Ekoporadňa o životnom prostredí. Na otázky o životnom prostredí, ochrane prírody a všetkom čo s tým súvisí odpovedá Gbelčan environmentalista RNDr. Peter Brunovský, PhD.

Spravodajský web Záhorí.sk pripravuje internetový trh ZeZáhorá – lokálne potraviny. Spustenie je naplánované už o niekoľko dní.

→ Prečo je dobré kupovať lokálne potraviny a výrobky? Tomáš (Kúty)

Na Slovensku má každý región svoj výnimočný charakter, ktorý je preukázaný jeho environmentálnym a kultúrnym bohatstvom, dejinami a tiež tradíciami. Rovnako tak potraviny pochádzajúce z rozličných regiónov majú svoje osobitné znaky, ktorými sa líšia od iných, avšak súčasne majú nejaké spoločné znaky (vysokú kvalitu, nenahraditeľnú chuť a priaznivý vplyv na miestne ekonomické ukazovatele.

Priblížil by som niektoré dôvody, prečo je dobré kupovať lokálne potraviny a výrobky:

  • Čerstvosť a chutnosť – zloženie a pôvod majú výrazný vplyv na kvalitu potravín. Teda nie je jedno, koľko kilometrov musela potravina prejsť, aby sa dostala až do našich rúk. Čím väčšia je vzdialenosť, tým pravdepodobnejšie obsahuje potravina viacej konzervačných látok, solí, stabilizátorov a ostatných látok, ktoré v konečnom štádiu vplývajú na kvalitu potraviny. Inak by potravina takú vzdialenosť nedokázala vydržať. Aj kvôli tomuto je najlepšou voľbou nakupovať potraviny čo najčerstvejšie, najlepšie priamo zo Slovenska (z regiónu).
  • Bezpečnosť – antibiotiká, pesticídy, hormóny a geneticky modifikované potraviny sú iba niektoré z metód a nástrojov využívaných v modernom poľnohospodárstve. Všetky v konečnom dôsledku skončia v našom tele. Miestni poľnohospodári využívajú ekologické metódy, čiže si môžeme byť istí, že živiny sú zachované tak prirodzene, ako sa len dá.
  • Ochrana životného prostredia – transport potravín a výrobkov vyžaduje využitie pohonných hmôt a materiálov z obalov, ktoré vedú k znečisťovaniu. Konvenčné poľnohospodárstvo vyžaduje viacej zdrojov a využité metódy majú tendenciu znečisťovať pôdu a vodu.
  • Podpora miestnej zamestnanosti – nákup priamo od regionálnych predajcov, a nie z obchodných reťazcov, zaistí ich živobytie a spolu s ním viacej regionálne pestovaných potravín a výrobkov, ktoré budú dostupné verejnosti.
  • Väčšia informovanosť – miestni farmári sú významným zdrojom informácií o výrobkoch a ako sa pestujú. S vedomosťami pestovateľských postupov sa budeme cítiť istejšie v tom, čo ide do nášho tela. Mohli by sme sa dokonca naučiť niečo o pestovaní našej vlastnej zeleniny a ovocia.

Svoje otázky môžete posielať emailom na brunovsky.peter.sevs@gmail.com.


.