Nezisková organizácia Vstúpte poskytuje v Malackách už šestnásty rok sociálne služby pre ľudí s mentálnym a viacnásobným postihnutím. Od jesene je ich rehabilitačné stredisko kvôli rekonštrukcii presťahované. Navštívili sme ich s fotoaparátom a zaujímalo nás, ako sa im v dočasných priestoroch na Kukučínovej ulici darí.

Rekonštrukcia budovy na 1. mája
Pôvodné domovské priestory Vstúpte na Ul. 1. mája prechádzajú od jesene minulého roka rekonštrukciou. V tomto období organizácia dočasne sídli na Kukučínovej ulici 33. „Sme veľmi vďační mestu za poskytnutie náhradných priestorov. Veľmi nás teší, že vďaka teplejšiemu počasiu sa už budú môcť naši klienti realizovať aj vonku, keďže k domčeku prislúcha aj pekný dvor,“ hovorí riaditeľka Vstúpte Katarína Martincová. Plánujú rôzne aktivity: záhradkárčenie, muzikoterapiu, športové aktivity, skupinové hry, súťaže, ale odmenou je pre nich aj obyčajný spoločný obed vonku.

Domček na Kukučínovej je priestorovo trocha menší, než vo Vstúpte potrebujú, aby pokryli nároky svojich klientov. Preto sa už veľmi tešia na vynovené priestory na Ul. 1. mája. K budove sa stavia prístavba rehabilitačného strediska, pribudne výťah i nová strecha. Za získanú dotáciu sa kompletne zrekonštruuje a rozšíri pôvodná budova. Celý priestor bude bezbariérový, pribudnú nové prípojky vody, kanalizácie, plynu a elektriny. „Príprava a realizácia projektu by bola bez pomoci mesta pre našu organizáciu takmer nemožná. Preto chcem ešte raz vysloviť úprimné poďakovanie,“ dodáva Martincová

Aktuálne sú v pôvodnej časti vymurované priečky a pripravené rozvody elektroinštalácie. V novej časti sú vymurované steny prízemia a pracovníci betónujú stropné dosky. Stavba by mala byť dokončená ešte tento rok v lete.

Ako sa to začalo
Na začiatku, v roku 1992, bolo 5 rodín, ktoré založili občianske združenie Svitanie a v rámci neho centrum podporných sociálnych aktivít. Svitanie bolo základom aj pre súčasný Dom Svitania v Jakubove. O pár rokov neskôr poskytlo mesto Malacky priestory na Ulici 1. mája. Z centra vzniklo v decembri 2006 Vstúpte – nezisková organizácia, poskytujúca sociálne služby pre ľudí s mentálnym a viacnásobným postihnutím. Prevádzkové náklady rehabilitačného strediska Vstúpte zabezpečuje Bratislavský samosprávny kraj, mzdy hradí Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, časť služby si hradia klienti a budova patrí mestu.

Riaditeľka organizácie Martincová je vo svojej funkcii od začiatku tohto roka. Predtým bola takmer 5 rokov zastupujúcou riaditeľkou, v riaditeľovaní vystriedala Martinu Ambrušovú, ktorú pred ňou zastupovala Lucia Vidanová. Prvou riaditeľkou organizácie bola Jana Petrová.

Katarína Martincová sa k tejto práci dostala cez svojho syna, ktorý má Williamsov syndróm. „Vyštudovala som priemyselnú školu a mala som úplne iné zamestnanie,“ vraví. Keď sa však hľadala osoba, ktorá by dokázala riadiť Vstúpte, oslovili práve ju. „Mala som len malé skúsenosti s riadením vďaka tomu, že pred časom som viedla občianske združenie Spoločnosť Williamsovho syndrómu. V súčasnosti študujem sociálnu prácu, aby som dokázala preniknúť ešte hlbšie do problematiky.“

Prijímanie klientov a život v rehabilitačnom stredisku
Keď mládežníci s mentálnym postihnutím skončia štúdium v špeciálnej škole, Vstúpte sa s nimi a ich rodičmi snaží nadviazať komunikáciu. „Ide o to, aby nezostali doma s rodičmi. Tieto deti, respektíve tínedžerov, treba socializovať, aby to bol prirodzený prechod zo sociálneho prostredia v škole do prostredia vo Vstúpte – v komunite,“ hovorí riaditeľka. „Skrátka, aby mali pocit, že niekam patria, niekam každý pracovný deň idú, majú povinnosti, sú začlenení do bežného sveta a života.“ Takto sa snažia vo Vstúpte stierať predsudky v spoločnosti a potláčať vyčleňovanie ľudí s mentálnym postihnutím. „Pre rodičov detí s mentálnym postihnutím je dôležité, aby deti neizolovali, ale ich začlenili do spoločnosti. Deti treba socializovať, aby ich všetci akceptovali, aby bolo pre spoločnosť prirodzené stretať ich na všetkých miestach, pretože všetci máme rovnaké právo na život, a to bez výnimky,“ zdôraznila ďalej K. Martincová.

