50. Letnú filmovú školu v Uherskom Hradišti otvorí svetová premiéra komédie Šimona Holého Hello, Welcome o troch herečkách, ktoré sa spoločne vyberú na festival do Karlových Varov. Stovky bobríkov privezie do Uherského Hradišťa americký filmár Ryland Brickson Cole Tews. V českej distribučnej sekcii LFŠ budú o miesto v českej distribúcii bojovať filmy Odvrátená strana, Mladé srdce a Andrea sa chce rozviesť. Filmovým klubom bude odovzdaná výročná cena Asociácie českých filmových klubov. Letná filmová škola sa bude konať od 26. júla do 1. augusta, jej ozveny sa uskutočnia od 3. augusta v pražskom Aere.

Režisér Šimon Holý nakrútil film Hello, Welcome ako záverečnú časť trilógie o ženách na pokraji zmeny a do hlavných úloh obsadil Elišku Soukupovú, Alenu Dolákovú a Sáru Venclovskú, s ktorými predtým spolupracoval na filmoch Zrkadlá v tme a A potom prišla láska… Vo vedľajších úlohách sa objavia Jana Plodková a Václav Vašák. Film uvedie v sobotu večer v rámci slávnostného otvorenia Letnej filmovej školy početná tvorivá delegácia na čele so Šimonom Holým a tromi hlavnými herečkami. „Spolu s mojím štábom sme veľmi radi, že film Haló, vitajte sa bude po prvý raz premietať na LFŠ, ktorej publikum patrí po predchádzajúcich dvoch ročníkoch, keď sme tu premietali oba naše predchádzajúce filmy, k našim absolútnym favoritom. Dúfam, že si spolu s nami vychutnajú premietanie tejto letnej komédie, v ktorej sa nič neberie vážne, aj keď sa vo filme často hovorí o vážnych veciach,“ pozýva divákov do kina Hviezda v Hradišti Šimon Holý.

České a slovenské spravodajstvo

„Tento rok sme sa stretli s obrovským záujmom českých filmárov. Bohužiaľ, program nie je nafukovací a mnohých sme museli odmietnuť. Kritériá výberu boli v podstate dve – kvalita a rôznorodosť. Tento rok máme celkovo jedenásť predpremiér, čo je rekordný počet, ale my sme sa nehonili za rekordmi, naozaj nás zaujímala len rovnica kvalita, rozmanitosť a spokojný divák,“ vysvetľuje dramaturg Jaroslav Sedláček. Medzi titulmi, ktoré Letná filmová škola uvedie v distribučných predpremiérach, sú Svetielka Beaty Parkanovej o detstve, ktoré sa môže nečakane skoro skončiť, celovečerný debut Adama Martinca o živote v súčasnej českej dedine Mord, animovaná komédia Kristíny Dufkovej o nástrahách puberty a obezity Život k zjedeniu, hlboko ľudský a nadčasový príbeh zo 40. rokov 20. storočia, či film Život jedlíkov. Ema a smrtihlav Ivety Grófovej, dokumentárny portrét fotografky Libuše Jarcovjákovej v réžii Kláry Tasovskej Ešte nie som tým, kým chcem byť, strhujúci časozberný dokument Dominika Kalivodu o 100-člennej amatérskej hudobnej skupine PSO Grand Finále, hravý portrét skupiny Tata Bojs tata_bojs. doc Mareka Najbrta a divadelníkov z Vosto5, ako aj víťazný film Ceny karlovarského diváka Vlny režiséra Jiřího Mádla, ktorý Letnú filmovú školu uzavrie. Predpremiéry a novinky, ktoré sú už tento rok v distribúcii, predstaví v Uherskom Hradišti tvorivá delegácia. Diváci sa môžu tešiť na Luciu Žáčkovú a Jana Hájka (Manželé Stodolovi), Beatu Parkanovú a Veroniku Žilkovú (Světýlka), Jiřího Havelku (Zahradníkův rok), Jana Plodková (Tiché tajomstvá), Bohdan Sláma (Sucho), Rudolf Biermann a Patrik Rytmus Vrbovský (Vojna policajtov), Milan Cais a Marek Huňát alias Mardoša (tata_bojs. doc) alebo Dan Svátek (Zápisník alkoholika).

Hosťom LFS bude spolutvorca Stovky bobrov

Festival ohlásil svojho ďalšieho hosťa, ktorým je všestranný americký tvorca Ryland Brickson Cole Tews, ktorý je spolu s Mikom Cheliskem spoluautorom pôvodných rozprávok Príšera z Michiganského jazera a Stovky bobrov. Tews, ktorý sa okrem iného živí ako čašník v reštaurácii s ramenom, uvedie na Filmovke oba svoje divácke hity (plus Stovky bobrov v príhodnom prostredí Parku Rochus).

