Prvé dva mesiace nového roka budú v stupavskom Ekocentre nabité zaujímavými podujatiami. Určené sú pre návštevníkov všetkých vekových kategórií, ktorí sa chcú dozvedieť niečo nové o prírode, ekológii a svete okolo nás.

foto BSK

V sobotu 13. januára bude napríklad témou svetlo naše každodenné. Na prednáške s lekárkou sa záujemcovia dozvedia, ako svetlo ovplyvňuje naše zdravie. Chýbať nebudú ani tipy, ako si vytvoriť zdravšie a k nášmu organizmu láskyplnejšie svetelné prostredie.

O týždeň neskôr (20. 1.) príde na rad dážď, alebo presnejšie unikátny filmový projekt Ďakujeme za dážď, v ktorom kenský farmár spolu s nórskou filmárkou počas 5 rokov zachytával nielen život svojej rodiny, ale aj ničivé dôsledky klimatickej zmeny v podobe záplav či extrémneho sucha.

Malacké pohľady Knihy.Zahori

20. január prinesie Hravú geológiu s informáciami o geologických procesoch na našej planéte a 27. január bude patriť zimnému háčkovaniu, počas ktorého si budete môcť zhotoviť vlastné výrobky. Okrem toho sa v sobotu 27. 1. môžete tešiť aj na stretnutie s klimatológom Jozefom Pechom, držite ľom Ceny za vedu a techniku 2022, ktorý si pripravil zaujímavú prednášku s názvom Rekordy počasia. Dozviete sa na nej, aké rekordy padali uplynulé leto, čo to pre nás znamená, a čo môžeme urobiť, aby sme dôsledky klimatických zmien spomalili.

Vo februári si nenechajte ujsť kurz venovaný rezu ovocných stromov či podujatie Tajomný svet mokradí, na ktorom spoznáte svet rašelinísk a zistíte, podľa čoho mokrade dostali svoje pomenovanie a aké rastliny a živočíchy v nich nájdeme. Mnohých určite poteší možnosť vyrobiť si prírodnú sviečku, či podebatovať si s lovcom búrok o tom, ako búrka vzniká, ako spoznať jej silu a ako sa správať v čase krupobitia, silného vetra, tornáda a búrkových bleskov.

Článok vyšiel v partnerskom týždenníku Záhorák


.

Lakovanie a Pieskovanie