Rady na tvrdé riešenia problémov chudobných Rómov sa objavujú často, dôsledky sa zväčša nedomyslia.

Minister vnútra Daniel Lipšic (KHD) vycestoval do Malaciek a raz-dva našiel riešenie na problémy v spolunažívaní s chudobnou rómskou rodinou. Odkázal svojim podriadeným – vybavte to do 60 dní.
“Nie je predsa možné, aby jedna rozvetvená rodina znepríjemňovala život celej štvrti,” vyhlásil Lipšic. Minister vzápätí našiel aj vinníka, ktorý má na svedomí, že deti sa v Malackách údajne boja chodiť na ulicu a ľudia čelia vyhrážkam, že ich zabijú. Pri ochrane občana vraj “zlyhával štát”

Priamo na mieste ukazovali ministrovi príbuzní pána Dobrovodského poškodenie ich rodinného domu a opisovali ako im Rómovia sťažujú život. Rómovia podľa slov prítomných prehadzujú susedom do záhrady či na strechu výkaly.
Viac fotografií od Juraja Říhu a Kataríny Trenčanskej na  lpm.sk

Obyvatelia Malaciek sa na neprispôsobivých obyvateľov sťažujú už dlhší čas. Susedov problémovej rodiny trápi hluk, vyhrážky, oplzlé nadávky, nehygienické správanie aj drobné krádeže. Jednému mužovi sa údajne vyhrážali aj smrťou.

Malacky nie su zďaleka jediným miestom na Slovensku, kde ľudia žijú v susedstve chuboných Rómov. Takéto spolužitie prináša neraz zúfalstvo, v ktorom sa vynárajú návrhy na radikálne riešenia problémov.
Napríklad hromadné zatváranie ľudí do väzníc by však bolo mimoriadne nákladným opatrením. Náklady na uväzneného sú totiž mnohonásobne vyššie, než napríklad vyplácanie sociálnej dávky.
Odborníci tvrdia, že neostáva iné, ako obyvateľov osád vzdelávať a vytvárať pracovné miesta, aby sa mali kde zamestnať.

Zdroj: tvnoviny.sk


.

BM: Ustekana sobota