Výstavba nových školských zariadení, kultúrneho centra i futbalového štadióna, rovnako tak aj stabilizácia malackej nemocnice so zachovaním urgentného príjmu a zníženie dopravného tranzitu cez intravilán sú plány, ktoré obsahuje Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja (PHSR) mesta Malacky.

foto D. Krakovský

“Strategický dokument na obdobie 2022 – 2030 uvádza hlavné priority siedmich kľúčových oblastí,” uviedla k zverejnenému dokumentu na webe mesta hovorkyňa Malaciek Ľubica Pilzová.

Cieľom samosprávy je v najbližších rokoch obmedziť tranzitnú dopravu cez mesto, ktorá spôsobuje vysoké znečistenie ovzdušia. “Pokračuje sa preto v príprave diaľničných križovatiek D2 – Rohožník a D2 – Studienka,” potvrdila Pilzová. Pokračovať má výstavba cyklotrás.

V oblasti životného prostredia mesto pripravuje novú kompostáreň, v pláne je tiež areál na zhodnocovanie odpadov, rozširovať sa majú zelené plochy s budovaním vodozádržných opatrení.

Záhorácke rádio 2024 01

“Veľkou výzvou bude stabilizácia nemocnice od roku 2023, keď sa má skončiť poskytovanie ústavnej pohotovostnej služby,” upozornila Pilzová. Cieľom je tiež podľa jej slov posilnenie ambulancií pediatrov a všeobecných lekárov. “Mesto plánuje rozšíriť počet opatrovateliek v domácnostiach, stavať nové pobytové zariadenia pre seniorov a nájomné byty,” dodala.

V rámci školstva a vzdelávania pri očakávanom zvýšení nárokov na školské kapacity a pribúdaní žiakov so špecifickými potrebami hovorí PHSR o výstavbe novej materskej a základnej školy. Športovú infraštruktúru má výrazne posilniť nová Šport aréna s multifunkčnou halou i zimným štadiónom, zámerom je tiež vybudovať nový futbalový štadión mimo Zámockého parku, ktorý má mať výlučne rekreačnú funkciu i v rámci športu.

Realitou má byť v najbližšej dekáde nové kultúrne centrum vrátane knižnice, základnej umeleckej školy a divadla, pokračovať sa má v najbližšej dekáde i s rekonštrukciou Pálffyovského kaštieľa a synagógy. Zvažuje sa tiež výstavba rozhľadne ako novej turistickej atrakcie mesta.


.
Toto je čítané

Vodič na Pezinskej Babe prekročil rýchlosť o 67 km/h

Vodič išiel na Pezinskej Babe rýchlosťou 137 kilometrov za hodinu. Za prekročenie…

BM: Ustekana sobota