Malacká atlétka Alexandra Štuková má za sebou vystúpenie na pretekoch 1. kola českej atletickej extraligy v Ostrave (21. mája). Pôvodný cieľ, splniť nominačný limit na európsky šampionát atlétov do 23 rokov, ktorý sa uskutoční v júli práve v Ostrave, sa jej naplniť nepodarilo.

Pre našu atlétku to boli nešťastné preteky v drese jej českého azylového klubu AK Olymp Brno. Po úvodných „zahrievacích“ pretekoch v novej sezóne (Olomouc, Trnava, Brno) už ašpirovala na prelomenie limitu na majstrovstvá Európy svojej vekovej kategórie.

To by však musela bežať výrazne rýchlejšie, ako tomu bolo v sobotu 21. mája v Ostrave. V slušnej konkurencii česko-slovenských atlétok, či už špecialistiek na osemstovku svetového formátu Luciou Klocovou a Lenkou Masnou alebo pražskou štvorstovkárkou Jitkou Bartoníčkovou, sa jej otvárala možnosť potrebný čas 54, 50 s prekonať.

„Chcela som, ale v Ostrave fučalo na prvej rovinke do tváre. Bolo veľmi ťažké rozbehnúť preteky v rýchlejšom tempe a v závere už chýbali sily. Škoda, chcela som viac,“ komentovala svoj výkon Štuková, ktorá napokon dobehla až štvrtá v tohtosezónnom obligátnom čase 55, 14 s. Pikantériou bolo, že našej atlétke vrátila porážku z minulotýždňových pretekov v Brne jej slovenská konkurentka Lucia Klocová. To, že Štuková nechala na štvorstovke drvivé kvantum svojich síl, sa ukázalo i počas jej druhého sobotňajšieho štartu v behu na 200 metrov, kde dosiahla len slabých 25, 19 s a obsadila až štrnáste miesto. K lepšiemu času jej nepomohol ani silný vietor, ktorý tentoraz mal Malačanke pomôcť, keďže fúkal na polovičnej trati len do chrbta. Najlepšími šprintérkami na tejto trati sa stali obligátne mená reprezentantiek Česka – Rosolová, Čechová a Hejnová, ktorých výkony však nezapíšu do tabuliek pre nepovolenú podporu vetra o sile +3, 5 metra za sekundu.

Výsledky:
Extraliga (Ostrava). Ženy – 200 m: 1. D. Rosolová (USK Praha) 23, 22 s (vietor +3, 5 m/s), 2. K. Čechová (Olymp Praha) 23, 59 s (+3, 5 m/s), 3. Z. Hejnová (USK Praha) 24, 12 s (+3, 2 m/s), … 14. A. ŠTUKOVÁ (Olymp Brno) 25, 19 s (+2, 3 m/s). 400 m: 1. L. Masná (Olymp Praha) 54, 48 s, 2. J. Bartoníčková (USK Praha) 54, 99 s, 3. L. Klocová (Olymp Brno) 55, 09 s, 4. A. ŠTUKOVÁ (Olymp Brno) 55, 14 s.

-TK AC-


.

BM: Ustekana sobota