Obchodovať na burze dnes môže v podstate každý, ale dosiahnuť dlhodobú a stabilnú ziskovosť sa už každému nepodarí. Vám sa to podariť môže, ale nepôjde to bez vzdelávania a dobrej obchodnej stratégie. Kvalitné základy dostanete aj v Akadémii obchodovania na webe Úspešný na burze.

Začnite sa vzdelávať

Založiť si obchodný účet a pustiť sa do investovania alebo obchodovania na burze bez toho, aby ste mali aspoň základné vedomosti vám dlhodobý zisk neprinesie. Správne nastavené obchodné stratégie a money managment môžu zabezpečiť, že neskončíte skôr ako naozaj začnete.

Obchodovanie na burze je vždy rizikové, záleží však na tom, akú vysokú mieru rizika podstúpite. Aby ste veľmi skoro neprišli o svoj kapitál, nepodceňujte vzdelávanie. Ideálne je, ak si pred vstupom na burzu osvojíte aspoň základy. Užitočné rady pre obchodníkov začiatočníkov nájdete na webe uspesnynaburze.sk.

Nájdite svoj obchodný štýl a finančný inštrument

Váš obchodný štýl do určitej miery závisí aj na tom, koľko času môžete obchodovaniu venovať. Pre úplných začiatočníkov je vhodný napríklad swingový štýl, ktorý si nevyžaduje aby ste burzu sledovali celý deň. Svoje obchody skontrolujete a zanalyzujete behom niekoľkých minút, ale je potrebné venovať sa im denne.

Swingoví obchodníci držia otvorené obchody rádovo dni až týždne. Na začiatok si zvoľte skôr štýl, ktorý vám dáva dosť času na rozhodovanie. Napríklad pri scalpingu sa držia obchody otvorené len niekoľko sekúnd až minút.

Ak si zvolíte štýl, ktorý vám dá dostatok času na rozhodovanie, môžete sa vyhnúť mnohým chybám, ktoré by ste na začiatku spravili, ak by ste boli v časovom strese. So štýlom obchodovania tak trochu súvisí aj výber finančných inštrumentov.

Pre swingovanie sú vhodné napríklad menové páry, akcie, komodity (napríklad ropa, striebro, zlato – tu si môžete pozrieť aktuálny graf zlata) alebo kryptomeny. Samozrejme najdôležitejšie sú vaše preferencie. Nech už si zvolíte akýkoľvek finančný inštrument a obchodný štýl, nezabúdajte na rozloženie rizika.

Dôležitý money managment

Money managment je potrebné riešiť už na začiatku obchodovania, resp. ešte predtým ako vstúpite na burzu. Stručne povedané ide o plán a kontrolu nakladania s vašim kapitálom. Jeho cieľom je minimalizovať straty a zabezpečiť čo najväčší zisk.

V období keď sa vám darí zrejme nebudete mať potrebu ísť do vysoko rizikových obchodov. Ale keď príde horšie obdobie alebo vám nejaké obchody nevyjdú, môžete mať potrebu riskovať alebo staviť viac na jednu kartu. V končenom dôsledku sa ale môže strata iba navýšiť.

Je preto dôležité nastaviť si určité pravidlá hneď na začiatku a držať sa ich. Napríklad by ste do jedného obchodu nemali investovať viac ako 3 % z vášho obchodného účtu.

Užitočným pomocníkom je aj obchodný príkaz Stop Loss, ktorým môžete nastaviť maximálnu možnú stratu. O tom ako funguje príkaz Stop Loss a prečo sa ho oplatí využívať nielen začínajúcim obchodníkom sa dozviete viac v článku na webe Úspešný na burze. Aj to je cesta ako si budovať stabilný príjem s menším rizikom strát.

Vzdelávajte sa ďalej

Obchodovanie je práca, v ktorej sa treba neustále zdokonaľovať. Portfólio je potrebné prehodnocovať a prípadne aj meniť podľa vývoja na burze. Môže sa stať, že časom budete musieť zmeniť svoj obchodný štýl, finančné inštrumenty a podobne.

Počas svojho pôsobenia na burze určite zistíte, že neustále vzdelávanie sa je pre úspech kľúčové, možno natrafíte aj na veci, ktorým zatiaľ celkom nerozumiete a budete sa chcieť dozvedieť viac.

Začiatočníkom aj skúsenejším obchodníkom môže pomôcť web Úspešný na burze so svojou Akadémiou obchodovania na burze, v ktorej nájdete základné informácie o obchodovaní, ale aj rady ako si vybrať obchodnú platformu.


.
Toto je čítané

Poistenie auta: Kryje aj krádež auta?

Každý motorista vie, že jedna z najhorších vecí, ktorá sa s autom môže stať,…

BM: Ustekana sobota