Letná filmová škola Uherské Hradiště, ktorá sa koná od 26. júla do 1. augusta, oslávi tento rok jubilejný 50. ročník. Jej organizátor, Asociácia českých filmových klubov, udelí výročné ceny Jiřímu Suchému a Janovi Kačerovi in memoriam. Do Uherského Hradišťa sa vrátia ocenení zahraniční režiséri, ktorí Filmovku navštívili v uplynulých rokoch – Fridrik Thór Fridriksson, Mohsen Makhmalbaf a Sean Ellis. Festival ukončí predpremiéra filmu Jiřího Mádla Vlny.

Tradičným hlavným partnerom Letnej filmovej školy je mesto Uherské Hradiště. “Som hrdý na to, že práve Uherské Hradiště je domovom Letnej filmovej školy, ktorá sa za polstoročie vypracovala na jedno z najprestížnejších filmových stretnutí u nás, pričom nestratila svoju jedinečnú atmosféru. Pre mnohých sa Filmová škola stala symbolom neoddeliteľne spojeným s naším mestom. Aj mne je Letná filmová škola od mladosti hlboko v srdci. Nie je to len o filme, ale aj o dlhých letných večeroch, uvoľnenej atmosfére a stretnutiach s úžasnými ľuďmi, ktorí k nám každoročne prichádzajú. Filmová škola je fenomén, ktorý každé leto vdychuje život do srdca Slovácka a robí Uherskému Hradišťu výborné meno nielen u nás, ale aj vo svete,” povedal starosta mesta Stanislav Blaha a pridal sa ku gratulantom: “Prajem Letnej filmovej škole všetko najlepšie k jej 50. výročiu, veľa ďalších úspešných rokov a veľa nezabudnuteľných chvíľ, ktoré obohatia náš život.” 

“Päťdesiat… to je dôvod na oslavu, úctu a rekapituláciu. Filmárka dosiahla roky múdrej dámy, ktorá si jednoducho vie vybrať to najlepšie zo všetkých oblastí. A presne taká bude aj tohtoročná slávnosť. Všetci, ktorí sa podieľajú na jeho príprave, doň vkladajú to najlepšie zo seba, to najlepšie, čo bude vidieť a zažiť. Filmové a hudobné lahôdky, bilančné výstavy mapujúce našu históriu, bohatý odborný a sprievodný program a výnimoční hostia vrátane “dobrých holubov”, ktorí zostúpia a vrátia sa na miesto, kde pred rokmi získali Výročnú cenu ACFK. Pre divákov tento rok zlepšíme komunikáciu vstupného systému, nasadili sme viac repríz, zvýšili sme počet sál a vo štvrtok budeme premietať v celkovo štyroch sálach namiesto dvoch, takže veríme, že to všetko sa premietne do zvýšeného diváckeho zážitku. Tešíme sa, že si spolu s vami všetkými pripijeme na ďalších päťdesiat rokov a užijeme si krásne filmové leto v Uherskom Hradišti,” pozýva riaditeľka Letnej filmovej školy Radana Korená.

Podvečerná atmosféra na 49. Letní filmové škole v Uherskom Hradišti.

Organizátor festivalu, Asociácia českých filmových klubov, tento rok udelí svoje ceny dvom výnimočným osobnostiam, ktoré zanechali hlbokú a trvalú stopu v českom filme. “Prvou z nich je pán Jiří Suchý, ktorého tvorivá dráha je natoľko komplexná, že ho nemožno označiť len za autora piesní a divadelných hier alebo za herca a režiséra. Jeho osobitá, hravá poetika preniká do všetkých umeleckých disciplín a my sa veľmi tešíme, že diváci LFŠ budú mať možnosť vidieť okrem iného aj jeho prvé celovečerné režisérske dielo, experimentálny film Nevesta z roku 1970. Veľmi nás mrzí, že druhú cenu za celoživotný prínos českej kinematografii získal pán Jan Kačer, s ktorým sme do poslednej chvíle pripravovali výber filmov a ktorý sa do Uherského Hradišťa veľmi tešil. Napriek tomu si jeho herecké majstrovstvo pripomenieme výberom filmov, ktoré si sám vybral, a cenu si prevezme jeho dcéra, herečka Adéla Kubačáková,” uviedla programová riaditeľka LFŠ Iva Hejlíčková.

