Protestné zhromaždenie Za stabilné a zdravé mestá a obce pripravuje na pondelok 22. augusta v Trnave regionálne združenia miest a obcí (ZMO) Trnavského samosprávneho kraja. Uskutoční sa so začiatkom o 11.00 h na Trojičnom námestí, informovala o tom kancelária ZMO regiónu JE Jaslovské Bohunice. Protestom chcú upozorniť na mimoriadne vážnu finančnú situáciu miestnej samosprávy.

“Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) opakovane poukazuje na legislatívne zmeny, ktoré majú negatívny dosah na rozpočty miest a obcí,” uvádzajú organizátori k zhromaždeniu s tým, že mestá a obce smerujú ku krachu a nútenej správe.

Vládnymi opatreniami prichádzajú samosprávy podľa nich totiž o stovky miliónov eur. Ako však tvrdia, na vykrytie prudkého rastu výdavkov spôsobeného zvyšovaním platov vo verejnej správe, v školstve, ako aj rekordnou infláciou obce nevyhnutne potrebujú primerané, nie iba symbolické zvýšenie príjmov. Finančná situácia miestnej samosprávy je dnes preto podľa ZMO mimoriadne vážna.

Trnavské rádio Tak akorát 2024

Spoluorganizátori ZMO Záhorie, ZMO Galantsko-Šaliansko a ZMO Žitný ostrov pozývajú na účasť predstaviteľov miest a obcí, zamestnancov obecných a mestských úradov a obyvateľov regiónu.

ZMOS plánuje protestné zhromaždenie v Bratislave v druhý deň septembrového snemu, naplánovaného na 8. a 9. septembra.

Ministerstvo financií koncom júla upozornilo, že niekoľkokrát navrhlo samosprávam viacero možností, ako v odôvodnených prípadoch kompenzovať výpadky príjmov či zvyšujúce sa výdavky.

Ide podľa neho o poskytnutie kompenzačných návratných výpomocí vo vzťahu k rastu cien energií, úpravu daňového mixu, zníženie finančnej záťaže, ale aj odpustenie časti poskytnutých návratných výpomocí z minulosti či iné riešenia. Rezort poznamenal, že očakáva aj individuálne kvantifikácie dotknutých samospráv. Niektoré samosprávy podľa ministerstva už jeho pomoc využili.

MF SR v pondelkovej reakcii na pripravovaný míting uviedlo, že opakovane oslovilo ZMOS, Združenie samosprávnych krajov SK8 a Úniu miest Slovenska, že je pripravené rokovať o koncepčnom či plošnom prístupe k prípadnej podpore financovania samospráv.


.
Toto je čítané

Čo prináša 16. číslo Záhoráka

16. číslo najčítanejšieho regionálneho týždenníka opäť prináša udalosti zo Záhoria, ktoré stoja…

BM: Ustekana sobota