Poslanci mestského zastupiteľstva schválili návrh na odkúpenie bývalého areálu vodární v lokalite Vampil na Stupavskej ulici.

Primátor Malaciek Juraj Říha na stretnutí s občanmi, Foto: Ľubica Pilzová
Primátor Malaciek Juraj Říha na stretnutí s občanmi, Foto: Ľubica Pilzová

Povinnosť zhodnocovať bioodpad
Keďže zákon o odpadoch nariaďuje samosprávam povinnosť spracúvať biologický odpad, mesto plánuje na týchto pozemkoch perspektívne vybudovať kompostáreň.
Primátor mesta Juraj Říha: „Jedným z cieľov vedenia mesta je postupné vysporiadanie pozemkov v užívaní tretích subjektov, ktoré sú použiteľné na verejnoprospešné účely mesta. Preto sme vytipovali pozemky vo vlastníctve spoločností, v ktorých má mesto Malacky svoj majetkový podiel. Medzi ne patria aj pozemky vo vlastníctve Bratislavskej vodárenskej spoločnosti v lokalite Vampil na Stupavskej ulici, ktoré tvorili v minulosti areál vodární. Po rozhodnutí BVS zatvoriť ho areál chátral.“ Primátor opakovane rokoval s vedením spoločnosti o odkúpení týchto pozemkov, keďže mesto ich vie ďalej využiť.

Územný plán mesta Malacky definuje toto územie ako areál technickej infraštruktúry. Jedným zo spôsobov využitia podľa územného plánu je zriadenie areálu komunálnych služieb vrátane projektu na spracovanie biologicky rozložiteľného odpadu, t.j. kompostovania. „Podali sme eurofondový projekt na technológiu v sume 1,3 milióna eur a na jeseň predložíme projekt na stavbu v hodnote 800 tisíc eur,“ dopĺňa informácie Juraj Říha. Ak sa nepodarí financovanie z eurofondov a naša žiadosť nebude úspešná, mesto bude hľadať ďalšie alternatívy financovania.

Malavké pohľady Knihy.Zahori
 

Jeden projekt na zhodnocovanie bioodpadu už existuje, pred pár rokmi sa o kompostárni uvažovalo na Hlbokej ulici. Keďže sa v tejto lokalite nepodarilo vysporiadať a sceliť pozemky pre ďalší rozvoj komunálnych služieb, platnosť stavebného povolenia sa skončila a projekt zostal iba na papieri.

Stretnutie s občanmi
O zámere mesta sa hovorilo aj na stretnutí s obyvateľmi sídliska Juh, ktoré zvolal primátor. Napriek tomu, že informácie zverejňovali mestské médiá a na každom vchode bol oznam, na stretnutie prišlo iba približne 30 obyvateľov. Konateľ mestskej firmy Tekos Juraj Schwarz vysvetlil princíp kompostovania aj to, čo patrí do kompostu: je to bioodpad ako tráva, lístie, kríky či orezy stromov. Nepatrí doň kuchynský odpad.

Pre prípravu kompostárne je potrebná vybetónovaná a odvodnená plocha, na ktorú sa uloží rozdrvený a pomletý bioodpad. Dôležité je teplo a vlhko, pričom percento vlhkosti sa kontroluje. V takýchto podmienkach sa odpad pravidelne prevzdušňuje. Dôležité pri stavbe kompostárne je tiež podmienka, že musí mať všetky platné povolenia, zodpovedajúce ochrane životného prostredia. Zdôraznil to aj primátor mesta slovami: „Mojím zámerom je presadzovať čistú technológiu.“

Prítomní obyvatelia Juhu sa vyjadrili, že chápu potrebu výstavby kompostárne, avšak zároveň majú obavy z prípadného zápachu, ktorý by sa podľa nich mohol šíriť na sídlisko. Šéf Tekosu ich ubezpečoval, že pri dodržaní technológie nič také nehrozí. „Každý dobrý hospodár vie, že kompost vonia,“ povedal Juraj Schwarz.

Čo ďalej na Juhu?
Diskusia s obyvateľmi Juhu sa napokon rozšírila aj na ďalšie témy, ktoré trápia túto lokalitu: stav verejných priestorov, blízkosť priemyselného parku či hustá doprava na Stupavskej, ktorá komplikuje výjazd zo sídliska predovšetkým v ranných hodinách. Primátor pripomenul, že vlani sa vďaka eurofondom dokončili úpravy chodníkov, ihrísk a zelených plôch v lokalite Pri Maline a na Štúrovej ulici. Mesto chce tieto dve zóny prepojiť, čo bude znamenať investície aj v strednej časti sídliska Juh.
Ľubica Pilzová, hovorkyňa mesto Malacky


.

BM: Ustekana sobota