Aprílové oteplenie už naplno prebudilo i netopiere. Ochranári preto definitívne ukončili sčítanie netopierov na zimoviskách, ktoré prebiehalo od novembra. V Malých Karpatoch bolo počas neho skontrolovaných viac ako 40 jaskýň, štôlní a pivníc, kde zimovalo spolu takmer 1050 netopierov.

 

Spiaci ucháč sivý, Foto: V. Nemček

 

Zimné obdobie trávia netopiere podobne ako sysle, svište či plchy zimným spánkom. Ukrývajú sa na miestach so stabilnou teplotou a vlhkosťou. Asi najznámejšími úkrytmi sú jaskyne a štôlne, ale netopiere zimujú i v stromových dutinách, v skalných štrbinách, využívajú tiež i rôzne úkryty v ľudských stavbách.

„Vzhľadom na nočný spôsob života netopierov máme len obmedzené možnosti ako ich pozorovať a skúmať. Počas ich zimného spánku sa k nim môžeme dostať veľmi blízko a preto je sčítanie na zimoviskách jednou z najstarších metód výskymu týchto živočíchov. Niektoré lokality na Slovensku sú kontinuálne kontrolované i niekoľko desaťročí. Údaje o druhovom zložení i početnosti netopierov nám pomáhajú zisťovať, k akým zmenám v priebehu rokov dochádza“ objasňuje Michal Noga, z mimovládnej organizácie SAOLA.

 

Podkováre malé sú na zimoviskách v Malých Karpatoch nachádzané najčastejšie

Zimný spánok netopiera je veľmi hlboký. Srdce mu udrie len 4× za minútu a nadýchne sa len raz za hodinu. Životné procesy sa spomalia a teplota klesne často len na 1 – 5 °C. V tomto čase sú veľmi zraniteľné. Hrozbou sú pre nich predátori – najmä kuny, ale ohroziť ich môže dokonca i pleseň, ktorá spôsobuje ochorenie nazývané „syndróm bieleho nosa“.  Veľmi vážny negatívny vplyv môže mať i opakované vyrušovanie netopiera. Na svoje prebudenie totiž spotrebuje veľa energie, ktorá mu na jar potom chýba – zoslabnuté a vysilené netopiere  môžu dokonca i uhynúť. Veľmi veľkým nebezpečenstvom je kladenie ohňa v zimnom období v štôlňach alebo v jaskyniach – dym môže zadusiť netopiere skôr, ako sa stihnú prebrať a z ohrozeného miesta odletieť.
 

„Počet vhodných podzemných priestorov pre netopiere je obmedzený a preto má význam chrániť každý jeden z nich. Aj v súčasnosti vďaka podpore Nemeckej spolkovej nadácie pre životné prostredie (DBU) budeme v Malých Karpatoch zabezpečovať ochranu významných lokalít pre netopiere, ale i pre salamandry a iné obojživelníky. V spolupráci so Spoločnosťou pre ochranu netopierov na Slovensku (SON) chystáme i viacero akcií pre verejnosť, na ktorých sa o týchto fascinujúcich živočíchoch môžu ľudia dozvedieť i viac“ uzatvára M. Noga.

 


.

BM: Ustekana sobota