Z extrému do extrému. Po zničujúcich horúčavách prišli výdatné dažde. V minulých rokoch zvykli mať poľnohospodári už koncom júla pokosené. Dnes sa obávajú, že daždivé počasie ovplyvnilo kvalitu nepokosenej úrody. Ešte viac ich však trápia nízke ceny obilnín.

ilustračné foto Envato Elements

Žatevné práce v regióne Senica a Skalica začali tento rok pre chladné počasie o niečo neskôr, až v druhej polovici júla. „K 10. augustu mala časť podnikov práce na poliach už ukončené a úrodu pod strechou. Výdatné zrážky v posledných dvoch týždňoch a chladné počasie práce na poliach úplne zastavili. V polovici minulého týždňa poľnohospodárom z okresov Senica a Skalica zostávalo pozberať ešte asi 15 % úrody. Na 100% boli pozberané porasty repky ozimnej a jačmeňa ozimného. Priemerná úroda repky ozimnej predstavu je 3,20 ton z hektára, u jačmeňa ozimného 4,33 t/ha. Predpoveď počasia vyzerá byť priaznivá, a tak dúfame, že poľnohospodári zvyšok úrody v najbližších dňoch pozberajú a žatevné práce ukončia,,“ uviedla pre Záhorák Katarína Krčová z Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Senici.

Macek Knihy.Zahori

Žatevné práce do príchodu prívalových dažďov neukončili ani v PD Senica. „Robotu v poli sme museli prerušiť už takmer na dva týždne. Pokračovať sme nemohli ani so zberom slamy, s kosbou krmovín, či podmietkou strniska len veľmi okrajovo. Ku kvalite úrody sa ešte neviem presne vyjadriť, lebo pred dažďami nebola napr. jarná pšenica ešte dozretá. Na naše družstvo historicky patrí aj pestovanie maku, ktorý sme tento rok zasiali na 35 ha. Jeho úroda bola priemerná – nad 7q/ha. Mak sme pozbierali ešte v ideálnych podmienkach, v štandardnej vlhkosti. Prvý predaj čerstvého maku bude na našom dostihovom dni, potom aj v našej družstevnej predajni. Po výdatných dažďoch nádejne vyzerá úroda kukurice i slnečnice. Ale najviac
očakávame od cukrovej repy, kde máme dohodnutú aj veľmi dobrú odbytovú cenu,“ informoval Záhorák Peter Morávek, predseda PD Senica.

Na margo tohtoročnej žatvy sa vyjadril aj predseda predstavenstva PD Popudinské Močidľany Ing. Pavel Tokoš: „Tohtoročné výnosy budú zrejme mierne nadpriemerné. Počasie má však vplyv na kvalitu úrody. Pred dažďom nám zostávalo zobrať obilie asi z 12 ha, čo je cca 3 % plochy. Úroda obilnín je oproti minulým rokom lepšia, negatívny dopad na ekonomiku má však ich cena. Tá sa oproti vlaňajšku vplyvom lacnej ukrajinskej pšenice prepadla až o 50%. Európa je zaplavená lacným tovarom a ekonomika našich poľnohospodárskych podnikov je preto dnes veľmi napätá…“


.
Toto je čítané
Mlyn bratov Pilárikových v Skalici

Mlyny v Skalicia a Holíči priblížili svoju históriu a význam

Zviditeľniť mlyny ako jeden z najvýznamnejších vynálezov ľudstva a sprístupniť verejnosti neprístupné…

BM Salon EV