Vianočné sviatky a okruh ich slávenia každoročne oslavujú vo svete vyše 2 miliardy kresťanov. K nim sa pripájajú ďalšie stovky miliónov ľudí, pre ktorých síce nie je kresťanská podstata Vianoc na prvom mieste, ale Vianoce prežívajú ako sviatky pokoja, lásky, rodiny. Do akej miery v súvislosti s vianočnými sviatkami platí známe príslovie „Iný kraj, iný mrav“?

Austrália
V Austrálii oslavujú vianočné sviatky úplne inak ako my v Európe. My máme zimu, u nich teploty dosahujú 30°C a rodiny trávia sviatky zväčša v prírode a na plážach. Na Štedrý deň matky upečú morku a urobia sladký slivkový puding, ktorý je pozostatkom z čas anglickej koloniálnej nadvlády.

Belgicko
V tejto krajine nie je sviatkom 24. december, vtedy Belgičania pracujú, ale po návrate domov sa celá rodina zvykne vybrať niekam do reštaurácie, pôst nedržia. Darčeky kupujú, ale väčšinou maličkosti a počkajú až do 25. decembra ráno. V tento deň sa stretne celá rodina, pretože je štátom uznaný cirkevný sviatok a všetci spolu zasadnú k slávnostnej večeri.

Cyprus
V krajine slnka a mora oslavujú vianočné sviatky 25. decembra. Sviatočne oblečení idú spolu do kostola a potom spoločne zasadnú k prestretému stolu, na ktorom je naservírovaná pečená morka aj typický grécky šalát.

Dánsko
Na vianočné sviatky si Dáni ozdobia stromček a okrem tradičných ozdôb naň vešajú drobné vtipné darčeky. Každý darček je určený pre konkrétnu osobu, musí však vystihnúť jej povahové vlastnosti, cnosti prípadne neresti.V nijakom prípade sa však nesmie vopred prezradiť, o aký darček ide, ani sa ním nemá obdarovaná osoba zosmiešniť.

Fínsko
Všade sneh, hlboké záveje, nádherné ľadové cencúle, na strechách domov vysoké snehové čiapky, mráz zachádzajúci až za nechty – skoro ako v rozprávke. Možno preto si vraj túto krajinu vybral za dvoj domov Santa Claus. V severnej časti Fínska, kde Santa Klaus údajne žije po celý rok postavili zábavný park – Christmas Land. Do miesta jeho bydliska posielajú deti z mnohých krajín listy so žiadosťami o vianočné darčeky.
Fíni slávia Štedrý deň po svojom – zájdu si do sauny, poriadne sa vypotia a potom plní dobrej nálady zasadnú k slávnostne prestretému stolu. Vianočné darčeky nosí Joulupukki a pomáhajú mu malí trpaslíci.

Francúzsko
Francúzi sú známi gurmáni a milovníci života, preto neočakávajme, že ich vianočné pokrmy budú pôstne. Začiatok večere by síce taký mohol byť, lebo na vianočnom stole majú rybiu polievku, ustrice, slimáky, lastúry, kaviár, lososa. Ale potom nasledujú klobásky, párky, pečený moriak s gaštanovou omáčkou, olivami a paradajkami. Vianočnou pochúťkou i zábavkou sú bonbóniky zabalené do farebných papierikov, ktoré obsahujú rôzne predpovede. Vianočné darčeky roznáša Pere Noel, ktorému deti pripravia ku kozubu očistené topánky.

Japonsko
Klasické európske vianočné sviatky by sme v ostrovnom cisárstve sotva našli, pretože v Japonsku žije pomerne málo kresťanov. Darčeky im do každému domu nosí Hoteiošo, podobný nášmu európskemu Mikulášovi. V Japonsku je však najväčším sviatkom Nový rok – Ošugacu. Začína sa 1. januára a trvá sedem dní, počas ktorých sa jedia tradičné novoročné jedlá, napr. ryžový koláč.

Španielsko
Slnečná krajina má s Talianskom spoločné kresťanské tradície, aj keď v kráľovstve pod Pyrenejami, sa stáročia striktne dodržiavali cirkevné sviatky, vrátane adventného pôstu. Všetko malo smerovať k tomu, aby bol človek pripravený na príchod Ježiša Krista.
Na vianočné darčeky si musia deti počkať až do Troch kráľov. Vtedy chodia po uliciach Traja králi a rozdávajú darčeky. V Španielsku je štátom uznaný cirkevný sviatok 25. a 26. decembra.
Veľká Británia
V ostrovnom kráľovstve prevláda protestantské náboženstvo, prevahu má anglikánska cirkev. Prvý vianočný stromček sa tu objavil rok po tom, ako sa kráľovná Veľkej Británie a Írska, Viktória, vydala za princa Alberta. Na Vianoce 1841 dal princ Albert vo Windsorskom paláci postaviť vianočný stromček ako spomienku na svoju domovinu.
A aké sú Vianoce v súčasnosti? Začínajú už na Mikuláša a pokračujú až do 26. decembra. Darčeky dostávajú deti aj dospelí na Štedrý deň 24. decembra, ale nosí ich Santa Claus v červenom plášti a čiapke s bielym lemom. K tradičným sviatkom patria aj tradičné pokrmy. Na prvý sviatok vianočný je na stole pečená a plnená sliepka alebo hus, ale najčastejšie do zlatista upečená chrumkavá morka plnená slivkami a jablkami. A aké by to boli anglické vianočné sviatky bez tradičného nákypu so slivkami tzv. plum puding. Po výbornom obede si celá krajina už od roku 1932 vypočuje o 15hod. príhovor svojej panovníčky. Štátom uznaný sviatok pripadá na 25. a 26. decembra.

Vietnam
Hoci v tejto krajine je tradičným náboženstvom budhizmus a čínsky taoizmus, viacerí Vietnamci prijali kresťanstvo počas francúzskej koloniálnej nadvlády. Preto v tejto krajine patria vianočné sviatky k jedným zo štyroch najdôležitejších osláv roka – ďalšími sú oslavy narodenia Budhu, jesenné slávnosti žatvy a Nový rok. Rodiny veriacich svedomite dodržiavajú kresťanské tradície a 24. decembra sa vyberú na polnočnú svätú omšu. Potom sa vrátia domov k sviatočne prestretému stolu, na ktorom majú kuraciu polievku, vianočný puding, v bohatších rodinách aj pečenú morku.


.
Toto je čítané

Senické zastupiteľstvo sa bude venovať úveru na modernizáciu mestskej bytovky

Zastupiteľstvo mesta Senica zaradilo do programu svojho štvrtkového (18.4.) rokovania rozhodnutie o…

BM: Ustekana sobota