Malačania v nedávnych komunálnych voľbách rozhodli, že naše mesto v najbližších štyroch rokoch opäť povedie Juraj Říha. Dostal mimoriadne silný mandát, pretože svoj hlas mu odovzdalo takmer 87 percent zúčastnených voličov. Čo prežíval tesne po voľbách? Aké sú jeho najbližšie plány? Ako sa mesto zhostí nových výziev v podobe  nových pravidiel zimnej údržby či obedov v školách zadarmo?

 

Foto: Stanislav Osuský

 

Pán primátor, ako vyzerali vaše prvé hodiny a dni po oznámení výsledkov?

Priznám sa, že nie som zvyknutý príliš oddychovať. Preto som už po dvoch dňoch pripravoval investičný plán na najbližšie štyri roky a venoval sa kontrole projektov, s ktorými sa chceme uchádzať o peniaze z eurofondov. Možno mi moji kolegovia z úradu majú aj trochu za zlé, že si neužili pokojnejšie dni, ktoré zažívajú v iných mestách, ale my musíme zabrať hneď z úvodu, pokým ostatní o projektoch ešte len premýšľajú. Stihol som tiež zablahoželať novozvoleným primátorom v našom okolí a nadviazať s nimi kontakty.

 

Váš volebný výsledok bol takmer 87 percent všetkých odovzdaných hlasov. Prekvapilo vás také jednoznačné víťazstvo?

Vždy mám k voľbám veľký rešpekt, a tak tomu bolo aj tento raz. Veľmi príjemne ma prekvapilo vyše päť tisíc odovzdaných hlasov, čo pokorne vnímam ako historicky najväčší prejav dôvery a ocenenie našej doterajšej práce. Dobrou správou je aj vyššia volebná účasť Malačanov, ktorí odmietli agresívne vedené a špinavé kampane viacerých kandidátov, ktorých nezvolili ani za poslancov. Je to istým spôsobom aj celoslovenský signál, že verejnosť je dnes o kus náročnejšia a kandidáti by mali v prvom rade prezentovať svoje vízie a reálne výsledky. Aj týmto spôsobom ďakujem voličom nielen za moju podporu, ale všetkým, ktorí sa na voľbách zúčastnili.

 

 

Chystáte nejaké zmeny vo svojom úzkom tíme, prípadne na mestskom úrade alebo v mestských organizáciách?

Myslím si, že naše doterajšie výsledky svedčia o dobre nastavenom tíme. A hoci vnímam rezervy vo fungovaní stavebného úradu, verím, že zmenou organizácie práce a zlepšením komunikácie so stavebníkmi zlepšíme aj túto oblasť. Niekoľko rozhodnutí urobím v oblasti komunálnych služieb, keďže neskrývam isté sklamanie z udalostí posledných týždňov, keď tu boli urobené rozhodnutia poza môj chrbát a bez môjho súhlasu.

 

 

Jednou z prvých tém, ktorým sa budú musieť nové samosprávy po voľbách venovať, sú obedy zadarmo – od 1. januára pre všetkých škôlkarov a od školského roka 2019/2020 aj pre všetkých žiakov ZŠ. Ako ste pripravený riešiť túto situáciu?

Zanalyzovali sme si kapacitu našich kuchýň ešte pred voľbami a môžem potvrdiť, že svoju zodpovednosť z litery onedlho schvaľovaného zákona si splníme do bodky. V jednom prípade budeme musieť pristúpiť k stavebnému rozšíreniu kuchyne. Mrzí ma len, že metodické usmernenia nadriadených orgánov vychádzajú od ľudí, ktorí akoby ani nemali reálnu skúsenosť z kuchýň. Nie je možné, aby sme varili obedy pre stravníkov, ktorých počty si máme zisťovať v daný deň ráno. Obávam sa preto z možného plytvania jedlom a neprimeranej záťaže kuchýň. Nehovoriac o nutnom dofinancovaní rozšírenia personálnych kapacít.

 

Druhou veľkou výzvou pre samosprávy je novela zákona o pozemných komunikáciách, podľa ktorej musia obce a mestá už od tejto zimy udržiavať nielen cesty a chodníky, ale aj bezprostredné okolie bytových a rodinných domov. Samosprávy ostro nesúhlasia. Ako na novú zákonnú povinnosť reagujú Malacky?

