So zaujímavým nápadom ako vyčistiť okolie mesta prišli v Gbeloch. Tomu, kto dobrovoľne vyzbiera odpad v meste alebo jeho okolí, mesto zníži poplatok za odvoz komunálneho odpadu. Prínos pocítia všetci obyvatelia mesta, tí usilovnejší aj vo svojej peňaženke.

ilustračné foto Envato Elements / puhimec

Aby občan získal napríklad zľavu 40 % z poplatku za odvoz odpadu, musí vyzbierať 8 ks 120-litrových plastových vriec odpadu. Na zľavu 100 % treba vyzbierať 20 ks vriec. Podmienky sú presne stanovené všeobecno-záväzným nariadením. Občan musí uzatvoriť s mestom zmluvu o dobrovoľníckej práci a následne dostane vrecia na odpad. Jeho povinnosťou je mesto informovať o zlikvidovaní skládky, resp. pozberaní odpadu a nahlásiť počet naplnených vriec. Odvoz zabezpečí mesto. Na základe počtu vyzbieraných vriec mu bude na budúci rok vyčíslený nižší poplatok za odvoz odpadu.

“Celá táto administratíva zaberie pár minút a namestskom úrade záujemcom radi pomôžeme. A potom už môže každý, kto chce, smelo vyraziť do našich lesov. Ak občan uzatvorí takúto zmluvu na začiatku roka, môže získať až 100-percentnú zľavu. V meste však máme aj občanov, ktorí odpadky v prírode zberajú bez akéhokoľvek nároku na úľavu z poplatku, za čo im veľmi ďakujeme,” hovorí Mgr. Miriam Kudolániová z oddelenia životného prostredia. Gbelčania môžu teda ešte skôr, než všetko pokryje snehová perina, pomôcť nielen sebe, ale i našej prírode.

Prehľad zliav:

  • 20% z poplatku pri vyzbieraní a naplnení 5 ks 120l plastových vriec
  • 40% z poplatku pri vyzbieraní a naplnení 8 ks 120l plastových vriec
  • 60% z poplatku pri vyzbieraní a naplnení 11 ks 120l plastových vriec
  • 80% z poplatku pri vyzbieraní a naplnení 15 ks 120l plastových vriec
  • 100% z poplatku pri vyzbieraní a naplnení 20 ks a viac 120l plastových vriec

.