Legenda hovorí, že prvý čaj sa v Číne podarilo vyrobiť náhodou. Cisársky sluha práve varil vodu, keď mu do nej spadlo zopár lístkov z divokého čajovníka. Keď to videl cisár, prejavil záujem tento zvláštne sfarbený nápoj ochutnať, a keďže ho jeho chuť zrejme uspokojila, nazval ho Rosou z nebies . V tisícročiach, ktoré nasledovali, sa vedci a lekári opakovane snažili dopátrať, v čom spočívajú jej blahodárne účinky. Niektoré sú už potvrdené, iné zostávajú predmetom skúmania. Isté však je, že pitie čaju vždy bol a bude dobrý nápad.

 

Prvý čaj predávali v Európe lekárnici ako tonikum a digestívum od 17. storočia. Spoločenský nápoj sa z neho stal až v druhej polovici 18. storočia, kedy dostala Anna Maria Stanhope, britská vojvodkyňa z Bedfordu, ušľachtilý nápad, ako si skrátiť dlhé obdobie hladovania medzi obedom a večerou a zaviedla na svojom panstve pitie čaju o piatej. Dnes ho pijeme nezávisle na časovom pásme a hodine. Niekedy preto, aby nás zohrial, priniesol nám úľavu, alebo jednoducho pre potešenie zo 150 aromatických látok a množstva chuťových vnemov, ktoré nám dokáže poskytnúť. O jeho liečivých a podporných účinkoch však zďaleka nevieme všetko.

 

Dobrý kofeín

Povzbudzujúce účinky čaju sú známe väčšine jeho konzumentov. V minulosti sa pripisovali látke známej ako teín, až kým sa neukázalo, že z hľadiska chemického zloženia ide o tú istú látku, pre ktorú si zvykneme dopriať kávu. Na rozdiel od kávy je však kofeín v čaji viazaný na aminokyseliny a taníny, preto sa uvoľňuje pomalšie a má dlhodobejší účinok. Márne by ste ho však hľadali v ovocných a bylinkových čajoch. Tie totiž (okrem maté) z hľadiska rodokmeňa k čajom nepatria. Vo vzťahu k čajom majú asi takú istú pozíciu ako má „kolový nápoj“ k originál „kokakole“. Vyzerá to ako čaj, chutí to ako čaj, ale čaj to nie je…  Ich hlavnou devízou je najmä to, že chutia takmer každému a môžu ich bez obmedzenia konzumovať aj deti

 

Zdravé srdce, svieži dych, pevnejšie kosti

Vďaka vysokému obsahu antioxidantov je pravidelné pitie čaju odporúčané ako prevencia pred rozvinutím koronárnych ochorení srdca. Platí to najmä o zelenom a čiernom čaji, pričom druhý z nich má aj schopnosť znižovať krvný tlak, hoci hypertenziu úplne vyliečiť nedokáže. Zato má pokročilo rozvinutú schopnosť „liečiť“ nepríjemný zápach z ústnej dutiny, chrániť zuby pred vznikom zubného kazu a povlaku. Rastlina čajovníka je totiž bohatým zdrojom fluoridov, ktoré cez korene vstrebáva priamo zo zeme. Na druhej strane je pri konzumácii čierneho čaju vhodné dbať na pravidelnú ústnu hygienu, pretože zanecháva na zuboch pigmentovú stopu. Zanedbateľný nie je ani tekutý prísun vitamínov, ktorý sa dá pitím čaju docieliť. Štyri šálky čaju denne pokryjú 17 % doporučeného príjmu vápnika, 5 % zinku, 22 % vitamínu B2, 5 % kyseliny listovej a vitamínov B1 a B6. Šálka čaju je tiež výborným zdrojom magnézia a draslíka, ktorý napomáha udržiavať v tele optimálnu rovnováhu tekutín. Z hľadiska pitného režimu je podľa European Journal of Clinical Nutrition čaj dokonca vraj ešte oveľa osožnejší ako čistá voda.

 

Vypite si na zdravie!

 

Kamilky: Obsahujú azulén, ktorý pri vonkajšom aj vnútornom užití pôsobí protizápalovo a zároveň upokojujúco.

Baldrián: Čaj z koreňa baldriánu lieči nespavosť a celkovo pomáha zlepšiť kvalitu spánku.

Mäta: Pomáha pri nevoľnosti a pôsobí antispazmodicky.

Kvet lipy: Zmenšuje podráždenie sliznice pri kašli a zmierňuje bolesti hrdla. Glykozidy, ktoré obsahuje potláčajú zápalové procesy a uvoľňujú kŕče.

Fenikel a zázvor:  Podporujú správne trávenie a chuť do jedla.

Šípka:  Boháčka na vitamín C posilňuje imunitu.

Baza:  Podobne ako čierny a zelený čaj má antioxidačné účinky.

Žihľava: Zmierňuje prejavy alergií.

Rozmarín: Uvoľňuje svaly, podporuje krvný obeh a zvyšuje celkovú vitalitu. Oceníte pred a po cvičení.

Lapacho

Výluh z kôry stromu Lapacho stimuluje imunitný system, zlepšuje prekrvenie tela, posilňuje činnosť ľadvín, sleziny, pečene a sexuálnych orgánov.

 

Maté

Účinný zdroj energie pri duševnej a fyzickej vyčerpanosti, utlmuje pocit hladu. Pravidelné popíjenie pôsobí komplexne omladzujúco na celý organizmus.

 

Vilcacora

Brazílsky čaj obsahuje alkaloid azopteropodín, ktorý aktivuje imunitný systém. Využíva sa pri liečbe zápalov, astmy, oparov, znižuje riziko mozgovej mŕtvice, srdcového infarktu a srdcových záchvatov.

 

Ginkgo

Overený spôsob podpornej liečby pri ochorení priedušiek, astme, cievnych a degeneratívnych ochoreniach mozgu. Zlepšuje prekrvenie a činnosť mozgových buniek.

 

Vylúhujte si optimum

Správna doba lúhovania čaju je tak trochu alchýmia. Čo platí pri zelenom, neplatí pri bielom a už vôbec nie pri čiernom. Optimálny čas lúhovania a teplota vody, ktorou treba čaj zalievať, sa pri jednotlivých druhoch líšia a je prinajmenšom vhodné venovať im dostatok pozornosti. Nejde o to, že by vám prelúhovaný čaj nechutil, môžete sa však pripraviť o vzácne antioxidanty. Zelený čaj sa dá napríklad pripraviť aj v studenej vode, ak tam necháte lístky čaju lúhovať dve hodiny, alebo ho zaliať horúcou vodou a nechať odpočívať päť minút. Biely čaj nie je náročný na čas lúhovania, ale potrpí si na horúcu vodu. Horúci kúpeľ má rád aj čierny čaj, ale nesmiete ho v ňom nechať príliš dlho. Ak by ste potrebovali poradiť s výberom, alebo správnym návodom na prípravu, zastavte sa u nás v lekárni. Výber máme viac ako pestrý a rovnako pestré bude aj naše poradenstvo. Hlavne nezabúdajte na to, že ak sa majú prejaviť požadované liečivé účinky, nebude vám stačiť piť jednu šálku denne.

 

Váš lekárnik


.