Sobotné (12.6.) voľby do parlamentu prebehli bez problémov a pokojne. Na Záhorí rovnako ako na Slovensku vyhrala pravica. Víťazom sa vo väčšine obciach stala ľavicová strana SMER-SD pod vedením Róberta Fica. Výnimku tvoril len dlhodobo pravicový Moravský Svätý Ján, kde vyhrala pravicová strana SDKÚ-DS, ktorou volebnou líderkou je Iveta Radičová.

Volebná miestnosť Moravský Svätý Ján.

Krátko pred koncom hlasovania postihla Záhorie silná búrka, ktorá v niektorých volebných miestnostiach sťažila možnosť voľby pre prerušeniu dodávky elektrickej energie, hlasovanie bolo však väčšinou zabezpečené náhradným osvetlením.

Volebná miestnosť Kúty. Foto: Martin Fekete

Stranu Vladimíra Mečiara ĽS-HZDS by posunuli do parlamentu obyvatelia Moravského Svätého Jána a Borského Svätého Jura, v týchto obciach prekročila 5% hranicu potrebnú pre vstup do parlamentu. Do parlamentu by sa však nedostala strana SNS Jána Slotu a strana MOST-HÍD Bélu Bugára. Svojich pár priaznivcov si našla Paliho Veselá Kapurková strana, založená reklamnou agentúrou. Dostatok hlasov aj napriek veľkej akcii na štadióne TJ Slavoj Moravský Svätý Ján, keď sa podával zadarmo pečený vôl a tiekla bezplatne kofola a pivo, nezískala strana odídencov z ĽS -HZDS Milana Urbániho a Zdenky Kramplovej.

Pozrite si kompletné výsledky za obce Borský Svätý Jur, Kúty, Moravský Svätý Ján, Sekule, Veľké Leváre a Závod. Kliknite na obrázok pre jeho zväčšenie.

Zdroj: Štatistický úrad SR, statistics.sk


.

BM: Ustekana sobota