Vykonávať akýkoľvek kolektívny šport, organizovať tréningy, kurzy či krúžky počas minulých dvoch pandemických rokov nebolo jednoduché nikde na svete. A práve v Malackách sa napriek neustále sa meniacim opatreniam a lockdownom podarilo vytrénovať deti a mládež k úspechom na majstrovstvách sveta v latino tancoch organizácie WADF.

foto Latino Scool

Majstrovstvá sveta 2021 sa konali v českom Liberci. Tanečníci z Malaciek si domov priviezli celkovo deväť cenných kovov: tri zlaté, štyri strieborné a dve bronzové medaily. „Väčšinu sme vybojovali v kategóriách latinských a karibských mini kids, Juveniles, Junior a Youth, ale musíme zvlášť zdôrazniť ešte tri 3 úspechy: prvýkrát súťažili aj naše baby kurzistky, ktoré sa umiestnili na krásnom 2. mieste, ďalej juniorské duo v salse Kristína Vašutová – Zara Zeithamlová obsadili 8. miesto spomedzi 15 súťažiacich a Ema Magátová obsadila v salsových sólach Juveniles ll. v obrovskej konkurencii 20 tanečníc krásne 3. miesto, pričom nám vybojovala titul 2. vicemajster sveta pre rok 2021 v tejto kategórii,“ vyratúva úspechy líderka tanečnej školy LatinoScooll Lucia Slovincová.

Plocha draka Knihy.Zahori

Osobná účasť na majstrovstvách sveta bola pre LatinoScooll vyvrcholením takmer dvojročného úsilia trénovať, ba súťažiť online. Vždy, keď to bolo dovolené, sa trénerky  snažili stretnúť sa s deťmi naživo, no také obdobia najmä zo začiatku pandémie netrvali dlho,  a účasť i chuť detí do tanca nebola veľká. Deti zavreté doma mohli trénovať len online a predsa len, tancovať cez webkameru nie je ktoviečo. Viacerí nádejní tanečníci s tancom prestali. Medzi odídencami boli aj takí, ktorí sa tancu venovali od svojich 4 – 5 rokov a dosahovali obrovské úspechy na zahraničných súťažiach,“ opisuje L. Slovincová. Keď sa aj snažili po pauze vrátiť, už to bolo pre ne veľmi ťažké: stratili návyky, a tie sa potom už spätne nadobúdajú ťažko. Najmä v prípade tanečníkov v kritickom juniorskom veku v rozmedzí 11-15 rokov sú lákadlá v podobe sociálnych sietí, hier, či potulovania sa vonku s partiou veľmi veľké. Tí juniori, ktorí zostali, za to vďačia nielen svojmu odhodlaniu, ale najmä svojim dôsledným rodičom, ktorí ich dokázali namotivovať, ba niekedy aj prinútiť vytrvať a vybrať sa na tréning, aj keď sa dieťaťu nechcelo.

foto Latino Scool

A oplatí sa to. Pohyb je v súčasnosti pre deti dôležitejší, než bol doteraz. Líderka Latino Scool navyše tvrdí, že tanec pomáha nielen proti obezite a zlej nálade: „Tanec je vynikajúci na zlepšovanie kognitívnych funkcií. Je dobré vyzdvihnúť, že tanečníci si cibria pamäť, deti majú lepšie výsledky v škole.“   Akýkoľvek tanec deťom pomáha aj v sociálnej oblasti, keď vďaka nemu získavajú zdravé sebavedomie a budujú si priateľstvá.

foto Latino Scool

Latino Scool sa špecializuje na moderné, tradičné i folklórne latinsko-americké tance, nie spoločenské. To je napríklad brazílska samba, kubánska salsa, či dominikánske merengue a ďalšie. Väčšinou ide o dynamické štýly, pričom sa striedajú, takže deti sa len tak nenudia a nemôžu sa sťažovať na jednotvárnosť. K dynamickým tancom patria aj pestrofarebné tanečné kostýmy typické pre latinsko-americké tance.

Latino Scool funguje v Malackách od roku 2016. Tréningy sa konajú v zrkadlovej sále Mestského centra kultúry. Trvajú vždy 60 minút a v prípade obdobia pred súťažami podľa potreby.

Na tréningy Latino Scool sa môžu prihlásiť deti od útleho veku, žiaci základných, stredných i vysokých škôl, ale aj dospelí v aktívnom veku a pokojne aj dôchodcovia. Stačí mať chuť na nové výzvy.

Kontakty:

 

J. Hargaš


.
Toto je čítané

Hádzaná: Záhoráci body z Topoľčian nepriviezli

Záhoráci dokázali zmazať sedemgólové manko v Topoľčanoch, ale nezvládli záver zápasu a nakoniec body…

BM: Ustekana sobota