V nedeľu a pondelok (15. -16. 8. 2010) budú mať v Malackách 0. ročník filmového festivalu FEST FILM FEST, ktorý sa snaží odštartovať novú festivalovú tradíciu v Malackách.

Po už zabehnutom divadelnom festivale Zejdeme sa na hambálku, ktorý sa už stal septembrovou malackou tradíciou, a tento rok sa uskutoční 15. – 19.  9. 2010, čaká všetkých kultúrou chtivých ľudí v “kulturním domečku” filmový festival FEST FILM FEST.

Nový filmový festival počas dvoch dní ponúkne hrané, dokumentárne ale i animované filmy. Lákadlom nie len pre filmových fanúšikov je štart festivalu, kedy prebehne krst loga. Krstným otcom sa stane spevák Richard Müller, ktorý stvárňuje aj hlavnú úlohu v dokumentárnom filme R44, ktorý nasleduje hneď po krste.

Ako v rozhovore pre týždenník Záhorák uviedol Richard Müller na otázku čo by novému festivalu poprial “Veľa dobrých filmov, veľa oddaných divákov. Mne sa táto myšlienka veľmi páči. Bol by som štastný, keby sa vám podarilo rásť rok od roku čo do kvality aj kvantity, keby sa vytvorilo podujatie, ktoré by malo aj širší dosah. Prajem vám veľa zaujímavých hostí, tí sú pre úspešný festival tiež veľmi dôležití”.

Prvý deň je venovaný Denise Bogdalíkovej rodáčke z Gajár.

Nedeľa 15. 8. 2010
20:00 krst loga festivalu RICHARDOM MüLLEROM
20:30 RM 44 / dokumentárny film / režisérka: Denisa Bogdalíková
Dokumentárny film RM 44 predstavuje koncertné zákulisie turné Richarda Müllera s americkými hudobníkmi. Ťažiskom dokumentu je osobná spoveď Richarda Müllera, v ktorej otvorene hovorí o svojej speváckej kariére, rodine a nevyhýba sa ani nepríjemným témam. Súčasne ukazuje vtip, sarkazmus a nadhľad. Sprostredkováva napätú aj uvoľnenú atmosféru spoločných skúšok, ako aj skvelú náladu na koncertoch. Počas cca 54 minút uvidíte ľudské tváre jedných z najznámejších svetových profíkov, ktorí sú obyčajnými ľuďmi. A pritom z nich žiari vášeň pre hudbu, pre kontakt, pre poznávanie, čistá profesionalita súčasne. Cez film sa vám prihovoria Omar Hakim (bicie – sprevádzal Davida Bowieho, Madonnu, Stinga, Brucea Springsteena, Mariah Carey, Milesa Davisa a ďalších), Will Lee (basová gitara – sprevádzal Franka Sinatru, Ringa Starra, Barbru Streisand, Raya Charlesa, Jamesa Browna, Kool & the Gang a ďalších), Clifford Carter (klávesy) a Mike Caffrey (gitara) a žiaľ už zosnulý Hiram Bullock (gitary – sprevádzal Stinga, Erica Claptona, Barbru Streisand, Paula Simona, Chaku Khan, Milesa Davisa, Billy Joela a ďalších).

21:30 Kde je ten pes zakopaný / dokumentárny film / režisérka: Denisa Bogdalíková
Film Kde je ten pes zakopaný je filmom z cesty. Mladí študenti filmovej školy sa rozhodli zistiť, akú tému a aký žáner by slovenské publikum privítalo. S dávkou humoru a nadšenia sa vydali na cestu. Cieľom im bola samota pri rieke Morave. Počas cesty vlakom, autobusom, pešo i autom sa pýtali a zaznamenávali, aby zistili akí, sme my sami a akí sú i oni. Vo filme sa prelína cesta so životmi režiséra hraného filmu Tomáša Janča, dnes úspešného režiséra seriálu Panelák a Keby bolo keby. Scenáristu Stanka Guštafíka, dnes píše a dramaturguje seriál Mafstory a Profesionáli. Mária Ondriša, kameramana, ktorý natočil už veľa dielov Ordinácie v ružovej záhrade aj seriálu Odsúdené a ďalších, ktorých dnes už poznáte. V čas natáčania filmu boli len študentami a putovali, aby vás poznali, aby spoznali svoje poslanie vo filme.

