Narodila sa a vyrastala v Moravskom Svätom Jáne. Mala veľkú túžbu precestovať celý svet. Túžbu sa jej podarilo splniť aj vďaka osemročnej práci v Anglicku.

Zuzana Sokolová z Moravského Svätého Jána si v septembri 2009 zobrala na chrbát 55 litrový ruksak. Spolu s priateľom nemali žiadne plány. Len jeden – precestovať celý svet. Cesta im trvala 14 mesiacov. Navštívili 18 krajín sveta na piatich kontinentoch. Ako Zuzana spomína “Tisíce a tisíce kilometrov sme precestovali rôznymi druhmi dopravy od lietadiel az po ťavy, spali sme na stovkách postelí od slamených chatŕč až po 4 hviezdičkové hotely. Ochutnali sme stovky miestnych špecialít a spoznali neuveriteľných ľudí.”

Cestopis č.1: Afrika & India
Zuzana sa rada podelí zo svojimi skúsenosťami a zážitkami v nedeľu 30. januára od 17 hodiny v my café – kultúrnom centre Moravský Svätý Ján. Ukáže začiatok ich cesty v v podobe dvoch filmov. Prvý film je z trojmesačnej ceste po Afrike (Kenya, Uganda, Tanzania, Malawi, Mozambik, Juhoafrická republika). Cesta po Indii im trvala dva mesiace a Zuzana Vám ju priblíži v druhom filme.

Ako malú pozvánku vám prinášame Zuzkinu “Pikošku z Indie”
Jedna z ponúk pouličných predavačov bolo čistenie uší. Tento chlapík strči kovový inštrument do uší, pokrúti a vytiahne čokoľvek čo tam najde. Podľa toho, ako sa tváril tam vždy pravdepodobne našiel zlato. Naša prvá reakcia na takúto ponuku, ako každého človeka, bolo: “Nie ďakujeme, my si čistíme naše uši veľmi často”. No ale on bol celkom perzistentný a ukázal nám knihu plnú referencií od ľudí z celého sveta o tom, aký to bol dobrý zážitok. Dokonca mal referenciu od Slováka písanú v Slovenčine! Než sme sa ale nazdali, už bol v mojom pravom uchu a točil o sto-šesť. O pár chvíľ neskôr sa mu podarilo vytiahnuť kus vosku a nečistôt vo veľkosti červa. Uau! Obaja sme boli šokovaní. Bol to fakt presvedčivý výkon a po dohodnutí ceny sme sa ho rozhodli pozvať dovnútra našich lopúchov. Naše uši boli nechutne špinavé. Až sme sa hanbili. Mohli by sme z toho vosku akumulovať sviečku, ale nakoniec to skončilo to na zemi, ako všetko ostatné. Ďalšia skúsenosť bola pridaná do našej cesty.

18 krajín – 5 kontinentov
Celkovo Zuzana precestovala s priateľom Davidom 18 krajín: Keňu, Ugandu, Tanzániu, Malawi, Mozambik, Juhoafrickú republiku, Indiu, Thajsko, Laos, Čínu, Vietnam, Kambodžu, Singapur, Austráliu, Nový Zéland, Čile, Bolíviu a Peru.

Radi by sme pokračovali v rozprávaniach a zážitkoch z ďalších krajín, ktoré Zuzana precestovala. Veríme, že sa nám ich podarí zorganizovať pri jej ďalšej návšteve Slovenska.

Organizátorom stretnutia je občianske združenie 90871.sk.


.

BM: Ustekana sobota