Do 28. februára je otvorené prihlasovanie do druhého ročníka neformálneho vzdelávacieho a mentoringového programu POĎNATO:LAB. Ide o sériu štyroch workshopov, ktoré environmentálnu problematiku spracúvajú cez témy najbližšie mladým.

Program stredoškolákom ukáže, ako aj oni vo svojom okolí môžu aktívne pracovať na znížení dopadov klimatickej zmeny. V roku 2022 sa program otvára pre mladých z Bratislavského, Nitrianskeho, Trenčianskeho a Trnavského kraja. Prihlásiť sa dá jednoducho cez krátky formulár, ktorý účastníci nájdu na webe www.medzipriestor.com.

O rýchlej móde a o tom, že to ide aj inak
Spolu s Martinou Marekovou Kuipers si účastníci posvietia na módny priemysel. Okrem exkurzie do svojej vlastnej skrine si budú môcť vyskúšať aj upcycling v praxi. Martina im predstaví kreatívne centrum Nová Cvernovka v Bratislave. Samotný workshop bude prebiehať v jej ateliéri. Okrem tvorby vlastnej upcyklovanej módy odtiaľto koordinuje Fashion Revolution Slovensko. „Módny priemysel je jedným z piatich najšpinavších priemyslov na svete. Naše oblečenie, ktoré je vyrábané rýchlo a lacno, je z dlhodobého hľadiska neudržateľné, či už sa to týka zneužívania lacnej pracovnej sily v krajinách tretieho sveta, prečerpávania prírodných zdrojov alebo narastajúceho množstva textilného odpadu,“ vysvetľuje Mareková.

Účastníci tiež dostanú možnosť stať sa ambasádormi Fashion Revolution na svojej škole. Môžu napríklad zorganizovať swap oblečenia alebo vzdelávať svojich spolužiakov. „O fast fashion som čítala aj pred týmto programom, ale chýbalo mi riadne nakopnutie. A práve to nakopnutie mi dal workshop o módnom priemysle, moja mentorka a veľmi ma ovplyvnil film The True Cost, o ktorom som sa vďaka programu dozvedela,“ vraví 16-ročná Lucka, absolventka minulého ročníka zo Senice.

Nathaniel Knizkaren 2023

Dobrovoľný minimalizmus je o vyššej kvalite života
Inštitút cirkulárnej ekonomiky (INCIEN), ako odborný garant programu, pripraví pre účastníkov workshop o cirkulárnej ekonomike. „Často sa stretávame s názorom, že riešením problému s odpadom je recyklácia. Tá ale nikdy nemôže byť taká efektívna, ako by sme potrebovali.“ hovorí Tereza Mitro, koordinátorka programu. „Na samotný proces recyklácie a prepravu odpadu sa spotrebuje veľké množstvo energie, vody, pohonných látok. Cirkulárna ekonomika chce predchádzať tvorbe odpadu a nielen ho riešiť, keď už vznikne. Neliečiť symptómy – ale príčinu.“ vysvetľuje Petra Csefalvayová z INCIENu.

Ďalším zaujímavým miestom, kde bude prebiehať workshop, je Baterkáreň v Trnave. Je tu prvé re-use centrum na Slovensku, ktoré dáva nepotrebným veciam druhú šancu. Pravidelne sa tu organizujú tvorivé dielne, workshopy, prednášky, výmeny kníh, rastlín či hračiek a je tu aj menšia požičovňa vecí. Trnavská platforma Cirkulárny Hub pomáha budovať kompetencie členov v oblastiach súvisiacich s ochranou klímy, prepájať šikovných ľudí a organizácie. „Účastníkov POĎNATO:LAB vieme prepojiť s odborníkmi, svetom aktivizmu či aktuálnej legislatívy. Či už ich zaujmú odpady, minimalizmus, móda alebo psychológia,“ vraví Simona Hlaváčová z Baterkárne, ktorá bude lektorkou jedného workshopu.

Záhorácke rádio 2024 01

Aj stredoškolák môže byť lídrom
POĎNATO:LAB sa otvára pod záštitou Sokratovho inštitútu a jeho absolventky Terezy Mitro: „Prihlásiť sa môže každý vo veku 14-19 rokov. Záujemcov spája rešpekt k planéte aj ľuďom, ktorí na nej žijú.“ Neformálny program prepojí mladých účastníkov s inšpiratívnymi profesionálmi. „Pre stredoškolákov sme vybrali najmä témy, ktoré môžu už v tomto veku svojim spotrebiteľským správaním ovplyvniť. Je to móda, stravovanie a odpad, ale aj onlajn či elektronika. Budeme tiež diskutovať o greenwashingu a globálnej klimatickej spravodlivosti,“ dodáva koordinátorka programu Tereza Mitro z občianskeho združenia Čalado Medzipriestor. Účastníci dostanú možnosť mať svojho mentora a plniť s jeho pomocou jednu z troch výziev: zníženie svojej uhlíkovej stopy, dobrovoľníctvo alebo vlastný projekt. V minulom ročníku boli mentormi napríklad Petra Slezáková (Zero Waste Slovakia), Tamara Stohlová (Zelený podcast) alebo Peter Faltus (CHISTEE).

Okrem environmentálnych tém sa workshopy zamerajú aj na spätnú väzbu, time-management a self-managemet, skupinovú dynamiku a ďalšie možnosti dobrovoľníctva a vzdelávania pre mladých. „Nejde nám len o to, aby sa účastníci dozvedeli viac. Radi by sme im pomohli rozvíjať svoje zručnosti a zrealizovať svoje nápady,“ uvádza spoluorganizátorka Júlia Kozáková. „Rozhodne som sa naučila veľa vecí z leadershipu a ako viesť skupinu, kedy sa stiahnuť a nechať prezentovať ostatných, kedy ich vyzdvihnúť a kedy viac načúvať potrebám tímu,“ vraví 17-ročná absolventka Katka z Vrboviec. „Tento program mi ukázal, že aj ja môžem byť v istých situáciách lídrom. Viac vnímam, ako ľudia vravia, že by sa do vecí zapojili, ale nechce sa im ich organizovať. Bola som medzi nimi, je zaujímavé byť tým človekom, čo veci iniciuje,“ dodáva 15-ročná absolventka Maťka z Malaciek.

Projekt je realizovaný s finančnou podporou Nadácie ZSE. Pre viac info navštívte stránku www.medzipriestor.com/podnato.


.

BM: Festival Záhrad