Bany 2018 monterky

Uvarte si tatarčané pirohy, holubky a mačanku z knihy Mamina rusínska kuchyňa

PR článok 0

Na opačnej strane Slovenska, v kraji Rusínov, vzniká unikátna trojjazyčná kniha Mamina rusínska kuchyňa, v ktorej objavíte 52 tradičných rusínskych receptov v krásnom dizajne inšpirovanom ľudovými výšivkami, veľké otváravé strany s fotografiami a to všetko ručne vyrobené a zviazané na Slovensku.

 

 

Jedlá v knižke pripravila skutočná mama na skutočnom východe!

 

Ďalej: Prelistuj si knihu

 

Oli Džupinková, ktorá je rodená Rusínka a spolu so svojou maminou a kamarátom Peťom Šuchtárom sa rozhodli, že nechcú, aby tajomstvá jedinečnej kuchyne Rusínov zapadli prachom!

 

 

 

Celý rok rusínskej kuchyne je rozdelený do piatich kapitol – od Vianoc, cez Veľkú noc až po každodenné jedlo ľudí na dedine. Kniha je trojjazyčná, recepty sú napísané v slovenskom, rusínskom aj v anglickom jazyku. Dizajn knihy autori zverili do rúk Tomášovi Kompaníkovi, ktorý si ako predlohu zobral tradičné vzory, používané najmä na ľudových krojoch v našom kraji.

 

Pri príprave receptov sme použili len suroviny, ktoré boli v minulosti vždy doma. Či už si ich naši rodičia a starí rodičia vypestovali na záhrade alebo nazbierali v lese – zemiaky, kyslá kapusta, fazuľa, hríby, cesnak aj orechy. Úvodná kapitola je vianočná. Mnohí Rusíni sú pravoslávneho vierovyznania a vianočné sviatky sa začínajú 6. januára. V druhej kapitole nájdete recepty, ktoré sa varia počas Veľkej noci. Nechýba recept na tradičnú veľkonočnú pasku a domáce klobásky. Tretia kapitola Leto na dedine obsahuje recepty na pečené pirohy či buchty, ktoré sme si brávali aj na pole a pochutnávali si na nich po kosení a hrabaní. Kapitola Jeseň je o receptoch z kyslej kapusty a hríbov, ako napríklad mačanka, boršč aj preslávené holubky. Tradičná slovenská surovina – zemiaky, má v knihe samostatnú kapitolu. Obsahuje recepty na lokše, nalesniky a gugeľ.

 

 

O Rusínoch
Rusíni sú treťou najpočetnejšou národnostnou menšinou na Slovensku. Pri poslednom sčítaní obyvateľov sa k rusínskej národnosti prihlásilo vyše 33-tisíc ľudí, 55-tisíc ľudí uviedlo rusínčinu ako svoj materinský jazyk. V roku 1995 bol rusínsky jazyk na Slovensku oficiálne kodifikovaný.

 

 

 

O autoroch
Oli Džupinková je rodená Rusínka, ktorá pracuje ako moderátorka spravodajstva v najpočúvanejšom rádiu na Slovensku, v Rádiu Expres. Vďaka svojim rodičom a starým rodičom hovorí po rusínsky a vie uvariť aj tatarčané pirohy.

Oľga Džupinková je hrdou mamou a vychýrenou kuchárkou. Knihu Mamina rusínska kuchyňa sme vytvorili na základe jej overených receptov, ktoré sama pripravila aj na fotenie.

Peter Šuchtár sa narodil v Žiline a miluje dizajn a dobré jedlo. Keď prvýkrát ochutnal tradičnú rusínsku kuchyňu, zachutilo mu tak, že sa s Oli rozhodli vydať knihu rusínskych receptov.

 

Ďalej: Prelistuj si knihu a podpor jej vydanie

 

Bany 2018 obuv