S horúčavami sa počas leta netrápia len ľudia. Riziko predstavujú aj pre psy, mačky, či iné domáce zvieratá. Majitelia však častokrát nechajú svojich psov zatvorených v rozhorúčených autách. Čo v tomto prípade robiť a ako by mali vyzerať koterce pre psy, sme sa pýtali Kristíny Devínskej zo Slobody zvierat.

Ilustračné foto 123rf.com

V letnom období nechávajú majitelia svojich psov zatvorených v aute, pričom to môže mať smrteľné následky. Kristína Devínska zo Slobody zvierat hovorí, že v tomto období by za žiadnych okolností nemali v aute zostať domáce zvieratá. „Pre niekoho možno ťažko predstaviteľné, ale teplota sa za niekoľko minút vyšplhá na neznesiteľných 50 °C a z auta sa stáva doslova skleník, v ktorom kolabujú aj mladé a vitálne zvieratá.“ V prípade starších, či chorých jedincoch to predstavuje ešte väčšie riziko. Niektorí ľudia argumentujú tým, že nechali pootvorené okno a odbehli preč len na krátku dobu. Kristína Devínska dodáva, že otvorené okno pri takto vysokých teplotách nepomôže a je potrebné domáce zviera vziať so sebou. „Ak táto možnosť nie je, malo by zostať doma.“

Malacké pohľady Knihy.Zahori

Pri vonkajšej teplota 32 °C môže byť v aute už do desiatich minút teplota skoro 40 °C a na priamom slnku sa môže blížiť k viac ako 50 °C. Takéto hodnoty sú vysoko rizikové pre človeka, nie to ešte pre domáce zvieratá, ktoré majú hrubšiu srsť. Kristína Devínska zo Slobody zvierat v tejto súvislosti hovorí, že ak spozorujeme zviera, ktoré javí znaky ohrozenia života a nevieme okamžite zistiť majiteľa vozidla, je v našej právomoci poskytnutie pomoci zvieraťu. „Občan, občianka má možnosť prekonať prekážku k záchrane zvieraťa v núdzi.“ Tou môže byť podľa nej okno rozpáleného auta, či rozpálený plechový koterec. „Vo chvíli, kedy vidíte trpiace zviera v ohrození života, je potrebné kontaktovať primárne políciu, ktorá vie ako má ďalej postupovať.“ Prípadné sankcie sú podľa Devínskej možné a z pohľadu Slobody zvierat aj nevyhnutné.

Kristína Devínska ďalej hovorí, že povedomie ľudí o dobrej chovateľskej praxi sa zvýši po tom, ako bude veterinárna správa hodnotiť zdravie a životné podmienky psov, ktoré sa chovajú na dvoroch. Potrebná je aj kontrola dodržiavania zákonov a prevencia. „Počas vysokých teplôt nie sú v ohrození len psy ponechané v aute, ale aj tie na reťaziach a v domácky ‚zbúchaných‘ kotercoch.“ Devínska zo Slobody zvierat dodáva, že zákaz reťazí platí pre všetky psy. „Koterce majú presne určené rozmery a materiál, z ktorých majú byť postavené.“ Podľa vyhlášky č. 283/2020 Z. z. zviera nesmie byť chované alebo držané v nepretržitej tme, mať dostatočne veľký výbeh v koterci, zabezpečiť ochranu pred dažďom, vetrom, mrazom a priamym slnečným žiarením, či mať výbeh z pevného materiálu – nie z obyčajnej hliny, z ktorej sa po daždi stane bahno. Okrem toho je všeobecne dôležité aj zabezpečenie prístupu k vode.

„Počas vysokých teplôt, odporúčame len nevyhnutný presun vo vychladenom vozidle. Pes má byť v aute len počas prítomnosti majiteľa. V prípade kolapsu je potrebné ihneď vyhľadať veterinárneho lekára a ihneď zabezpečiť zvieraťu tieň a prísun čerstvého vzduchu,“ dodáva na  záver Kristína Devínska zo Slobody zvierat.


.
Toto je čítané

Na diaľnici D2 v smere do Bratislavy zrazil kamión muža, ten na mieste zomrel

Na 42. kilometri diaľnice D2 v smere do Bratislavy v utorok zrazil…

BM Záhada Vedy