K letu v Malackách patria už desať rokov historické potulky Malackami. Tento rok nebude výnimkou, pričom organizátori pripravili zmenenú trasu a novú tému – medzivojnová architektúra v 20. storočí.

Obdobie medzi rokmi 1918-1939 bolo charakterizované rozvojom mesta, ktorý sa prejavil aj v architektonickej a stavebnej oblasti. V Malackách pôsobila stavebná firma Stern a Blaško, ktorá realizovala všetky väčšie projekty v meste a okolí, ale aj v Bratislave, Trnave a iných regiónoch. Okrem nej fungovalo v meste niekoľko menších stavebných podnikov.

V Malackách sa v tomto období realizovali aj projekty významných architektov ako Friedrich Weinwurm, Hans K. Stark, Dušan Jurkovič alebo Josef Marek. Väčšina stavieb sa zachovala, hoci prešli väčšími či menšími zásahmi.

Tohtoročné historické potulky Malackami sa začnú pri pošte na Zámockej ulici a skončia pri bývalej budove elektrárne na ulici 1. mája. Návštevníci majú možnosť vybrať si z dvoch termínov:

Predpokladaná dĺžka podujatia je 1,5 až 2 hodiny.

Doterajšie potulky

Prvé historické potulky Malackami sa konali v júli 2014 a boli zamerané na vývoj mesta a jeho pamiatky. O ich úspechu svedčí množstvo repríz s miernymi obmenami a účasť stoviek záujemcov z Malaciek, z okolia i z diaľky. Od leta 2022 do februára 2024 boli potulky zamerané na modernizáciu mesta. Témou potuliek boli aj obchody a podniky v meste. V budúcnosti sa tieto témy potuliek zopakujú.

Organizátorom historických potuliek Malackami, ktoré sú súčasťou programu Malackého kultúrneho leta 2024, je Mestské centrum kultúry Malacky (Múzeum Michala Tillnera, Turisticko-informačná kancelária) v spolupráci s občianskym združením Malacké pohľady.

Článok bol publikovaný v Malacké Pohľady, autor Martin Macejka


.