Bratislavský samosprávny kraj (BSK) bude v tomto roku hospodáriť so sumou 275 miliónov eur. Rozhodli o tom v piatok krajskí poslanci, keď schválili rozpočet kraja na rok 2023. Kraj týmto krokom zároveň vystupuje z rozpočtového provizória.

Podľa riaditeľa Odboru financií Úradu BSK Mareka Vlčeja bola jeho tvorba ovplyvnená niekoľkými výraznými faktormi, a to daňovým bonusom, vysokou infláciou či energetickou krízou. “Rozpočet napriek tomu označujeme za stabilizačný a v rámci možností nastavený rozvojovo. Čo sa týka našich piatich najväčších kompetencií, vedeli sme ich zachovať takmer v plnom rozsahu,” povedal pre TASR Vlčej.

Týka sa to oblasti vzdelávania, sociálnych služieb, ciest II. a III. triedy, ktoré má kraj v správe, dopravy a kultúry. Kraj má v pláne pokračovať v rekonštrukcii objektov a záchrane historických a kultúrnych pamiatok, modernizácii a obnove centier odborného vzdelávania a prípravy (COVP), deinštitucionalizácii sociálnych služieb i revitalizácii ciest vo svojej správe.

Trnavské rádio Tak akorát 2024

Najväčšia časť finančných prostriedkov, 100 miliónov eur, bude smerovať do vzdelávania. Do oblasti sociálnych služieb pôjde 45 miliónov eur. Na cesty II. a III. triedy poputuje 38 miliónov eur, na prímestskú dopravu 26 miliónov eur a na kultúru 14 miliónov eur. Napríklad na veľkoplošnú revitalizáciu ciest je alokovaných 30 miliónov eur, na investície do vzdelávania 18 miliónov eur a na záchranu pamiatok 8,5 milióna eur. Pre oblasť životného prostredia je schválených sedem miliónov eur, pre investície do sociálnych služieb šesť miliónov eur, na cyklodopravu 1,5 milióna eur.

V rámci niektorých, podľa kraja menej “životne dôležitých aktivít” však dochádza k miernemu zníženiu alokovanej sumy. Ide napríklad o oblasť cestovného ruchu, ktorú však kraj bude napriek tomu naďalej podporovať. Ide o multisektorovú oblasť, takže projekty môžu byť podporené v rámci iných oblastí. Vyčlenených v rozpočte je zatiaľ aj 600 000 eur na dotácie, otázka ďalšieho postupu v tomto smere je však podľa Vlčeja zatiaľ otvorená a kroky budú predmetom ďalších rokovaní.

To, že kraj vie napriek negatívnym faktorom hovoriť aj o možnosti rozvoja, odôvodňuje Vlčej tým, že na Úrade BSK začali pri opatreniach sami od seba, počet zamestnancov bol napríklad znížený o desať percent. Kraj tiež nastavil lepšie hospodárenie v oblasti energií, na niektoré krízy sa pripravoval priebežne.

Doplnil, že kraj má v prípade elektrickej energie rámcovú zmluvu do 30. júna s pôvodnými predkrízovými cenami. V prípade plynu má novú zmluvu, v rámci ktorej platí ceny podľa vývoja na trhu, tá sa podľa neho zatiaľ vyvíja priaznivo. Za najväčší problém sa v rámci energií ukazuje teplo. Táto oblasť nie je podľa Vlčeja zatiaľ nijako podporovaná, hovorí o náraste od 100 do 300 percent. S rezortom hospodárstva sú však v rámci SK8 v rokovaniach o nastavení kompenzácií či regulácií.


.
Toto je čítané

Seničania podpisujú petíciu proti prevádzke na spracovanie plastového odpadu

Petíciu proti podnikateľskému zámeru spoločnosti SETECO, s. r. o. vybudovať v Senici…

BM: Ustekana sobota