 

Program Asociácie českých filmových klubov

Organizátor Letnej filmovej školy, Asociácia českých filmových klubov, tradične na festivale oceňuje jedného zo svojich členov. „V tomto jubilejnom roku sme sa rozhodli vzdať hold všetkým ľuďom, ktorí kedy organizovali a viedli alebo stále vedú Filmové kluby. Stáli pri zrode najprv seminára pre lektorov filmových klubov a neskôr Letnej filmovej školy. Vedúcich filmových klubov oceňujeme za ich veľkú lásku ku kvalitným filmom, za to, že neúnavne venujú svoj voľný čas filmovej výchove a vytvárajú komunity zanietených klubistov, ktoré sú už viac ako 50 rokov základom Letnej filmovej školy,“ hovorí Radana Korená, riaditeľka LFŠ a predsedníčka Rady ACFC.

Na Letnej filmovej škole predstaví svoje distribučné aktivity aj AČFK. V predpremiére tím okolo programových riaditeľov Ivy Hejlíčkovej a Jana Jílka uvedie film Tatami, vôbec prvý film, na ktorom sa podieľajú iránsky režisér (Zar Amir-Ebrahimi) a izraelský režisér (Guy Nattiv), predstavujúci dve znepriatelené kultúry, medzi ktorými je podľa iránskych zákonov zakázaná akákoľvek interakcia. Spoločne rozprávajú príbeh Leily, ktorá sa chystá súťažiť o titul majsterky sveta v džude. Jej cestu na vrchol preruší ultimátum iránskej vlády – musí zinscenovať porážku, inak bude považovaná za zradkyňu svojej krajiny. Film bude mať v českých kinách premiéru 17. októbra. V sekcii AČFK adieu budú mať diváci poslednú možnosť vidieť filmy, ktorých distribučné práva končia pod krídlami AČFK (25 km/h, Na konci sveta, Nico, 1988, Na pláži Chesil).

Už po ôsmykrát si na Letnej filmovej škole diváci vyberú film, ktorý bude uvedený do českej distribúcie v januári nasledujúceho roka. O priazeň divákov sa budú uchádzať španielsko-francúzska antiromantika o oslave rozchodov Upside Down, belgicko-holandský coming-of-age príbeh Mladé srdcia a rakúska dráma Andrea sa chce rozviesť.

Českú pobočku medzinárodného programu filmovej výchovy CinEd zastrešuje ďalší projekt Asociácie českých filmových klubov. Na Letnú filmovú školu prinesie CinEd v kolekcii Srbenka chorvátsku novinku režiséra Nebojši Slijepčevića, ktorá otvára tému vojnových tráum, ako aj dva chorvátske krátke filmy, po ktorých bude nasledovať tvorivý workshop pre mladých.

Program Českej televízie

„Tohtoročný jubilejný ročník Letnej filmovej školy návštevníci patrične oslávia aj v spoločnosti Českej televízie. Na festival prinesieme dvadsať filmov. Diváci sa môžu tešiť na novinky ako Mord, Záhradníkov rok alebo Ema a Smrtihlav. Celý filmový festival uzavrie film Vlny, ktorý sa teší mimoriadnemu ohlasu. Diváci nielen v kinách, ale aj na televíznych obrazovkách sa môžu tešiť na Maratón študentských filmov či vysielanie festivalových minút. Do sprievodného programu prispela aj Česká televízia desiatimi debatami s filmovými tvorcami a špeciálnymi projekciami,“ hovorí Jan Souček, generálny riaditeľ Českej televízie.

Program Českého rozhlasu

„Český rozhlas príde na Filmovku už po piatykrát a spolu s festivalom oslávi 50. výročie svojho vzniku. V stane Českého rozhlasu vo Smetanových sadoch sa 29. – 31. júla uskutočnia živé vysielania s výnimočnými hosťami, obľúbené podcasty a špeciálne projekty Vltavy, Plusu, Rádia Wave, Radiožurnálu, regionálnej stanice Zlín, spravodajského portálu iRozhlas.cz a audioportálu mujRozhlas. Každý večer sa program Českého rozhlasu presúva z Rozhlasového stanu do Literárneho stanu, ktorý sa na noc mení na DJ párty Rádia Wave,“ hovorí generálny riaditeľ Českého rozhlasu René Zavoral.

 

Stan LFŠ a stan Respektu

Ďalší stan v Smetanových sadoch poskytne priestor pre odborný program pod hlavičkou LFŠ a Respektu. Uskutoční sa tu séria debát sekcie HOT TV, panelová diskusia o Zdeňkovi Liškovi, debata o virtuálnej realite vo filme, diskusia o histórii Letnej filmovej školy, beseda s legendou českej dokumentárnej fotografie Jindřichom Štreitom a filmová lekcia Jiřího Suchého a hosťa virtuálnej reality Thierryho Loya.

Ozveny 50. Letnej filmovej školy

Od 3. augusta sa v pražskom kine Aero uskutočnia Ozveny Letnej filmovej školy. Na programe bude klasika Federica Felliniho Sladký život, zástupca Polnočných lahôdok oslavujúci buržoáziu a krátke bundy New Kids Turbo, nový film Tatami o boji iránskeho džudistu o titul majstra sveta a osobnú slobodu a najoceňovanejší film Davida Lyncha Mulholland Drive.

Celý film a sprievodný program je zverejnený na webovej stránke lfs.cz. Tam sa predávajú akreditácie, patronátne balíčky, vstupenky a vstupenky na sprievodný program.


.