Reprezentácia Slovenska v Bandy hokeji štartovala v ruskom Irkutsku začiatkom marca na Majstrovstvách sveta skupiny B.

Zľava Stanislav Opavský,Peter Janáč,Nikolas Kovalovský,Gabriel Krýdl,Miroslav Krídl.

V pôvodnej nominácii boli aj dvaja Skaličania, Stanislav Opavský a Miroslav Krídl. Keďže z nej pre rôzne príčiny vypadlo niekoľko hráčov, nakoniec do Irkutska cestovalo až 5 hráčov zo Skalice, keď k pôvodnej dvojici pribudli ešte Peter Janáč, Nikolas Kovalovský a Gabriel Krýdl.

S výpravou odcestoval aj rozhodca Jozef Sojka: „Som šťastný, že som tento šampionát mohol absolvovať, veľmi som sa naň tešil. Okrem zápasov v skupinách som rozhodoval aj štvrťfinálový duel Maďarsko – Japonsko. Verím, že získané skúsenosti mi pomôžu v mojej ďalšej kariére rozhodcu.“

Výprava Slovenska bola milo prekvapená privítaním v Irkutsku, keď už na letisku na nich čakala televízia, novinári a miestne dievčatá v krásnych krojoch, ktoré ich privítali tradičným slovanským zvykom chlebom a soľou.

Predpokladalo sa, že zo všetkých mužstiev budú mať Slováci najväčšie problémy, keďže Bandy hokej sa hráva na ihrisku s futbalovými rozmermi. Také na Slovensku nemáme ani jedno a tak sa hráva na klasických hokejovým klziskách s 5 hráčmi. Navyše aj hrací čas 2 x 20 minút sa nedá ani porovnať s futbalovým 2 x 45 minút, na ľade je 11 hráčov a vylúčený hráč „oddychuje“ 10 minút. Slováci sa však s týmto „problémom“ vysporiadali nad očakávanie a možno povedať, že boli veľmi príjemným prekvapením celého šampionátu.

Desať mužstiev bolo rozdelených do dvoch skupín, kde hrali každý s každým a štyri najlepšie postupovali do štvrťfinálových vyraďovacích bojov. Hralo sa na obrovskom štadióne Trud, ktorý pamätá veľké zápasy ruskej ligy s návštevami niekoľko desiatok tisíc divákov.

Slováci mali v B – skupine za súperov Lotyšsko (4:0), Mongolsko (0:4), Somálsko (8:0) a Japonsko (2:0).

Poradie: 1. Mongolsko, 2. Slováci, 3. Lotyšsko, 4. Japonsko, 5. Somálsko.

Poradie v A – skupine: 1. Maďarsko, 2. Ukrajina, 3. Holandsko, 4. Česko, 5. Švajčiarsko.

 

Play off
Štvrťfinále: Slovensko – Holandsko 3:2
Vo štvrťfinále čakalo na Slovákov Holandsko, ktoré na predchádzajúcom šampionáte štartovalo v A – skupine a bolo veľkým favoritom. Slováci však prekvapili, svojho súpera zdolali 3:2, keď víťazný gól dal Skaličan Opavský, ktorý značil postup do semifinále, kde na nich čakalo Maďarsko.

 

Ďalšie zápasy: Maďarsko – Japonsko 4:1, ČR – Mongolsko 1:2, Ukrajina – Lotyšsko 5:1.

Semifinále: Slovensko – Maďarsko 0:5
Maďari boli veľký favorit zápasu. Ich päť hráčov hrá v najvyššej švédskej bandy súťaži a v tomto zápase sa papierové predpoklady naplnili. Navyše mená ako F. Berglönn, A. Berglönn, L. Sjöllin či E. Ljubeg neznejú príliš maďarsky.

Mongolsko – Ukrajina 1:3.

 

O 3. miesto: Slovensko – Mongolsko 3:2
V súboji o bronz sa zopakoval súboj zo skupiny, tentoraz však s úspešnejším koncom pre Slovákov, ktorí sa ujali vedenia. Ďalšie výborné príležitosti však nevyužili a tak pykali. Mongoli otočili na 1:2. Našťastie dve štandartky kapitána Beneša v závere znamenali obrat v prospech Slovenska, ktoré sa tak mohlo tešiť z historických bronzových medailí.

 

Finále: Maďarsko – Ukrajina 4:1
Tréner Slovenska bol Rus Konstantin Priachin, jeho asistentom bol Švéd Per Erik Holmström. Priachin vyslovil spokojnosť s výkonmi reprezentácie Slovenska i presvedčenie, že v tomto mužstve vidí veľký potenciál s výhľadom na postup do A – kategórie. Obranca Oliver Šanko si vyslúžil nomináciu do ideálnej 11 – ky turnaja.


.

BM: Festival Záhrad