ZO SZZ Sekule oznamuje občanom, že v dňoch od 25. mája do 2. júna treba vykonať chemický postrek proti 1. generácii obaľovača slivkového a obaľovača broskyňového.

Treba použiť jeden z nasledovných prípravkov: Calypso, Decis alebo Mospilan. Obaľovače sú jeden z najzávažnejších živočíšnych škodcov, nakoľko spôsobujú známu červivosť plodov sliviek, broskýň, ale i jabloní a hrušiek.

Nálet 1. generácie obaľovača jablčného bol zaznamenaný zatiaľ v nízkej intenzite, predpoklad liahnutia húseníc však možno očakávať od 25. mája do 3. júna. Proti obaľovačovi jablčnému sú účinné prípravky: Calypso, Decis, alebo Nurelle D, Steward a Reldan. Zásah proti obaľovačovi jablčnému treba skombinovať s aplikáciou účinných fungicídov proti múčnatke a chrastavitosti, ako sú: Zato, Discus, ktorý možno požiť maximálne 3krát v roku, Talent, Baycor a iné. Uvedenú kombináciu prípravkov je vhodné doplniť listovou výživou a zmáčadlom.
Mrazom poškodené porasty viniča podporíme v regenerácii podľa možnosti hlavne závlahou, listovým hnojivom a účinnou chemickou ochranou proti roztočom a hubovým chorobám. Mrazom spálené letorasty postupne odstraňujeme.
Porasty zemiakov po mrazivej noci na 18. máj odporúčame dôkladne zavlažiť, prihnojiť dusíkatým hnojivom ku koreňom, alebo vo forme listového hnojiva. Zemiaky sú značne oslabené a možno očakávať, že budú či už v závlahových podmienkach alebo pri dažďovom počasí menej odolné voči plesni zemiakovej, ktorej vyhovuje teplota od 10 do 15 °C. Proti plesni zemiakovej treba v týchto podmienkach použiť systémové prípravky napr. Acrobat, Curzate, Melody a Ridomil. Zároveň treba sledovať výskyt dospelých chrobákov pásavky zemiakovej ako i liahnutie lariev. Tieto dva škodlivé činitele sú schopné v krátkom čase oslabený porast úplne zdecimovať. Popísané zásahy smerujú k podpore obnovy porastu. Predpoklad úspešnej regenerácie porastu závisí od rozsahu poškodenia, ale tiež aj od stupňa množenia zemiakovej sadby a jej vitality.
Podobne preventívne postupujeme pri výskyte plesne zemiakovej i na rajčiakoch, kde sú povolené okrem iných prípravkov napr. Dithane M 45, Funguran, Champiom, Kuprikol a iné.
Sústavnú pozornosť treba pri daždivom počasí a podmienkach závlah venovať plesni cibuľovej.
Na porastoch mrkvy a petržlenu je zistený výskyt listových vošiek, listy postupne žltnú a kučeravejú. Chemická ochrana spočíva v aplikácii prípravkov ako Karate, BI 58 EC a Pirimor, ktoré odporúčame skombinovať s listovým hnojivom.
Uvedené opatrenia platia do 3. júna 2012.

Alojz Kunštek


.