Jednou z aktivít projektu Tereziánsky remeselný dvor sú aj Tereziánske slávnosti s jarmokom, ktoré sa v dňoch 13.-15.augusta 2010 uskutočnili v areáli Holíčskeho zámku. Mesto Holíč a partnerské rakúske mesto Hollabrunn si prostredníctvom týchto aktivít upevňujú vzájomné partnerstvo v oblasti kultúry a rozvoja cestovného ruchu.

13.-14.augusta to bol Tereziánsky remeselný jarmok, na ktorom ľudoví remeselníci predstavili divákom svoje umenie a majstrovstvo. Nechýbali medzi nimi majster rezbár, keramikár, minciar či košikár.

V sobotu na zámok zavítal aj dobový sprievod:
Mária Terézia a František Štefan Lotrinský sprevádzaní vojenskou jednotkou v dobových kostýmoch. V rámci programu v zámockých valoch nechýbali šermiari, žongléri a tanečníci sprevádzaní dobovou hudbou.

Nedeľa 15. augusta sa niesla v duchu Tereziánskych hodov. Diváci a návštevníci sa určite potešili holíčskym špecialitám ako sú zelníky, pagáčky, sekanka či zašubraný regiment. Ale ani rakúski hostia sa nenechali zahanbiť svojou ponukou: makové slíže, či klasická jablková štrúdľa, krvavničky.

Napriek skutočnosti, že počasie bolo príjemné a nepršalo, návštevnosť bola nižšia ako zvyčajne na podobných podujatiach. Najväčším dôvodom nízkej účasti bola vysoká cena vstupného a chudobnejší program. Pravdepodobne Holíčania prichádzajú na to , že p. primátor sa s nimi takto hrá a odvádza pozornosť od dôležitejších problémov. Navyše sú znepokojený so skutočnosťou , že si celú akciu zaplatia dvakrát – raz v daniach a druhýkrát v neprimeranom vstupnom. V poriadku určite nie je ani promo p. primátora vo V.I.P. bastióne.

Verejné financie treba využiť efektívne a hlavne v maximálnej miere pre prospech každého občana!
Myslíte si , že aj táto akcia bola takým prípadom?

-red-   Uverejnené v mesačníku Záhorí


.
Toto je čítané

Pestovanie a predaj zeleniny má v Zohore bohatú históriu

Klimatické i pôdne danosti v obci Zohor vytvorili už v dávnejších dobách vhodné podmienky na…

BM: Ustekana sobota