Novú endoskopickú metódu na princípe lasera využívajú urológovia k rozbíjaniu močových kamienkov. Laserový lúč je dostatočne silný, aby vypálil otvor v oceľovej platni a zároveň dostatočne jemný, aby nepoškodil ani tie najjemnejšie vnútorné štruktúry a tkanivá orgánov pri operačných výkonoch. Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Skalica, ktorá je členom skupiny AGEL, sa používa nový laserový prístroj v operatíve už od apríla tohto roka.

Obnova urologickej techniky bola financovaná v projekte IROP Ministerstva  zdravotníctva SR na modernizáciu ústavných zariadení. „Hodnota laserového generátora Olympus je 57,78 tisíc eur a podiel nemocnice na nákladoch je 10 %. Ani zďaleka ale nejde o jediné prístrojové vybavenie, o ktoré sme zvýšili úroveň urologickej operatívy v tomto roku,“ uviedol riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou Skalica MUDr. Jakub Rybár.

Laserové žiarenie sa uvoľňuje do pacienta prostredníctvom kremenného laserového vlákna a rozrušuje konkrementy (kamienky) v obličkovej panvičke, obličkových kalichoch a močovom mechúre. „Na oddelení urológie budeme laserový generátor používať pri endoskopických zákrokoch u pacientov s obličkovou kolikou,“ priblížil účel použitia novej prístrojovej techniky primár urologického oddelenia MUDr. Ľubomír Uherčík a doplnil: ,,Doteraz sme pri riešení obličkových kolík zapríčinených močovými kameňmi používali sondu na mechanickom princípe rozbíjania konkrementov.“ Laserový systém je výkonnejší, dokáže rozbíjať aj veľmi tvrdé kamene. Naviac riziko poranenia a krvácania sliznice močového traktu je veľmi nízke, keďže laserový lúč sa dá cielenejšie zamerať na konkrétny močový kameň alebo jeho časť. ,,Jeho používaním dokážeme skrátiť čas celého operačného zákroku a dokážeme rozdrviť väčšie a tvrdšie kamene ako doteraz. Tým, že riziko krvácania je veľmi nízke, jeho použitie je vhodné aj u pacientov s poruchami zrážanlivosti krvi alebo užívajúcimi lieky na riedenie krvi,“ upresnil MUDr. Uherčík.

Nová laserová technika sa uplatňuje pri plánovaných aj akútnych zákrokoch. Akútnych je viacej, nakoľko prítomnosť kameňov v močových cestách je vo väčšine prípadov sprevádzaná bolesťou. Obyčajne pacient prichádza do nemocnice s obličkovou kolikou, bolesťou v driekovej oblasti spojenou s ďalšími príznakmi. Samotný výkon sa realizuje v celkovej alebo regionálnej anestézii. Cez močovú rúru sa zavedie endoskopický inštrument – ureterorenoskop do močových ciest a cezeň sa následne zavedie laserové vlákno až ku močovému kamienku. „Energia laseru konkrement rozdrví na menšie úlomky –  piesok alebo prach, ktoré následne vyberieme alebo vypláchneme. Vo väčšine prípadov odchádza na druhý deň po operácii pacient domov bez bolestí, bez ťažkostí, bez operačnej jazvy, maximálne so skúmavkou s úlomkami močového kameňa na pamiatku,“ špecifikuje režim zákroku primár.

Laserové riešenie je ideálne pre pacientov s obličkovou kolikou spôsobenou močovými kameňmi do veľkosti cca 2 cm, ktoré sú lokalizované v močovode alebo obličke. „Pri väčších konkrementoch v obličke je vhodnejšie použitie ultrazvukového litotriptora, ktorý súbežne cez jednu sondu dodáva riadenú ultrazvukovú a balistickú energiu a zároveň odsáva rozbitý materiál. Celý proces rozbíjania kameňov je s prístrojom novej generácie výrazne, možno o polovicu, kratší,“ uviedol primár urológie a upresnil: „Prístroj v hodnote necelých 50 tisíc eur na rozbíjanie väčších kameňov sme získali už začiatkom roka, ale nakoľko sme boli počas pandémie reprofilizovaní na  covid oddelenie, prístroje naplno požívame v operatíve od júna. V tomto roku sme použili novú operačnú techniku na odstránenie močových kameňov celkovo u 30 pacientov.“

Jedinečná prístrojová technika bola financovaná s podporou EÚ fondov.


.

BM: Festival Záhrad