Mesto Senica si pripomenulo 74. výročie svojho oslobodenia. Pri tejto príležitosti sa na Námestí oslobodenia uskutočnil pietny akt kladenia vencov, na ktorom sa zúčastnili členovia vedenia mesta, zástupcovia Trnavského samosprávneho kraja, pamätníci a ďalší.

Podľa primátora Senice Martina Džačovského je potrebné pripomínať si takéto udalosti najmä s ohľadom na mladšie generácie. “Pre väčšinu mladých je druhá svetová vojna vzdialenými dejinami, ktoré v skutočnosti presahujú aj osobnú predstavivosť. Napriek tomu chcem opäť zdôrazniť a vyzvať, aby sme boli obozretní a nedopustili, aby sa presadil extrémizmus, aby sa zo spoločnosti vymkli úcta a rešpekt voči blížnemu,” uviedol.

Senica bola oslobodená 7. apríla po dlhotrvajúcom boji. Červená armáda útočila od Surovín už od tretej hodiny rannej, ale pre delostrelecký odpor nepriateľa sa do mesta dostali jej vojaci až o 17.00 h. Mesto oslobodzovala 1. gardová jazdecko-mechanizovaná skupina vedená generálporučíkom Plijevom, 7. gardová armáda pod velením generálplukovníka Šumilova, 53. armáda na čele s generálporučíkom Managarovom, ku ktorej patril 4. zbor rumunskej armády. Tieto zbory boli súčasťou 2. ukrajinského frontu maršala Malinovského.

Na území mesta zriadili po oslobodení 11 ošetrovní, v ktorých zo širokého okolia (Hodonín, Skalica, Radošovce) privážali ranených vojakov. Zomrelo v nich 450 sovietskych a rumunských vojakov, z nich len 245 bolo známych po mene. Padlých vojakov pochovali na námestí pred kostolom a na cintoríne na mieste neskoršieho pomníka rumunským vojakom.

 V Senici slávnostne odhalili v roku 1965 pamätník oslobodenia. Jeho ústrednou výtvarnou dominantou je alegorická bronzová socha Víťazstvo od akademického sochára Vladimíra Farára.


.
Toto je čítané

Ako skupina priateľov oživila tradíciu ochotníckeho divadla v Borskom Mikuláši

Divadlo na Búroch má bohatú tradíciu. V minulosti v ňom pôsobili ochotníci,…

BM: Ustekana sobota