Peniaze sa nekupujú na internete, treba si ich zarobiť. Odkazuje polícia hlavne mladým ľuďom, ktorí to vidia ináč. Je v poriadku kúpiť si peniaze, ktoré sú určené na spoločenské hry či už pre dospelých alebo deti. V poriadku však nie je, ak nimi zaplatíte, teda uvediete ich do obehu.

Niekoľko podobných prípadov aktuálne evidujeme a vyšetrujeme. Ide o 10 a 20 eurové bankovky, ktoré na prvý pohľad vyzerajú ako pravé. Sú však bez ochranných prvkov a na zadnej strane majú nápis „Prop copy“, informuje Záhorí.sk policajná hovorkyňa Martina Kredatusová.

Mladíci z Piešťan (20 a 23) platili týmito bezcennými papiermi v pohostinstvách. V herni si dali falošné peniaze rozmeniť na drobné, aby mali čím hrať na automatoch, pričom personál si to všimol až neskôr.

V Skalici si 24-ročný muž kúpil cigarety a naspäť dostal pravý výdavok. Policajti podozrivých zakrátko vypátrali a zaistili ďalších niekoľko desiatok zakúpených bankoviek.

“Všetkých troch vyšetrovatelia obvinili zo zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov.” dodala policajná hovorkyňa.

Polícia upozorňuje, aby si personál predajní, pohostinstiev, obchodov či herní, všímal peniaze, ktoré preberá. Prvotne sa dá kvalita bankovky zistiť už pohmatom, no treba si všímať ochranné prvky a pozrieť aj zadnú stranu bankovky.


.

BM: Festival Záhrad