Vstúpte navštevujú klienti z Malaciek aj z okolitých obcí. Prichádzajú každý pracovný deň na 8 hodín, prípadne podľa dohody na 4 hodiny, a venujú sa rôznym tvorivým činnostiam. „Ja si dnes navliekam náramok,“ vraví Chiara počas našej návštevy. „Navliekam často, veľmi ma to baví,“ dodáva. Barbarka nám zase ukazuje, ako si rada kreslí s fixkami. Vo svojom pokojnom kútiku tvoril Peťko farbami na textil krásny veľký obrus. Činnosti klientov Vstúpte sa rôznia. Samozrejme, záleží na nich, čomu sa chcú venovať, aby ich to v prvom rade bavilo. Okrem tvorenia, varenia či vzdelávania majú pravidelnú fyzioterapiu v priestoroch centra voľného času, aquaterapiu v krytej plavárni v ŠH Malina a iné aktivity aj mimo rehabilitačného strediska.

Čo by malo Vstúpte dať svojim klientom
„Miesto, kde sa cítia dobre, socializáciu v spoločnosti, schopnosť byť v čo najväčšej miere samostatný, postarať sa o seba, odpratať si po sebe, poskladať si oblečenie, nakúpiť, vedieť sa obhájiť a rozhodovať, používať mobil či počítač… O to všetko sa snažíme a chceme dať našim klientom,“ hovorí K. Martincová a ďalej pokračuje, „sama som mamou mladého muža s mentálnym postihnutím a pri svojej práci preto často čerpám z osobných skúseností a potrieb.“

Trnavské rádio Tak akorát 2024

Podporované bývanie
Zariadenie podporovaného bývania pod krídlami Vstúpte predstavuje dva byty v prenájme v Malackách, v ktorých býva aktuálne sedem mladých ľudí s mentálnym postihnutím. Predpokladom je, aby sa vedeli postarať sami o seba a o malú domácnosť. Asistenti podporovaného bývania im pomáhajú so všetkým, čo je potrebné: či už je to asistencia pri príprave stravy, nakupovaní, návštevách u lekára, vybavovaní záležitostí na úradoch, ale i trávení voľného času. Nie sú v tom teda celkom sami. Miera asistencie závisí od schopností jednotlivcov – jedni jej potrebujú menej a iní viac.

Chránená dielňa
Nie je žiadnym tajomstvom, že vo Vstúpte sa vo veľkom venujú tvorbe umeleckých i praktických diel. Vyrábajú a predávajú ich v chránenej dielni na Ulici Duklianskych hrdinov 3. Výstižný názov obchodíka – Vecičky s dušou – vyjadruje podstatu a hovorí za všetko. Prácu tu našli zručnejší klienti Vstúpte žijúci v zariadení podporovaného bývania. „Zamestnanie človeka s mentálnym postihnutím je v našej spoločnosti, žiaľ, stále skôr výnimočné. Preto sme radi, že prácu môžeme zabezpečiť aspoň niektorým“, hovorí riaditeľka organizácie.

Otvorené je vždy v pracovné dni od 8.00 do 15.00 h. V sortimente nájdete jedinečné originály: vázy, dekorácie, misky, textilné výrobky a výrobky na objednávku.

Ak teda budete najbližšie potrebovať pre niekoho darček, zastavte sa v dielničke, kde môžete nahliadnuť aj do zákulisia tvorby. 

Kde ich môžeme stretnúť
„Vstupáci“ sa so svojimi dielkami najbližšie chystajú na Prvomájové Malacky a do Spojenej školy sv. F. Assiského na Deň rodiny, ktorý sa uskutoční 29. mája. Tu chystajú tvorivé dielne aj predaj výrobkov. V júni ich môžete podporiť aj na Malackej šošovici.

Na konci školského roka zvykli pripravovať spolu s maturantmi z gymnázií podujatie Malacky bez bariér. Ide o aktivity, workshopy a súťaže s deťmi z materských a základných škôl. „Každý rok máme inú tému, pripravíme stanovištia, občerstvenie, odmeny,“ opisuje riaditeľka Vstúpte. Cieľom je integrácia ľudí so zdravotným postihnutím smerujúca už k deťom – treba ju rozvíjať už od malička. „Žiaľ, ešte ani tento rok sa Malacky bez bariér konať nebudú. Priestory nás tlačia a pri príprave sme aktívne spolupracovali so študentami gymnázií práve u nás. Tešíme sa však, že sa nám to podarí budúci rok,“ dodáva K. Martincová.

Natália Jánošová


.
Toto je čítané

Na brehu Moravy pri Malých Levároch vracajú život mokradiam

Zintenzívnením poľnohospodárskej činnosti a nadmerným obhospodarovaním krajiny najmä po 2. svetovej vojne,…

BM: Ustekana sobota