Viac ako dvadsať mŕtvych dravcov našli ornitológia spolu s políciou a Štátnou ochranou prírody SR v posledných marcových dňoch v okolí obce Kopčany (okres Skalica). Boli medzi nimi aj vzácne druhy ako orliaky morské či haje červené. Vtáky sa pravdepodobne stali obeťami nelegálneho otrávenia. Prípad vyšetruje polícia. Informovala o tom organizácia Ochrana dravcov na Slovensku (RPS) na svojej webovej stránke.

orliak morský – ilustračné foto

“Celková bilancia nálezov uhynutých dravcov je alarmujúca, našlo sa spolu 15 jedincov myšiakov hôrnych, štyri haje červené, tri orliaky morské a viacero starších zvyškov z jastraba, ďalších myšiakov a hají z predchádzajúceho obdobia,” uviedol Jozef Chavko z Ochrany dravcov na Slovensku.

Na uhynutého orliaka morského upozornil miestny občan. Vták niesol podľa Borisa Maderiča z RPS typické znaky otravy. K ďalšiemu nálezu, mŕtvej haji červenej, sa ornitológovia dostali vďaka aktivitám členov organizácie v rámci medzinárodného projektu LIFE Eurokite. “V oboch týchto prípadoch bola príčinou úmrtia vysokotoxická látka karbofurán. Jej používanie je zakázané na celom území Európskej únie,” podotkol Maderič.

Polícia preto začala rozsiahlu pátraciu akciu. Pomocou psov, špeciálne vycvičených v rámci medzinárodného projektu Pannon Eagle LIFE, a dronmi prehľadala veľké územie. “Uhynuté jedince vzácnych chránených druhov dravcov sa našli voľne ležiace na poliach, ukryté v krovinách, zahrabané a zakryté konármi v blízkosti krmelcov a dokonca aj priamo pri poľovníckom posede Poľovníckej spoločnosti Bažant Kopčany,” priblížil Chavko. Dodal, že sa našli aj viaceré zvyšky poľovnej zveri a mŕtve holuby, ktoré mohli slúžiť ako otrávené návnady.

Všetky uhynuté dravce a návnady budú podľa Chavka podrobené toxikologickému vyšetreniu a pitve, ktoré preukážu príčiny smrti. Ornitológ poznamenal, že nálezy sú pravdepodobne len menšou časťou otrávenia, pretože väčšina bola zaoraná pri jarných prácach poľnohospodármi.

“Chemické látky, ktoré sa cielene používajú pri nelegálnych aktivitách za účelom usmrtenia dravcov vo voľnej prírode, sú veľmi nebezpečné aj pre človeka alebo domácich miláčikov,” povedal Maderič. Zároveň apeluje na ľudí, aby boli opatrní pri pohybe v prírode a každý podozrivý nález uhynutých živočíchov nahlásili priamo polícii.

Vtáčia kriminalita má závažný nepriaznivý dosah na populáciu voľne žijúcich druhov. Ak sa deje na jar v období hniezdenia, môže spolu s úhynom rodičov dôjsť aj k úhynu mláďat v hniezde, pripomínajú ornitológovia.


.
Toto je čítané

SHMÚ: V okrese Malacky hrozia pre trvalý dážď povodne

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na stredu (24.4.) od 0:00 do 18:00…

BM: Ustekana sobota