Špeciálne k výročiu zaradili organizátori do programu výnimočnú sekciu. “Päťdesiate výročie festivalu je nepochybne dôvodom na oslavu, na zastavenie, na rekapituláciu – a prečo to neurobiť s ľuďmi, ktorých máme radi a ktorí majú radi nás, a to, že ide o svetoznámych filmových režisérov, vôbec nie je na škodu. Preto vznikla myšlienka comebacku, teda návratu obzvlášť obľúbených bývalých hostí na festival, a potom jednoduchý systém, podľa ktorého si každý pozvaný comeback-host vyberie jeden zo svojich filmov, ktoré nakrútil od návštevy LFŠ, a potom aj akýkoľvek film z histórie kinematografie, ktorý je jeho srdcu blízky, ako darček pre festival. Výsledkom bude úplne unikátna sekcia, v ktorej sa v jedinečnom kontexte predstavia filmári ako Mohsen Makhmalbaf, Fridrik Thór Fridriksson, Pedro Costa, Peter Strickland a Sean Ellis. Pôjde o špeciálny prierez naprieč filmovou históriou (Mohsen Makhmalbaf si napríklad na uvedenie vybral Kim Ki-Dukove filmy Jar, leto, jeseň, zima… a jar). Bude to jedinečné stretnutie hviezd, ktoré potvrdí pozíciu Letnej filmovej školy v kontexte európskych filmových festivalov… Predovšetkým to bude spoločná oslava festivalového tímu, filmových tvorcov a jedinečného festivalového publika,” vysvetľuje programový riaditeľ Jan Jílek.

Film Vlny

Letnú filmovú školu tradične otvárajú a uzatvárajú predpremiéry očakávaných českých noviniek s tvorivými delegáciami. Záverečným filmom tohto ročníka budú Vlny Jiřího Mádla, ktoré rozprávajú príbehy novinárov Československého rozhlasu. “Jubilejnú Filmovku sme chceli ukončiť naozaj emocionálne silným filmom, a tým Vlny rozhodne sú. Film je navyše bolestne aktuálny, aj keď sa odohráva v rokoch 1967 až 1968. Demokracia a slobodné médiá, žiaľ, stále nie sú samozrejmosťou,” povedal k výberu dramaturg Jaroslav Sedláček. “Som rád, že tento rok LFŠ ukončíme. Dúfam, že sa Hradišťanom bude film páčiť a potom vyjdú do ulíc a budú o ňom všade hovoriť!”, teší sa na záver Letnej filmovej školy režisér Jiří Mádl, ktorý film v Uherskom Hradišti osobne uvedie. Vlny prídu do bežnej kinodistribúcie 15. augusta.

PROGRAM

HISTÓRIA

Nemý film so živou hudbou – v jednej z dlhodobo najobľúbenejších sekcií filmového festivalu padla tento rok voľba na filmy japonského filmára Jasudžira Ozua, ktorý stihol pred nástupom zvuku nakrútiť tri desiatky nemých filmov. Prostredníctvom Ozuovej retrospektívy diváci objavia fascinujúci svet japonskej nemej kinematografie a takzvaných benshi, ktorí v tejto ére sprevádzali filmy strhujúcimi výkonmi. Dve z projekcií na Letnej filmovej škole budú sprevádzané komentárom Ichira Kataoka, popredného súčasného majstra tejto umeleckej disciplíny. Obe premietania bude sprevádzať japonská klaviristka Reiko Emura. O hudobný sprievod ostatných projekcií sa postarajú nemecký elektronický hudobník Schneider TM, taliansky basgitarista Massimo Pupillo a česká skupina Whyohwhy.

Federico Fellini – jeden z velikánov svetovej kinematografie, v ktorého filmoch sa miešalo bystré pozorovanie s predstavivosťou a pamäťou a ktorý svojou schopnosťou nájsť dokonalých spolupracovníkov vytvoril jedno z najnezabudnuteľnejších dedičstiev kinematografie. Nebudú chýbať kultové spomienky na detstvo vo filme Amarcord ani fascinujúca cesta polosvetom rímskej kráľovskej rodiny vo filme Sladký život.

