Nadpriemerné teploty ako aj skorý začiatok jari urýchlil rast plodín. Výnimkou nie sú jahody a ani ďalšie druhy ovocia. Či budú ovocinári zvyšovať tento rok ceny a ako veľmi ich poškodil mráz sme sa pýtali Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Foto: Asparagus Veľké Leváre

Ovocinári spozorovali veľmi skorý začiatok kvitnutia marhúľ a sliviek, už v polovici marca. V niektorých oblastiach to boli už aj jablone a hrušky. Jana Holéciová z SPPK dodala, že: „naši ovocinári si taký skorý nábeh jari nepamätajú. Zaznamenali sme historicky najteplejší február.“

Podobnú situáciu, pri jahodách, zaznamenali aj vo firme Asparagus pri Veľkých Levároch. „Samozber u nás tento rok začína cca o 10 dní skôr ako minulý rok. Jarné mrazy nám samozberové plochy poškodili na cca 30%, preto bude asi aj úroda nižšia.“ To potvrdzuje aj Jana Holéciová z SPPK, ktorá hovorí, že prvé samozbery sa tento rok začali o dva až tri týždne skôr, ako to bolo v minulých rokoch.

Foto: Asparagus Veľké Leváre

Včasný začiatok vegetačného obdobia narušili jarné mrazy, ktoré boli v niektorých oblastiach aj častejšie. Za región Záhorie SPPK zatiaľ nedisponuje konkrétnymi štatistikami, odhaduje však, že škody v určitej miere budú aj tu. „Celkovo pre jarné mrazy prídu naši ovocinári v tomto roku cca o 40% úrody ovocia vrátane drobného ovocia – jahôd.“ Pre prudké teplotné výkyvy aj napriek ochrannej textílii nedokázali zabrániť škodám. Ceny by mohli ísť vyššie o približne 5 až 7%. Firma Asparagus však plánuje zachovať rovnaké ceny ako minulý rok.

Foto: Asparagus Veľké Leváre

V prípade kompenzácií môžu poľnohospodári využiť Schému štátnej pomoci na náhradu škôd spôsobených nepriaznivou poveternostnou udalosťou, ktorú možno prirovnať k prírodnej katastrofe. SPPK každoročne upozorňuje na škody rezortné ministerstvo s cieľom zabezpečiť finančné odškodnenie, ale aj s cieľom systémovo nastaviť predchádzanie škôd po dotačnej aj legislatívnej stránke.


.