Hosťami 50. ročníka Letnej filmovej školy v Uherskom Hradišti budú maďarská režisérka Ildikó Enyediová, nominovaná na Oscara a držiteľka Zlatého medveďa z Berlinale, a francúzsky autor Arnaud Desplechin, majster komorných psychologických drám a držiteľ francúzskej národnej filmovej ceny Cézar. Obaja si v Uherskom Hradišti prevezmú Výročnú cenu Asociácie českých filmových klubov. V rámci sprievodného programu vystúpia Tata Bojs, Jana Kirschner a Divadlo Na zábradlí. Výstava 50: Príbeh Filmovky sa obzrie za históriou festivalu. Letná filmová škola, ktorá potrvá od 26. júla do 1. augusta, dnes zverejnila svoj denný program.

Podvečerní atmosféra na 49. Letní filmové škole v Uherském Hradišti.

“Tohtoročný ročník je jubilejný, slávnostný, päťdesiaty. Pripravili sme celý rad špeciálnych podujatí, ktorými vzdávame hold nášmu jubileu, ale zároveň je naším hlavným cieľom pripraviť stále rovnako dobrú Filmovku ako vždy… A to sa týka aj hostí… Preto som veľmi rád, že tento rok rozšírime portfólio osobností svetového artového filmu, ktoré osobne navštívia Uherské Hradiště. Ildikó Enyediová je jednou z najvýznamnejších súčasných svetových režisérok, nezameniteľne silný hlas maďarskej kinematografie a držiteľka Zlatého medveďa z Berlína za svoj opus magnum O tele a duši. Arnaud Desplechin je francúzsky filmový autor per excellence, majster psychologickej tragikomédie, cinefil a ikona všetkých cinefilov, ktorého láska k filmu sprevádza celý život (o čom svedčí aj jeho horúca novinka uvedená tento rok v Cannes s príznačným názvom Diváci!, ktorú Desplechin privezie aj do Hradišťa),” hovorí programový riaditeľ Letnej filmovej školy Jan Jílek.

Sekcie Východné prísľuby a Virtuálna realita sú už stálicami filmového programu. “Tohtoročné Východné prísľuby reflektujú intenzívne spoločenské zmeny a ponúkajú nové pohľady na históriu, ktorá optikou dneška nadobúda nové významy. Budeme tiež skúmať tajomstvá lásky a jej menej i viac tradičné podoby,” hovorí dramaturgička Kamila Dolotinová. “Medzi pätnástimi uvedenými titulmi sa objaví päť zvučných mien na čele s Agnieszkou Holland, Radu Jude a Małgorzatou Szumowskou. Okrem etablovaných velikánov sa v sekcii predstaví ďalších desať nádejných režisérov a režisérok zo všetkých kútov bývalého východného bloku – od Maďarska cez Bulharsko až po Azerbajdžan.” Diváci sa môžu tešiť na rumunské filmy, ktoré glosujú súčasnosť ovládanú diktátom korporácií a sociálnych sietí, ako napríklad Od konca sveta nič dobré nečakaj, poľské filmy Kos a Biela odvaha, ktoré sa obracajú do minulosti, a Žena z…, ktorá ukazuje, že pravá láska dokáže prekonať aj tie najbanálnejšie ťažkosti vzťahu, ako je zmena pohlavia jedného z partnerov.

Sekcia Virtuálna realita má tento rok podtitul Horizonty ľudskosti. Jednou z častých tém, ktoré tvorcovia vo svojich VR svetoch zobrazujú, je vývoj antropocénu – či už ide o vplyv súčasných geopolitických kríz na jednotlivcov (Fresh Memories: The Look, On the Morning You Wake (to the End of the World)) alebo radikálne premeny samotnej krajiny (21-22 China a 21-22 USA, The Shape of Us). Dramaturg Ondřej Moravec doplňuje: “Mnohí filmári potom prekračujú horizont ľudstva a pozerajú sa do blízkej budúcnosti. Budú stroje a umelá inteligencia cítiť emócie (Volám sa 090)? Ako budú vyzerať nové svety, ktoré vytvoríme (Utility Room)? A dokáže sa planéta očistiť od našich zásahov (Nech sa príroda uzdraví)?”

Sprievodnému programu budú dominovať Tata Bojs, návštevníci sa môžu tešiť aj na Divadlo Na zábradlí s predstavením Freudovo neskoré popoludnie, prvú dámu slovenského popu Janu Kirschner, domácu Haraficu s hosťami, jeden z našich najlepších orchestrov špecializujúcich sa na barokovú hudbu Collegium 1704 či koncertný projekt Hrubá Hudba nu-jazzovej skupiny Lesní zvěř, jej frontmana Jiřího Hradila a Horňácke muziky Petra Mičku. Zahrá aj neprehliadnuteľný interpret Ventolin a gitarová kapela Dukla, držitelia ceny Anděl za najlepší album minulého roka November 2nd a rómsko-česko-americká skupina Bachtale Apsa, ktorá vystupuje s Bárou Hrzánovou.

