Časť druhá. Loď, náš nový domov začíname ihneď po príchode do prístavu pripravovať na plavbu. Postupne do podpalubia vtesnávame náhradné plachty a potrebnú techniku. Po uložení i poslednej batožiny vyrážame na more k blízkemu ostrovčeku, ktorý je tvorený jediným hradným návrším s hradom. Tu nocujeme.

dennik-dobrodruha-cesta-zahoraka-okolo-sveta-vlado-hornak-plachetnica
Nasledujúci deň po bezvetrím zmárnenom pokuse dostať sa na ostrovy Scilly meníme plán a vyrážame opäť k pevnine do prístavu St. Ives. Nepokojné more i tak prinúti dve pätiny posádky zaľahnúť a striedavo dokrmovať oceánsku faunu. Morská nemoc ich do večera udrží v podpalubí v neutíchajúcom boji o zatiaľ najžiadanejší predmet na lodi, plastový kýblik.
V nedeľu ráno nás morskou nemocou zlomení členovia posádky opúšťajú. Kompletný stav posádky tretí deň plavby, tri kusy.

dennik-dobrodruha-cesta-zahoraka-okolo-sveta-vlado-hornak-posadka
Rozlúčime sa s odchádzajúcimi námorníkmi a nepriaznivú predpoveď počasia na dva dni a vetrom chránený prístav v St. Ives využívame na prácu na lodi, pokračujeme v opravách interiéru, vybavenia a doplňujeme zásoby na ďalšiu plavbu.

Streda ráno. Mraky nám visia nízko nad hlavami. Do mora za chráneným prístavom sa opiera vietor. Vlhká zima zalieza pod šaty. Začínajúci dážď, ani kotevná bojka omotaná popod kýlom lode a ani výstrahy prístav-majstra nás po dvoch dňoch kotvenia nedokážu zastaviť. Oblečení v nepremokavých oblekoch vyrážame smerom k ostrovom Scilly. Plachty skasáme na minimum, ale po opustení prístavu sa do trupu lode oprie vetrom rozbúrené more. Prvú tretinu plavby zvládame všetci bez problémov, no krátky pobyt v podpalubí moje vnútornosti vyhodnotia ako neprijateľný a na palubu vychádzam už s jemne zelenou farbou v tvári. Dve hodiny sa statočne bijem, ale more vyhráva. Musím potupne zaľahnúť do podpalubia s kýblikom po ruke. Kapitán a posledný námorník vydržia až do zotmenia, kedy sa more upokojí a už všetci spolu vyhadzujeme kotvu v chránenej zátoke pri jednom z ostrov Scilly.
Ráno sa vyčasí a vplávame do slnkom zaliateho prístavu medzi ostrovmi. Doplníme zásoby a prejdeme sa ulicami lemovanými typickými malými rybárskymi domčekmi. Poobedie strávime vyhrievajúc sa na lodi zakotvenej v zátoke oproti mestu. Čaká nás dvojdňová plavba cez kanál k francúzskemu pobrežiu. Podvečer vyrážame. Po vyplávaní na otvorené more nás na krátko sprevádza početná skupina delfínov, ktorí sa doslova predvádzajú a provokatívne plávajú tesne pred provou lode.

Plavíme sa celú noc. Rozdelíme hliadky. Na moju rannú už vstávam do vetra, dažďa a sadám si ku kormidlu na vlnách skákajúcej lode. Rovnaké počasie a rozbúrené more vydrží až do večera. Vietor vháňa vlhkú zimu pod oblečenie. Nepomáha ani niekoľko vrstiev, rukavice ani zimná čiapka. Večer opäť rozdeľujeme hliadky. Vychádza na mňa rovnako ranná a doslova poskočím od radosti keď cez palubné okienko zazriem svitanie na pozadí modrej oblohy.
K francúzskemu pobrežiu dorazíme neskoro popoludní už opäť v dobrej nálade a plní optimizmu na ďalší, oveľa dlhší úsek plavby, ktorý nás čaká pri preplavbe do Španielska. Biskajský záliv.

Vlado Horňák

PLÁN PLAVBY
[table cols=”Etapa 1,Anglicko – Taliansko” data=”Odchod do Anglicka,
30.7.2015 – letecky z Brna do Londýna –  stade busom do Penzance (JZ Anglicka),Vyplávanie,
1.8.2015 Penzance – Anglicko,Trasa 1. etapa, Vyplávanie z Penzance – Anglicko (Normanské ostrovy – potom pobrežie Francúzska – krížom cez Biskajský záliv k Španielskému pobrežiu – ďalej okolo pobrežia Portugalska – Gibraltar – Stredozemné more – Korzika – Sardínia – Talianko – Janov,Trvanie, Predpoklad cca 6 týždňov, Koniec 1.etapy, Predpoklad – polovica septembra 2015 Janov – Taliansko, Kapitán, Jirka –  Autor a organizátor výpravy plavby okolo sveta, Posádka 1.etapy, Vlado – Pavel – Tomáš – Ondra”][/table]

Ďalej: Denník dobrodruha: Záhorák na plavbe okolo sveta! (1.časť)


.
Toto je čítané

Na Mierovom námestí v Malackách vyrastie mestská lúka

Menej prachu, znižovanie teploty, zadržiavanie vlhkosti priamo na mieste a mestské lúky…

BM: Ustekana sobota