Moderný štýl je jednou z najobľúbenejších možností dizajnu. Dobre sa uplatní v domoch aj bytoch bez ohľadu na ich veľkosť. Najlepšie ho vystihujú tri slová: jednoduchosť, funkčnosť a minimalizmus. Je skvelou voľbou pre každého, kto sa chce vo svojom interiéri cítiť príjemne. Čím presne sa tento štýl vyznačuje a ktoré kreslá sa do takéhoto priestoru hodia?

Ako vyzerajú moderné interiéry?

Moderný štýl vznikol na začiatku 20. storočia ako výraz vzbury proti pôvabu charakteristickému pre 19. storočie. Zástancovia tohto nového spôsobu boli proti početným ornamentom a bohatým vzorom, pričom ich považovali za zbytočné a nepraktické. Zároveň boli presvedčení, že najlepšie sú svetlé a otvorené interiéry s tlmenými farbami. Ich obľúbenými základnými odtieňmi boli biela, čierna, sivá a béžová a to vďaka tomu, že ich mohli voľne kombinovať. Pôvodné predpoklady sa príliš nezmenili. Aj dnes sa má za to, že miestnosti zariadené v modernom štýle by skôr nemali obsahovať príliš veľa intenzívnych farieb. Geometrické vzory sú však obľúbené u tých, ktorí uprednostňujú tento štýl.

Veľký počet dekorácií je tiež nevhodný. Tie, ktoré sa už v interiéri nachádzajú, by mali byť dobre vybrané a dôkladne namodelované. V moderných miestnostiach nie je miesto pre zbytočné dekorácie. Pokiaľ ide o nábytok, kreslá, ako aj akýkoľvek iný nábytok, mali by byť predovšetkým funkčné a poskytovať pohodlie. V ideálnom prípade by ich forma mala byť  jednoduchá, aby neprekryla interiér. Prípustné sú však aj jemné vzory. Stojí za zmienku, že napriek tejto jednoduchosti nie je moderný štýl v žiadnom prípade nudný. Nič vám nebráni kombinovať rôzne farby a vybrať si dizajnové doplnky, napríklad lampy. To dodá interiéru jedinečný charakter.

Čím sa vyznačuje moderný nábytok?

Ako už bolo spomenuté, nábytok v modernom štýle musí byť funkčný a pomerne jednoduchý. Mal by však pôsobiť elegantne. Nábytok musí byť prispôsobený potrebám domácnosti a zároveň sa musí ľahko čistiť. Chceme, aby bol priestor dobre organizovaný a aby mal každý predmet svoje miesto. 

Držíme sa tiež tlmenej farebnej schémy. Ak sa bojíme stereotypov, môžeme aranžmán spestriť farebnými doplnkami, napr. vankúšmi alebo závesmi. Farby by však mali ladiť bez toho, aby prekrývali dekor. Je pre nás dôležité zachovať harmóniu, takže ak sa rozhodneme pre svetlé podlahy a steny, môžeme tieto odtiene rozbiť napríklad tmavým nábytkom – grafitovou rohovou pohovkou a kreslom. Dobre pôsobia aj kovové doplnky. Pri rozmiestňovaní nábytku je dobré zachovať medzi nimi čo najväčší odstup. Vytvorí sa tak požadovaný otvorený priestor.

Ktoré kreslá do moderného interiéru? Naše návrhy

Kreslo je dokonalým doplnkom sedacej súpravy v obývacej izbe. Okrem toho sa osvedčí napríklad v spálni alebo v hosťovskej izbe. V súprave s podnožkou sa nepochybne stane ideálnym miestom na odpočinok, kde môžeme relaxovať napríklad s knihou. Ktorý kus nábytku najlepšie poslúži v modernom interiéri? Nižšie uvádzame niekoľko návrhov.

Kreslo Bouclé

Tkanina Bouclé je stále jedným z najväčších interiérových trendov. Má veľmi výraznú štruktúru, vďaka ktorej aj to najjednoduchšie kreslo bude vyzerať zaujímavo a priťahovať pozornosť. Materiál je mimoriadne mäkký, nadýchaný a ľahký, vďaka čomu je jeho používanie príjemné. Vyrába sa aj v rôznych farbách, hoci najmä krémové, sivé alebo tmavé verzie vyzerajú v moderných interiéroch skvelo. 

Kreslo čalúnené látkou bouclé sa vyznačuje hustou a pevnou väzbou. Vďaka tomu je veľmi robustné. Materiál je odolný voči oderu a je priesvitný. Je preto mimoriadne funkčným riešením. Treba dodať, že takýto nábytok je veľmi univerzálny. Preto, ak by sme v budúcnosti chceli zmeniť charakter usporiadania miestnosti, kreslo bouclé môžeme ľahko zakomponovať do nového interiéru. Ak chcete, aby kus nábytku vyzeral ešte zaujímavejšie, môžete sa rozhodnúť pre zaoblenú verziu. Mäkká látka zútulní modernú a minimalistickú obývaciu izbu.

Kreslo ušiak

Ušiaky sú kreslá, ktoré boli vytvorené pre ľudí, pre ktorých je pohodlie nadovšetko. Ide o ďalší nadčasový a univerzálny návrh. Takéto kreslo je nielen pohodlné a funkčné, ale pôsobí aj veľmi elegantne. Je preto skvelou voľbou do každého moderného interiéru. Jeho charakteristickým prvkom sú uši, o ktoré si môžete pri odpočinku oprieť hlavu. Okrem toho má kreslo vysoké operadlo a široký sedák, do ktorého sa môžete zaboriť. Hoci sú ušiaky pomerne masívne, majú aj vysoké nohy, vďaka ktorým pôsobia ľahko. Okrem toho k pohodliu prispievajú aj podrúčky.

Takéto kreslo sa osvedčí nielen v obývacej izbe, ale aj v detskej izbe alebo izbe pre mládež. Model v odtieni fľaškovej zelenej alebo indigovej farby bude skvele vyzerať v moderných interiéroch. Kreslo bude ideálne doplnené podnožkou.

Kreslo s relaxačnou funkciou

Kreslo s relaxačnou funkciou je ďalším kúskom nábytku, ktorý skvele doplní moderne aranžovaný interiér. Je to veľmi praktické a zároveň pohodlné riešenie. V takomto kresle môžeme pohodlne sedieť a v závislosti od modelu môžeme zaujať pololežiacu alebo ležiacu polohu. Niektoré kusy nábytku sú vybavené opierkou na nohy, elektronickou funkciou pre relax s polohovaním, funkciou hojdania a otočnou základňou.

Nábytok v modernom štýle je vynikajúcou voľbou pre tých, ktorí sa chcú vo svojom domove cítiť pohodlne a zároveň si užívať estetický dizajn. Je tiež skvelou voľbou pre každého, kto uprednostňuje kvalitu pred kvantitou. 


.