhlavnejšími však zaiste sú peniaze a alkohol. Ten majú v ubytovacích zariadeniach zakázaný. Niektorým to však neprekáža a na ulici sa už vrátiť nechcú.

V Senici sú dve zariadenia, ktoré poskytujú pomoc ľuďom bez domova, a to: Útulok pre bezdomovcov, kde sú obsadené štyri miesta z maximálnej kapacity osem miest ako uviedla Martina Snopková, zastupujúca riaditeľka. Okrem útulku, ktorý je v prevádzke 24 hodín denne môžu bezdomovci využiť aj služby nocľahárne. Tá má však svoje brány otvorené len počas noci, navyše jej kapacita je momentálne plná. Cena za jedno prenocovanie je symbolických 30 centov.

„Ja som zažil ulicu. Dvanásť rokov som bol vonku. Tu mám všetko čo potrebujem. Mám tu kľud a som čistý. Je to pre mňa spása, byť tu“ dodal klient útulku pre bezdomovcov.

Dominika Piovarčiová


.
Toto je čítané

Výstavba novej športovej haly pri SOŠ v Senici bude ukončená na jeseň

Výstavba novej športovej haly pri Strednej odbornej škole (SOŠ) podnikania v remeslách…

3D filamenty 2023