Filmová čítačka – Koncom 60. a začiatkom 70. rokov minulého storočia začala do hollywoodskych filmov prenikať realita každodenného života, bežné ľudské starosti a ozveny konfliktov vonkajšieho sveta. Vznikali nákladné muzikály, biblické eposy či bezduché komédie. Zrodil sa nový Hollywood.

Známa neznáma Chantal Akerman – zoznámte sa s jedinečnou tvorivou osobnosťou, ktorej film Jeanne Dielman, 23, Obchodné nábrežie, 1080 Brusel sa každých desať rokov umiestňuje na vrchole prestížneho rebríčka najlepších filmov histórie časopisu Sight & Sound.

Príbeh jedného filmu – namiesto jedného tentoraz tri filmy z klenotnice indickej a svetovej kinematografie. Trilógia Apu režiséra Satjadžita Raje je bez hudobných výstupov, ale s hlboko humanistickým zobrazením hrdinu, ktorý hľadá svoje miesto vo svete.

SÚČASTNOSŤ

Ikona: David Lynch – jeden z najvýraznejších filmových tvorcov všetkých čias, ktorého filmy boli viac ako 50 rokov prijímané s rozpakmi, ak nie s priamym opovrhnutím, aby boli neskôr oslavované ako majstrovské diela. Dramaturgom sekcie je David Bushman, autor niekoľkých kníh o Davidovi Lynchovi a bývalý redaktor televíznej sekcie časopisu Variety.

Terra festivalis: Tunisko, sekcia prezentujúca národné kinematografie, ktoré v posledných rokoch výrazne ovplyvnili medzinárodnú scénu, tento rok predstaví veľmi rôznorodú kolekciu tuniských filmov. Stretneme sa s prepracovanými a sociálne naliehavými drámami, ktoré sa všetky dotýkajú tém nespravodlivosti a bezprávia. O nespravodlivosti hovorí aj najjasnejší hlas súčasnej tuniskej kinematografie, režisérka Kaouther Ben Hania, ktorá bola nedávno nominovaná na Oscara za dokumentárny film Štyri sestry.

Polnočné lahôdky: Zjednotení v úpadku (Európa v ľudových komédiách) – po rokoch, keď sme vás brali do konkrétnych európskych krajín, sa tento rok preletíme po celom starom kontinente a zameriame sa na jednu líniu filmovej tvorby, ktorá spája etnicky a názorovo rôznorodú Európu: bláznivé buranské komédie.

ČESKO/SLOVENSKO

Kto, ak nie… Zdeněk Liška – jeden z najväčších a najvšestrannejších českých skladateľov filmovej hudby, ktorého výrazný odtlačok nesú mnohé klasiky českej kinematografie. V tejto časti sa hlbšie zamýšľame nad tým, ako Liškova hudba a zvuk formujú naše vnímanie jednotlivých filmov.

Kto, ak nie… Karel Zeman – veľký iluzionista a priekopník, ktorého jedinečný štýl kombinácie hraného filmu a animácie inšpirovanej historickými rytinami udivoval celé generácie filmových tvorcov i divákov. Od hlbín praveku až po kométy v letnom kine vo Smetanových sadoch!

História filmov FAMU 6: Osemdesiate roky – na prelome rokov 1979 a 1980 nakrútila FAMU dva filmy podľa rovnakej témy Vladimíra Poštulku. AEIOU Dušana Kukala a Martina Bezoušku a Evžen medzi nami Petra Nýdrleho a Martina Vadasa. Oba filmy, ktoré sa zaoberali fungovaním vtedajších socialistických štruktúr, vyvolali na fakulte veľký rozruch. Tohtoročná Letná filmová škola poskytne jedinečnú príležitosť pozrieť si oba filmy a debatovať s tvorcami Janom Krausom a Martinom Bezouškou o problémoch, ktoré vyvolali.

Študentské filmy – to najlepšie z českej filmovej tvorby už tradične uvedie Filmovka v letnom kine na Masarykovom námestí v spolupráci s generálnym mediálnym partnerom Českou televíziou počas Maratónu študentských filmov. Súčasťou programu bude aj aktuálna slovenská študentská tvorba.

Akreditácie, patronátne balíčky, vstupenky a vstupenky na sprievodný program sú v predaji v akreditačnom systéme moje.lfs.cz. Ďalšie filmové sekcie a sprievodný program sú postupne zverejňované na stránke lfs.cz. Denný program tam bude zverejnený v polovici júla.


.