Po viacerých prípadoch, kedy sa popri ceste od bývalého prechodu smerom do obce našli odpadky, sa rozhodol starosta obce Moravský Svätý Ján Anton Emrich požiadať o pomoc obvodné oddelenie policajného zboru (OOPZ) Šaštín-Stráže.

Viac krát nájdený odpad má síce pôvod z Rakúska, no okrem rakúskych občanov padá podozrenie aj na firmy a jednotlivcov, ktorí vykonávajú v Rakúsku rôzne práce, na konci ktorých sa zaviažu po práci postarať o odpad. Najjednoduchšie ako sa daného odpadu zbaviť je vyhodiť ho v lese popri ceste.

Ako povedal starosta obce Anton Emrich pre Zahori.sk “Obecný úrad sa nechce spoliehať len na ochotu občanov obce a riešiť odpratávanie odpadu formou brigád, ale chce nájsť riešenie na zamedzenie výskytu čiernych skládok.”


Pravidelné kontroly
Polícia zo Šaštína-Straží začala vykonávať pravidelné kontroly vodičov na bývalom hraničnom prechode Moravský Svätý Ján – Hohenau, či nedovážajú z Rakúska na Slovensko odpad. V kontrolách bude OOPZ Šaštín-Stráže po dohode so starostom obce pravidelne pokračovať.

Trestný čin
Vyhadzovanie odpadkov a vytváranie čiernych skládok v lesoch je trestným činom. Pôvodca odpadu môže dostať peňažnú pokutu, ale môže byť aj potrestaný odňatím slobody až na dva roky.

[youtube baXTIVaC6So nolink]

Video: TV Markíza – reportáž odvysielaná 17.7. 2011


.