ZO SZZ Sekule upozorňuje pestovateľov, že v týchto dňoch je potrebné ošetriť porasty sliviek a neskorších odrôd broskýň proti druhej generácii obaľovačov, ktorí spôsobujú známu červivosť plodov. Za hospodársky významného škodcu považujeme hlavne obaľovača slivkového. Plody, ktoré boli napadnuté prvou generáciou v tomto období postupne nadobúdajú fialovkasté sfarbenie a opadávajú. Tie plody, ktoré napadne druhá generácia neopadávajú, ale predčasne mäknú a sú plné výkalov od húsenice obaľovača. Ako účinné doporučujeme použiť tieto prípravky: Calypso, Mospilan a Decis. U broskýň môžeme toto ošetrenie zlúčiť i zo zásahom proti dierkovitosti a škvrnitosti litov broskýň pri doplnení prípravku Dithane.

U jadrovín je stále aktuálne sledovanie a ošetrovanie porastov proti múčnatke a chrastavitosti, ktorá sa prejavila u niektorých náchyľných odrôd jabloní (Golden delicius, Mutsu), ale aj u hrušiek.

Liahnutie húseníc druhej generácie obaľovača jablčného vzhľadom na vývoj poveternostných podmienok predpokladáme v našich podmienkach okolo 20.-30. júla. Prípadné upresnenie tohoto termínu zverejníme. Tak ako prvá generácia i táto druhá generácia môže spôsobiť vážne hospodárske škody. Z povolených prípravkov proti vyliahnutým húseniciam doporučujeme: Buldock 25 EC, Nurelle D, Reldan 40 EC a Vaztak 10 EC.

Zvlášť upozorňujeme pestovateľskú verejnosť na značný výskyt lariev a dospelcov méry hruškovej a to hlavne na zle ošetrovaných stromoch hrušiek. Premnoženie méry hruškovej sa prejavuje usychaním napadnutých koncov letorastov, listy sú pokryté sladkou lepkavou medovicou, ktorá láka nálet ôs, múch a tiež i mravce. Na medovici sa tvoria saprofytické černe, listy nedýchajú a odumierajú. V tomto období proti mére hruškovej doporučujeme postrek prípravkami ako je Mospilan, Calypso a Reldan.

Naďalej doporučujeme pokračovať v letnom reze jadrovín, kôstkovín a tiež i drobného ovocia a sledovať výskyt listových vošiek.

Upozorňujeme na dodržiavanie čakacej lehoty pri ošetrení rodiacich uhoriek, zemiakov a rajčín proti plesniam.

Na porastoch zeleru sa začína objavovať hubová choroba septóriová škvrnitosť zeleru, ako dôsledok dlhodobého ovlhčenia listov pri zrážkach, alebo závlahe. Na listoch sa objavia sivohnedé škvrny, listy žltnú a odumierajú. Ako účinný doporučujeme aplikovať prípravok Kuprikol 50.

Na porastoch hlúbovín je zaznamenaný výskyt molice lastovičníkovej. Jedná sa o 1-1,5mm dlhé, drobné beľavé motýlky, ktoré cicajú a pokrývajú medovicou okrem hlúbovín aj šalát, fazuľu,papriku, jahody a tiež i okrasné rastliny. Na týchto rastlinách sa následne vyvíjajú čerňovky a úroda je tým znehodnotená. V prípade veľkého výskytu je možné porasty ošetriť prípravkami : Actara, Calypso a Mospilan. Treba uprednostniť prípravky s krátkou čakacou lehotou. Pri postreku hlúbovín je vždy nutné použitie zmáčadla napríklad Silwet L 77.

Záverom vyzývame záhradkárov na dodržiavanie dávkovania, metodických, hygienických a bezpečnostných pokynov pri práci s chemickými prípravkami.

Ing. Alojz Kunštek
predseda ZO SZZ Sekule


.
Toto je čítané

Čo prináša 16. číslo Záhoráka

16. číslo najčítanejšieho regionálneho týždenníka opäť prináša udalosti zo Záhoria, ktoré stoja…

BM: Ustekana sobota