Literárny program Letnej filmovej školy si aj tento rok zachová svoju tradične vysokú úroveň. Vystúpia tohtoroční laureáti ceny Magnesia Litera Alena Machoninová a Marek Torčík, autor knihy Gottland Mariusz Szczygieł, držiteľka Ceny Európskej únie za literatúru Jana Beňová, autorka minuloročnej Knihy roka Lidových novín Andrea Sedláčková a ďalší významní predstavitelia európskej prózy a poézie.

Vo Smetanových sadoch, ktoré sú centrom festivalu, bude pripravený aj program pre deti, večery so stolnými hrami Mindok a Chytrým kvízom, cimbálovka a večierky.

Nebude chýbať ani diskusná sekcia Nová realita, ktorá predstaví projekty a témy otvárajúce nové možnosti pre našu spoločnosť. “Som veľmi rád, že moje pozvanie prijala námestníčka ministra pre európske záležitosti a splnomocnenkyňa vlády pre ľudské práva Klára Šimáčková Laurenčíková, farárka Cirkvi československej husitskej Sandra Silná, Anna Kohutová, aktivistka za normálny a zdravý pôrod, a speváčky Marie Puttnerová a Martina Trchová, ktoré besedu o spájaní materstva s umeleckou tvorbou popretkávajú svojimi piesňami,” pozýva riaditeľka Letnej filmovej školy a dramaturgička Novej reality Radana Korená.

Výstavy pod spoločným názvom 50: Príbeh Filmovky budú reflektovať výročie festivalu: “Narodeniny Filmovky nás pozývajú k tomu, aby sme sa obzreli za jej históriou, návštevníkmi, hosťami a podujatiami. A tiež sa obzrieť za jedinečnou atmosférou, ktorú filmový festival ponúka. A to hneď trikrát. S prvou výstavou sa stretnete hneď pri vstupe do kina Hviezda. Plagáty Letných filmových škôl, kam až naša pamäť a archívy siahajú, vám ukážu meniacu sa “vonkajšiu tvár” festivalu. Čo sa za ňou skrývalo, zistíte vo Smetanových sadoch. Druhá časť tamojšej výstavy sumarizuje 50-ročnú (ale, aby sme boli úprimní, aj 60-ročnú) históriu podujatia a predovšetkým vizuálne približuje filmových i nefilmových hostí Filmovky, jej premeny a atmosféru. Posledná časť výstavy sa nachádza na prízemí Slováckeho múzea a nesie názov Príbeh návštevníkov Filmovky, pretože oživuje spomienky divákov LFŠ, ich pamäti a spomienky na uplynulé ročníky,” hovorí programová riaditeľka Letnej filmovej školy Iva Hejlíčková.

Súčasťou programu LFS je aj tradičná výstava, ktorú pripravila Česká tlačová kancelária, ktorá je mediálnym partnerom festivalu. Exteriérová výstava “100kamžikov” predstaví 100 rokov jej fotožurnalistiky. “Nová exteriérová výstava ukáže, ako sa zmenila práca agentúrnych fotoreportérov a diaľkový prenos fotografií od vzniku “obrázkovej” redakcie. Výstava čerpá z viac ako 2,5 milióna snímok, ktoré vytvoril tím ČTK a ktoré sú dostupné online. Na výstave sa predstavia aj fotoreportéri ČTK, ktorí uspeli v medzinárodných a národných súťažiach. K videniu budú aj nedávno zdigitalizované snímky, ktoré desaťročia ležali v útrobách najväčšieho spravodajského fotoarchívu v Českej republike. Na digitalizáciu čaká ešte približne šesť miliónov fotografií,” hovorí Radka Matesová Marková, šéfredaktorka spravodajstva ČTK. ČTK opäť usporiada na LFŠ novinársky workshop, z ktorého budú študenti zabezpečovať spravodajský servis festivalového diania vrátane nahrávania podcastu Četkast na Filmovke. ČTK sa rovnako ako vlani postará o fotodokumentáciu jubilejného ročníka a vybrané podujatia bude aj streamovať.

Kompletný filmový a sprievodný program je zverejnený na webovej stránke lfs.cz. V predaji sú tam aj akreditácie, patronátne balíčky, vstupenky a vstupenky na sprievodný program.


.