22:00 Archa, autoarcheológia / dokumentárny film / režisérka: Denisa Bogdalíková
Posledným ponúkaným filmom záhoráckej režisérky Denisy Bogdalíkovej je tématicky náročnejší film Archa, autoarcheologia. V podstate ide o reflexiu komunizmu cez osobný prístupom v hľadaní vlastného postoja. Najnosnejšou líniou je kontrast medzi komunistickým presvedčením otca a disidentskou skúsenosťou popredných výtvarníkov. Film vedie diváka od zaužívaných konvenčných postojov k zvýšeniu tolerancie. Jednoznačne vyzýva ku komunikácii a otvoreniu tabuizovanej témy našej nedávnej minulosti. Tento film so svojou poetikou a koncom hľadá, pýta sa a otvára otázky.

Pondelok 16. 8. 2010
20:00 Animácia nie je Dead / Animation is not Mŕtva 1. blok / animované filmy /
režiséri: Peter Budinský, Michaela Čopíková, Alica Gurinová, Andrej Kolenčík, Daniela Krajčová, Katarína Krajčovičová, Dalibor Kristek, Adam Matej, Michal Mészáros, Veronika Obertová, Rasťo Polenkovič, Lukáš Sigmund, Peter Skala, Tomáš Slančík, Martin Tomori.
20:30 Veľký rešpekt / hraný film / režisér: Viktor Csudai
O čom je film Veľký rešpekt? Dvaja chalani z Petržalského sídliska nemajú čo robiť a tak sa trochu flákajú, trochu chľastajú a hlavne sa snažia zbaliť nejaké baby. Je v tom len jeden háčik: sú to dvaja celkom slušní lúzri, a tak sa im v tomto smere príliš nedarí. Tento film vznikol z nadšenia ľudí pre film. Je to ľahký, úsmevný príbeh o životnom štýle hip – hop, ktorý zachytáva postpubertálne frajerstvo. Dobrý film na pobavenie i keď pozeráte na problémy otca s alkoholom, neveru, nemanželské dieťa, rómsku problematiku či odchod matky od rodiny. Veľký rešpekt je nezávislý film, veselý, ľahký a má nadhľad. Verí, že sa na ňom diváci v kine pobavia. My dodávame, že bol úspešne uvedený v kinách a nájdete ho aj na DVD. V hlavnej úlohe sa predstavia Števo Martinovič a Stano Staško, malé role si tu zahrali aj Matej Landl či Roman Pomajbo. Tento film sa prezentoval okrem Slovenska aj v Čechách, Maďarsku aj Indii. Príďte a zistite, ako sa žije v Petržalke.

22:00 Animácia nie je Dead / Animation is not Mŕtva 2. blok / animované filmy /
režiséri: Peter Budinský, Michaela Čopíková, Alica Gurinová, Andrej Kolenčík, Daniela Krajčová, Katarína Krajčovičová, Dalibor Kristek, Adam Matej, Michal Mészáros, Veronika Obertová, Rasťo Polenkovič, Lukáš Sigmund, Peter Skala, Tomáš Slančík, Martin Tomori.
Kolekcia na FFF festivale nesie názov podľa rovnomenného a úplne nového DVD, na ktorom nájdete slovenské animované filmy mladej generácie režisérov. DVD obsahuje celkom 14 animovaných filmov, ktoré sa urodili v posledných rokoch. Vo výbere sú zastúpené filmy rôznych žánrov a animačných štýlov. Vo výbere nájdete filmy od týchto tvorcov: Peter Budinský, Michaela Čopíková, Alica Gurinová, Andrej Kolenčík, Daniela Krajčová, Katarína Krajčovičová, Dalibor Kristek, Adam Matej, Michal Mészáros, Veronika Obertová, Rasťo Polenkovič, Lukáš Sigmund, Peter Skala, Tomáš Slančík, Martin Tomori. DVD vydalo občianske združenie Anča, o.z., ktoré organizuje medzinárodný festival animovaných filmov Fest Anča. Viac sa dozviete na www.festanca.sk.

Vstup voľný.


.

BM: Ustekana sobota