Stará pani otvorila dvere, pri ktorých stáli muž a žena. Predstavili sa jej ako zamestnanci energetickej spoločnosti s tým, že má preplatok 300 eur. No vraj majú len celú päťstovku, a tak ju prosia, či by im mohla vydať, následne že jej preplatok prinesú z auta.

 

 

Kto by sa nepotešil peniažkom navyše? A tak starenka veľkodušne odovzdala dobrodincom dve stovky, tí podišli k autu a… nikdy viac ich nevidela.

 

Uvedený prípad z nedávnej minulosti nebol jediným, ktorý dal podnet k zorganizovaniu dvoch stretnutí pre seniorov na tému AKO SA NESTAŤ OBEŤOU PODVODNÍKOV A ZLODEJOV.  Uskutočnili sa v Mestskom centre sociálnych služieb Malacky v spolupráci s Mestskou políciou Malacky, Okresným súdom Malacky a občianskym združením Zlatý vek. Ich cieľom bolo zvýšiť pocit bezpečia a sebadôveru u seniorov a tiež pomôcť im osvojiť si asertívne správanie. Šancu dozvedieť sa, ako sa správne zachovať v rizikových situáciách, využili desiatky dôchodcov.
 

„Niektorí sú poriadni, iní nie. Preto trestná činnosť sa bude páchať vždy, sprevádza ľudstvo od nepamäti.“ Týmto nie príliš optimistickým konštatovaním začal svoj výklad predseda Okresného súdu v Malackách Ľubomír Hudák. Následne na konkrétnych prípadoch vysvetľoval, čo všetko sa môže stať, ak seniori nebudú dostatočne opatrní a podcenia fakt, že páchatelia sú vynachádzavejší, než boli v časoch ich mladosti.

 

 

Najväčší podiel na trestnej činnosti páchanej na senioroch majú podvodníci, ktorí tvrdia, že sú zamestnancami plynární, elektrární, sociálnej poisťovne a podobne. Treba mať na pamäti, že spomínané spoločnosti takto nepostupujú, a čo je dôležité – svojim zákazníkom vždy posielajú písomné rozhodnutia. „Preto takýchto ľudí do domu nikdy nepúšťajte!“ zdôraznil predseda súdu. Po podvodníkoch nasledujú podomoví predajcovia, ktorí síce starším ľuďom riadne vystavia zmluvy, ale úrok splácania konkrétneho tovaru môže byť taký vysoký, že kupujúci má často problémy s exekúciou.   Zvláštnu kategóriu páchateľov tvoria takzvaní tipári – zazvonia, spýtajú sa na fiktívnu pani či pána a medzitým tipujú – zisťujú situáciu: aký veľký je byt či dom, čo cenné majiteľ vlastní, či býva sám a podobne. Tipári neraz seniorov sledujú aj pri nákupoch v obchodoch a podľa toho, čo nakupujú, odhadnú ich solventnosť a celkovú situáciu.

Hovorilo sa aj o násilných trestných činoch, akými sú lúpeže a prepadnutia. „Zamykajte sa,“ zdôrazňoval seniorom Ľ. Hudák, „a do terénu, obzvlášť do menej frekventovaných častí mesta či obce, nikdy nechoďte sami.“ 

 

Účastníci besedy dostali priestor aj na svoje otázky. Zaujímalo ich napríklad, prečo sa u nás toleruje tak veľa nebankových subjektov, alebo ako postupovať, keď majú dočinenia s developermi, ktorí chcú skúpiť ich pozemky.

Mestské centrum sociálnych služieb v Malackách sa v roku 2018 zameriava na prevenciu kriminality páchanej na starších ľuďoch. Besedy na tému Ako sa nestať obeťou podvodníkov a zlodejov reálne pomohli nájsť odpovede na otázky starších ľudí ohľadom ich bezpečnosti.

 

Ingrid Sochorová


.
Toto je čítané

Senické zastupiteľstvo rokovalo o dotáciách aj úprave odpadov

Vo štvrtok (18.4.) sa konalo 10. zasadnutie Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Senici.…

BM: Ustekana sobota