Samému mi táto nepremyslená a vopred nekomunikovaná zmena zákona robí vrásky. Aktuálne diskutujeme s primátormi a vyzerá to tak, že mestá a obce naprieč celým Slovenskom nie sú na túto zmenu pripravené ani po materiálnej, ani po finančnej stránke. Všetko však veľmi závisí od intenzity zimy a sneženia. Chcel by som poprosiť všetkých Malačanov, aby nám napriek tejto zmene zákona pomohli a naďalej zabezpečovali údržbu chodníkov pred svojimi rodinnými domami. Najlepšie poznajú ich stav a hoci v najkritickejších úsekoch posilníme kapacity, nebude v našich silách zvládnuť celé mesto. Nechcel by som totiž vykročiť cestou niektorých samospráv, ktoré osádzajú v uliciach rôzne obmedzujúce tabuľky.

 

 

V najbližších 4 rokoch sa budú dokončovať veľké projekty, ktoré sa začali ešte v predchádzajúcom volebnom období – hlavná cyklotrasa či záchytné parkovisko. Zároveň sa pripravujú na rozbeh ďalšie veľké diela, ako napríklad avizovaný kultúrny dom. Viete našim čitateľom prezradiť konkrétnejšie kontúry?

Viem teraz prezradiť jedno, že práve začínajúce volebné obdobie 2018 – 2022 bude veľmi rozvojové. Nehovorím len o výstavbe nového záchytného parkoviska či príprave obchvatu mesta. Našou úlohou je pokúsiť sa v prvom rade uspieť v silnej konkurencii iných miest a čerpať externé dotácie, aby sme ufinancovali aj naše ďalšie ciele. Hovorím napríklad o projektoch rekonštrukcie kaštieľa či Vstúpte a novej výstavby kompostárne, detských jaslí, komunitného centra v Centre voľného času alebo Richtárskej záhrady na mieste neudržiavaného pozemku pri okresnom úrade. Silná zostava zvolených poslancov vo mne vzbudzuje dôveru, že mestské zastupiteľstvo bude fungovať ako kompaktný tím a spoločne zvládneme rozhodnúť aj otvorenú otázku výstavby veľkej športovej infraštruktúry. Teda, či sa pustíme do prípravy športového tréningového komplexu na zelenej lúke, alebo spustíme realizáciu dvoch samostatných projektov pri základných školách na výstavbu športovej haly a samostatne zimného štadióna.

 

 

Je už reálna predstava, ako by sa v súvislosti s architektonickou súťažou mohlo v najbližších rokoch zmeniť centrum mesta?

Centrum mesta už nedokážeme obnoviť v historických kontúrach, ktoré boli zrušené v dávnej minulosti. Preto je našou výzvou zrekonštruovať centrum mesta tak, aby bolo živé a obyvatelia sa v ňom cítili príjemne. Aktuálne bola ukončená medzinárodná architektonická súťaž na vznik prvých dvoch peších námestí, ktorej výsledky budú verejne prezentované už v decembri. Na tie budú nadväzovať rekonštrukcie priľahlých ulíc Mierového námestia, Radlinského ulice či Námestia SNP. A centrálnym spojivom bude projekt kultúrneho domu, s výstavbou ktorého chceme kompletne zrekonštruovať a „poľudštiť“ verejné priestory v zóne pri synagóge, obchodnom dome, hoteli Atrium a na Zámockej ulici. Máme víziu, ktorú sa snažíme postupnými dielikmi mozaiky naplniť.

 

Aké Malacky si predstavujete o 4 roky, keď budete končiť svoje druhé volebné obdobie ako primátor?

Svoje prvé volebné obdobie som končil s poslancami v duchu spolupráce a prehlbujúcej sa hrdosti obyvateľov. Naďalej chcem upevňovať našu záhorácku identitu a odovzdať o štyri roky rovnako stabilné a sebavedomé mesto, ktoré požíva rešpekt u partnerov a je v mnohých oblastiach dávané za vzor. Musíme však nabrať väčšiu odvahu hovoriť o projektoch parkovania a mobility. Tie nepochybne, ako vidíme v iných mestách, vyvolajú protichodné reakcie, keďže majú vplyv na motoristov, ktorí sú zo zásady vo verejnej diskusii hlučnejší ako chodci a cyklisti. Je ale spoločnou zodpovednosťou nás všetkých myslieť aj na tieto veľmi zraniteľné skupiny obyvateľov. Preto sa osobne angažujem v spustení výstavby nosnej siete samostatne vedených a bezpečných cyklistických ciest. Bude to veľká vec a veľmi sa na ňu teším.

 

Za rozhovor ďakuje Ľubica Pilzová


.

BM: Ustekana sobota