Ekoporadňa o životnom prostredí. Na otázky o životnom prostredí, ochrane prírody a všetkom čo s tým súvisí odpovedá Gbelčan environmentalista RNDr. Peter Brunovský, PhD.

→ V domácnosti často používame kuchynský olej. Môžeme použitý vyliať do výlevky? Vladimír (Sološnica)        

                                                                                                          

Povedal by som to takto, kuchynský olej je pomocnou zložkou k príprave jedál. Avšak po jeho použitý sa zároveň stáva odpadom, ktorého sa pochopiteľne chceme zbaviť, musíme sa ho zbaviť alebo ho môžeme tiež ešte efektívne využiť. Jednoducho kuchynský olej je po splnení účelu len ďalším odpadom. Často zvyknem opakovať myšlienku, že takéto odpady sú obrovským dlhodobým problémom, no zároveň však rozsiahlym zdrojom energie.

Naspäť však k Vašej otázke, opíšem Vám príklad toho, ako by som s kuchynským olejom naložil ja. V žiadnom prípade by som ho nevylieval do výlevky. Mohlo by sa upchať odpadové vedenie, to by následne znamenalo použitie vysoko účinných chemikálií, čím by sa do odpadových vôd dostali ďalšie škodlivé látky. Takýto pokus zopakovať ešte zopár krát a máme tu začiatok konca záťaže pre životné prostredie. Tento „experiment“ Vám teda neodporúčam. Samozrejme existuje ešte viacej príkladov, ktoré je nevhodné realizovať. 

Ja by som však chcel ako u mňa býva zvykom pre Vás nájsť vhodnejšie riešenia, ako rozlúsknuť tento oriešok:

■ kuchynský odpad sa dá zberať napr. do PET fliaš (bez zvyškov potravín) a odovzdať na niektorých čerpacích staniciach. Tu Vás dokonca vedia motivovať bonusovými bodmi do tankovacej karty. Čerpacie stanice tento odpad ďalej využijú na výrobu biopalív;

■ podobnú možnosť tiež ponúkajú rôzne potravinové reťazce, do ktorých máme možnosť priniesť použitý olej a zároveň túto cestu efektívne spojiť s nákupom nových potravín;

■ zaujímavou možnosťou môže byť tiež tzv. „výmenný obchod“. Niektoré odpadové spoločnosti ponúkajú za zozbieraný olej hygienické potreby (napr. toaletný papier); 

■ v poslednom rade pripájam dobrú radu nad zlato, používajte len toľko odpadu koľko reálne spotrebujete. Je možné variť s minimálnym množstvom oleja, s ktorého Vám nezostane ani žiadny odpad. Riad tým pádom pred umytím len vytriete a poprípade zlejete z neho minimálne množstvo do motivačného zberu.

Veľké množstvo ľudí pri zbieraní použitého kuchynského oleja môže odrádzať samotný proces zbierania. Myslím si však, že z pohľadu prírody a protihodnoty sa to vyplatí.

 

Svoje otázky môžete posielať emailom na brunovsky.peter.sevs@gmail.com.


.
Toto je čítané

SHMÚ: V okrese Malacky hrozia pre trvalý dážď povodne

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na stredu (24.4.) od 0:00 do 18:00…

BM: Ustekana sobota