Nedávno sme publikovali článok o dobrovoľníkoch z Dobrovoľnej záchrannej brigády civilnej ochrany. Sú to bežní ľudia, ktorí sa dali dokopy, aby tak spoločne pomáhali tam, kde to je potrebné.

Dobrovoľníci v prijímacom centre pacientov pred nemocnicou v Malackách

V posledných mesiacoch pôsobili v šiestich okresoch, kde v dvoch nemocniciach, jednej poliklinike a v šiestich repatriačných zariadeniach vykonali skoro 10 000 hodín dobrovoľníckej a nezištnej činnosti, ktorá pomáhala chrániť zdravie našich obyvateľov.

Dobrovoľníci na letisku v Bratislave počas preventívno informačnej kampane

V súčasnosti si dobrovoľníci vychutnávajú zaslúžený oddych, avšak nezaspali na vavrínoch. Aktívne sa pripravujú na príchod druhej vlny ochorenia, ktoré posledné mesiace sužovalo našu krajinu. Momentálne sa snažia dať dokopy ľudí aj materiálno technické zabezpečenie, aby vedeli rýchlo pomôcť tam, kde bude treba. Nakoľko takto chránia nie len zdravie svojich susedov, blízkych ale hlavne svojich rodín.

Dobrovoľníci dezinfikujú školy v Bratislave

Za bežných, povedzme mierových časov, sa dobrovoľníci venujú vzdelávaniu detí na základných školách, pomoci pri živelných pohromách, veterných smrštiach, pátraní po nezvestných osobách či iných činnostiach. Vykonávajú rôzne cvičenia zamerané na zvládnutie situácií, ktoré ich čakajú, teda môže sa k nim pridať aj niekto bez špeciálnych zručností a znalostí. Všetko potrebné sa naučí, aby tak mohol pomôcť keď to bude treba vo svojom okolí, spolu s ďalšími dobrovoľníkmi.

Dobrovoľníctvo u nás je podceňované a sami dobrovoľníci sa stretávajú s otázkou od ľudí ,,a čo z toho máš?” Je to otázka ľudí, čo nechápu dobrovoľníkov, ich snahu a chcenie pomáhať ľuďom, ktorých nikdy nevideli a nikdy možno už ani nestretnú, avšak prostredníctvom dobrovoľníkov sa krízové situácie ako povodne, či aj pandémia dali zvládnuť. Každý pozná dobrovoľných hasičov, avšak ak niekoho nebaví hasiť požiare, nie je veľmi možností kam sa môže dobrovoľník ubrať. Dobrovoľná záchranná brigáda civilnej ochrany ponúka presne túto alternatívu.

Dobrovoľníci v repatriačnom centre

Ak by ste sa chceli pridať k dobrovoľníkom z Dobrovoľnej záchrannej brigády civilnej ochrany, nájdete ich na webe dzbco.sk prípadne na sociálnej sieti Facebook.

Podmienky prijatia majú pomerne jednoduché, treba mať minimálne 18 rokov, mať trvalý pobyt na území SR, vykonať osobné stretnutie, kde sa dozvie záujemca kto sú a čo robia. V podstate každý tu nájde to svoje, či už ho/ju baví práca s deťmi, alebo v teréne. Nájdete ich v okresoch Malacky, Bratislava, Senica, Skalica a Trnava. No pridať sa môžu aj ľudia z blízkeho okolia.


.
Toto je čítané

Nominujte svoj obľúbený strom do súťaže Strom roka 2024

Už len pár dní má verejnosť na to, aby nominovala svoj obľúbený…

BM: Ustekana sobota