Počas leta sa zvyšuje spotreba vody v záhradách ale aj na verejných priestranstvách. Navyše, vodárenské spoločnosti nemajú dostatok financií na rekonštrukciu vodovodných potrubí. Riešením by podľa nich bolo zvýšenie cien vodného a stočného.

ilustračné foto

Problém s vodovodnými potrubiami tu je každoročne. Znásobí sa s príchodom leta, kedy je vyššia spotreba vody, zároveň na to majú vplyv aj zmeny teplôt. Povedať, koľko kilometrov je v zlom stave nie je jednoduché.

„Percentuálne vyjadrenie investičného dlhu v pomere k celej dĺžke vodovodnej a kanalizačnej siete je veľmi zložité. Odhadujeme, že je do infraštruktúry potrebné investovať viac ako 600 miliónov eur,“ povedal vedúci odboru komunikácie a marketingu BVS Matúš Stračiak. Podľa neho je dôležité, aby sa investičný dlh ďalej nezvyšoval. „Na to, aby sme koncepčne investičný dlh znižovali, sú potrebné veľké finančné objemy, pričom pracujeme na ich získaní z rôznych zdrojov.“

O získanie finančných prostriedkov sa usiluje aj Bratislavský kraj. Hovorkyňa Lucia Forman hovorí, že nejde veľmi o tlak na vodárne a samosprávy, ale skôr o snahu vyjednania financií z európskych zdrojov, prípadne z Envirofondu. „BSK pravidelne rokuje o podmienkach na úrovni MŽP SR a Envirofondu. Týka sa nás záväzok voči EÚ v budovaní verejných kanalizácií, ČOV a vodovodu.“ Ministerstvo životného prostredia pripravuje výzvy na obnovu verejných vodovodov v obciach nad 2000 obyvateľov za vyše 37 miliónov eur.

„Oblasť vodovodov evidujeme v zásobníku projektov Rady partnerstva pre Integrovaný územný rozvoj Trnavského samosprávneho kraja spolu s kanalizáciou, a teda ide o 126 projektových zámerov,“ povedala pre Záhorí.sk riaditeľka odboru komunikácie TTSK Natália Petkáčová. Dodáva, že sa dlhodobo snažia o navýšenie alokácie zdrojov do Rady partnerstva. To by umožňovalo podporiť viac projektov týkajúcich sa rekonštrukcií potrubí.

Matúš Stračiak hovorí, že v súčasnosti stojí v obnove potrubí aktuálna cena vody. „Dôležité je aj to, aby sa potreba riešenia investičného dlhu premietla aj do ceny vody.“ Zvyšovanie cien je podľa neho vo viacerých krajinách Európy. „Vodné a stočné predstavuje zanedbateľnú položku v spotrebnom koši obyvateľov, najmä v porovnaní s inými energiami – elektrinou a plynom.“ Vodárne hovoria, že prípadné výraznejšie navýšenie cien by sa spotrebiteľov dotklo len minimálne.

Trnavský kraj dodáva, že združenie SK8 vyvinulo aktivity: „…aby sa oprávnenými prijímateľmi zdrojov z EÚ mohli stať priamo vodárenské spoločnosti a proces realizácie vodovodov a kanalizácii nebol iba na pleciach obcí a miest.“ Zároveň je podľa kraja problémom aj súčasná výška alokácie, ktorá by mala byť ďaleko vyššia.


.